ΕΟΦ για κολχικίνη: Διάθεση μόνο με ιατρική συνταγή πλέον

ΕΟΦ για κολχικίνη: Διάθεση μόνο με ιατρική συνταγή πλέον Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο τρόπος διάθεσης της κολχικίνης και αυτή θα γίνεται πλέον μόνο με ιατρική συνταγή.

Ο Οργανισμός προχώρησε σε αυτή την απόφαση έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε η επιτροπή των ειδικών, για την ένταξη της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Το υπουργείο Υγείας σε σχετικό σημείωμά του επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Στην απόφαση συνετέλεσαν τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες και υποδεικνύει σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για την κολχικίνη:

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: "χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία"».

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, έπειτα από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και φυσικά έπειτα από θετικό μοριακό τεστ κορωνοϊού.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς άνω των 60 ετών- ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα- και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ