Τι σημαίνει η σπάνια ξύλινη φιγούρα της ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκε σε ανασκαφή στη Μ. Βρετανία

Τι σημαίνει η σπάνια ξύλινη φιγούρα της ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκε σε μια ανασκαφή Facebook Twitter
Η ξύλινη φιγούρα που βρέθηκε στις ανασκαφές | courtesy HS2
0

Μετά από τα ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης που βρέθηκαν σε ανασκαφή από την εταιρεία HS2, η οποία επεκτείνει το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μ. Βρετανία, νέα ευρήματα και μάλιστα σπάνια, ήρθαν στο φως.

Το σημαντικό αυτό εύρημα, μια πρώιμη φιγούρα σκαλισμένη στο ξύλο, ανακαλύφθηκε ως μέρος της αρχαιολογικής έρευνας που συνόδευε την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμιγχαμ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το HS2, όπως είναι γνωστός ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας της Αγγλίας, η φιγούρα ανασύρθηκε τον Ιούλιο από μια τάφρο χωρίς οξυγόνο, κατάσταση που συντήρησε το ξύλο και το προστάτευσε από τη σήψη. Στην ίδια τάφρο βρέθηκαν θραύσματα αγγείων που χρονολογούνται μεταξύ των ετών 43 και 70 μ.Χ. Η φιγούρα έχει ύψος λίγο περισσότερο από εξήντα πόντους και πλάτος δέκα εκατοστά.

Σε δήλωση του ο αρχαιολόγος Iain Williamson είπε: «Η διατήρηση των λεπτομερειών που είναι σκαλισμένες στο ξύλο, όπως τα μαλλιά και ο χιτώνας, πραγματικά αρχίζουν να ζωντανεύουν το άτομο που απεικονίζεται σε αυτό το γλυπτό. Όχι μόνο η επιβίωση μιας ξύλινης φιγούρας όπως αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια για τη ρωμαϊκή περίοδο στη Βρετανία, αλλά εγείρει επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με αυτήν την τοποθεσία, ποιον αντιπροσωπεύει η ξύλινη φιγούρα, σε τι χρησίμευε και γιατί ήταν σημαντική για τους ανθρώπους ζώντας σε αυτό το μέρος του Μπάκιγχαμσάιρ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ.;».

Το πρωτοφανές αρχαιολογικό αυτό πρόγραμμα που τρέχει στην πρώτη φάση του έργου HS2 μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμιγχαμ παρέχει έναν μεγάλο πλούτο νέων πληροφοριών για το παρελθόν των ανθρώπων που έζησαν εκεί και μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Οι πληροφορίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν το τοπίο ειδικά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και ζωντανεύει περαιτέρω μέσα από απίστευτα τεχνουργήματα όπως αυτή η φιγούρα.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM