Ένας σεισμός περί των 6 Ρίχτερ εξακολουθεί σήμερα να θεωρείται ως το ακραίο σενάριο της διέγερσης των ρηγμάτων στην περιοχή της Σαντορίνης.
Ωστόσο, παρότι ήδη η περιοχή βρίσκεται σε έντονη σεισμική διέγερση εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες, το σενάριο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ ή και λίγο μεγαλύτερου, δεν προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Ο καθηγητής γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου εξήγησε με γράφημα τι συμβαίνει στις Κυκλάδες, ειδικά μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, όπου βρίσκονται τα ρήγματα που έχουν διεγερθεί, αλλά και δύο από τα ηφαίστεια του Αιγαίου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπανικολάου, μιλώντας στον Σκάι, αυτή τη στιγμή οι σεισμοί περί τα 5 Ρίχτερ που καταγράφονται στην περιοχή (μεγαλύτερος εκείνος με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ στις 22:15 το βράδυ της Δευτέρας), προέρχονται από τα μικρότερα ρήγματα της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικοάλου, ακόμη δεν έχει διεγερθεί το ρήγμα της Ανύδρου, το μεγαλύτερο της περιοχής, που μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί το επόμενο διάστημα, καθώς συνεχίζεται η σεισμική διέγερση - σήμερα, Τετάρτη, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:29 με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 27 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
![Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τι ζημιές μπορεί να προκαλέσουν τα 6 Ρίχτερ](/sites/default/files/styles/main/public/articles/2025-02-12/seismos-santorini-49.jpg?itok=O7f4doST)
Ωστόσο, ένας τέτοιος σεισμός 6 Ρίχτερ δεν προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, που εκτιμούν πως καθώς πρόκειται για σεισμό με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο, δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τα κτήρια στη Σαντορίνη, ενώ παράλληλα έχουν ληφθεί ήδη όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Κατά τον ίδιο επιστήμονα, οι σεισμοί του τελευταίου διαστήματος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, δεν επηρεάζουν τα ηφαίστεια της περιοχής - δεν μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη των ηφαιστείων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το τελευταίο διάστημα, εδώ και μερικούς μήνες, τόσο το ηφαίστειο της Σαντορίνης, η Νέα Καμένη όσο και το Κολούμπο, είχαν μία μικρή δραστηριότητα, που είχε σταματήσει πολύ πριν από τη σεισμική διέγερση.
Τα ηφαίστεια μάς προειδοποιούν εγκαίρως προτού εκραγούν και στη Σαντορίνη δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη, επισήμανε ο Δημήτρης Παπανικολάου.