Σε αντιπαλότητες, αλλά και δική του απερισκεψία απέδωσε τα όσα του καταλογίζονται ο Δημήτρης Λιγνάδης, αρνούμενος το σύνολο των κατηγοριών σε βάρος του και τονίζοντας πως «σχέσεις ερωτικές με ανήλικους ή ανήλικες δεν είχα ποτέ» και πως «βιαστής ή εκβιαστής δεν υπήρξα ποτέ».
Κατά την απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως γνωρίζει «2,5 από τους τέσσερις καταγγέλλοντες» για σεξουαλική κακοποίηση, αρνούμενος τον βιασμό.
Όταν ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ρωτήθηκε από την πρόεδρο για τις τέσσερις καταγγελίες σε βάρος του, σχολίασε: «μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».
Ο καλλιτέχνης ισχυρίστηκε πως έφτασε ενώπιον των δικαστών από την συνάντηση πολλών επιθυμιών, από ένα «σύμπλεγμα ομάδων και συνιστωσών προσώπων με συγκλίνοντα κίνητρα» που δημιούργησαν το "προϊόν- βιαστής" το οποίο προσφέρθηκε προς πολιτική εκμετάλλευση.»
Υποστήριξε ότι οι καταγγέλλοντες θέλησαν να ενταχθούν στην ομπρέλα του κινήματος meToo, να εμφανιστούν ως θύματα.
«Λυπάμαι που ένα τέτοιο κίνημα τόσο σοβαρό, κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να καούν και τα ξερά και τα χλωρά και αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει στην αυτοκατάργηση του. Κάποιοι προσπάθησαν να κλείσουν λογαριασμούς τους μέσω του #metoo. Εδώ σε εμένα ψάχνουμε να βρούμε μεγάλα κίνητρα σε άτομα που είναι τελείως φτηνά» είπε στην απολογία του.
Κατά τον κατηγορούμενο, τα κίνητρα των μηνυτών του είναι ανάλογα με τους ίδιους: «ψάχνουμε να βρούμε βαθιά κίνητρα για όλο αυτό και εδώ είδα ότι αφορά άτομα με πολύ ταπεινά ελατήρια. Είδα εδώ και άτομα φθηνά, εντελώς διάτρητα που περιφέρουν το δράμα τους. Κίνητρο για αυτούς είναι και το να αυξήσουν τους ακολούθους τους. Καμία φορά το τι λέει κανείς και το πώς το στοιχειοθετεί δείχνει και ποιος είναι».
Ο Λιγνάδης υποστήριξε ότι «κοντά στα προσωπικά και ευτελή κίνητρα των μηνυτών βρέθηκαν εκείνα προσώπων με αντιπαλότητες επαγγελματικές, οι προστριβές στο ΣΕΗ, οι διαφωνίες συγκεκριμένων δημοσιογράφων και ινφλουενσερς, του «ψευδοαριστερού χώρου» για τη θέση του στο Εθνικό Θέατρο και η ευκαιρία που τους δόθηκε να κλονίσουν την κυβέρνηση για την άστοχη επιλογή που έκανε στο πρόσωπο μου». «Ακολούθησε μία κοινωνία εθισμένη στο αίμα και όλο αυτό έγινε ένα προϊόν που προσφέρθηκε για πολιτική εκμετάλλευση αλλά και για κλικαρίσματα και αύξηση της αγοραστικής αξίας διαφόρων μίντια».
Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το καλοκαίρι του 2015, που καταγγέλλεται για βιασμό στην Επίδαυρο, βρέθηκε στην αργολική πόλη, καθώς δεν είχε παράσταση.
Κατηγορηματικά αρνήθηκε επίσης πως είχε οποιαδήποτε ερωτική σχέση με τον νεαρό που φιλοξένησε για ένα διάστημα στο σπίτι του το 2015. «Αυτά που ισχυρίζεται ο Π. δεν έγιναν ποτέ. Ποτέ» είπε με φόρτιση ο ηθοποιός.
Κατά την απολογία του, αναφέρθηκε και στον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε ούτε μία μέρα στο δικαστήριο λέγοντας: «Αμφιβάλλω αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ο Μ. Περίμενα να έρθει εδώ να δω αυτό το προϊόν τής κατασκευής» είπε και συμπλήρωσε πως ο μηνυτής αυτός τον οποίο χαρακτήρισε εφεύρημα τον τρομάζει. «Το εφεύρημα αυτό, ένα matrix δηλαδή με φοβίζει: Αυτοί που κατασκεύασαν τον Μ. έκαναν ένα απάνθισμα όσων έχουν δημοσιευθεί για εμένα. Η χρησιμότητα του προϊόντος Μ. είναι να εμφανιστεί μια μήνυση που να αφορά πιο κοντινό χρόνο. Το 2018».
Ο Δημ. Λιγνάδης αναφέρθηκε και στα έργα και τις ημέρες του, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου που προκάλεσαν αντιδράσεις έντονες σε επίπεδο καλλιτεχνικό και πολιτικό.
Η απολογία του συνεχίζεται με ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας και των μελών του δικαστηρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ