Ελαιόλαδο: Τι ισχύει για τη μεταφορά του σε τενεκέδες μεταξύ συγγενών και φίλων

Ελαιόλαδο: Τι ισχύει για τη μεταφορά του σε τενεκέδες μεταξύ συγγενών και φίλων Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Όσα προβλέπει ο νόμος για τη μεταφορά ελαιόλαδου σε τενεκέδες μεταξύ συγγενών και φίλων, διευκρίνισαν σήμερα, ο Παύλος Μαρινάκης και ο Χρίστος Δήμας.

Mιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews, o υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε για το καθεστώς διακίνησης μικρής ποσότητας ελαιολάδου, ότι «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή σε αυτό. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν».

Ειδικότερα, ανέφερε: «Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017. Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Ελαιόλαδο: Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Αναφερόμενος στη στρατηγική της κυβέρνησης για την τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου, ο κ. Δήμας είπε: «Η προώθηση της τυποποίησης αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος είναι να εξάγουμε ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, αυξάνοντας τον πλούτο που παράγει ο κλάδος».

Όσο για ζητήματα φοροδιαφυγής, ο υφυπουργός σημείωσε τη σημασία των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της ΑΑΔΕ, λέγοντας: «Από την 1η Μαΐου 2025, οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν μηδενική απόκλιση στα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

«Για το θέμα του ελαιολάδου και ειδικότερα για τον κλάδο αυτό ήδη από το περασμένο έτος, από το 2024 έχει υπογραφεί μια παράταση. Άρα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το σημερινό status quo και αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν θέλουμε να έχουμε την μεγάλη διακίνηση χύμα ελαιολάδου ή ακόμα και την πώληση του ελληνικού ελαιολάδου σε ξένες χώρες όπου το τυποποιούν και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο. Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων» συμπλήρωσε.

Ελαιόλαδο: Ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξήγησε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου «αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση».

Συγχρόνως, έπειτα από σχετική ερώτηση για τη μεταφορά λαδιού μεταξύ συγγενών ή φίλων, αποσαφήνισε πως «αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά. Είναι κάτι νομίζω που όσοι προσπάθησαν να μπούνε στο κάδρο της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ξέρανε, νομίζω, ότι απλά, συνειδητά, εξαπατούν τους πολίτες».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Μαρινάκη

Δύο πράγματα, κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε εισαγωγικά γιατί προσπάθησαν κάποιοι, η «νέα πλατεία» θα την έλεγα εγώ. «Η πλατεία επέστρεψε» με έντονα στοιχεία, μάλιστα, λαϊκισμού, ακόμα πιο έντονα από την προηγούμενη εκδοχή της. Δύο πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα, αλλά ο λαϊκισμός, ο οποίος μάλιστα ανθεί περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει ότι δεν τα βλέπει. Το ένα είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής, πριν δηλαδή το 2019 και το δεύτερο είναι ότι όλοι αυτή η συζήτηση δεν αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι αυτοκαταναλώνουν το λάδι, δηλαδή καταναλώνουν οι ίδιοι το λάδι τους ή το δωρίζουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Άρα, αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά. Είναι κάτι νομίζω που όσοι προσπάθησαν να μπούνε στο κάδρο της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ξέρανε, νομίζω, ότι απλά, συνειδητά, εξαπατούν τους πολίτες.

Πιστεύω, όμως, ότι αυτή η σκόπιμη εξαπάτηση, αυτό το ψέμα έχει και πιο κοντά ποδάρια, γιατί ξεχνάνε κάτι οι λαϊκιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι προηγούμενες εκδοχές εκείνων κυβέρνησαν τον τόπο. Το 2025 δεν είναι 2012, ούτε 2015, γιατί μεσολάβησε το 2015 – 2019, όπου οι λαϊκιστές της Αριστεράς συγκυβέρνησαν με τους λαϊκιστές της άκρας Δεξιάς και η χώρα μας έγινε μία χώρα στο χειρότερο σημείο, η χώρα «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

 

Δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα, τίποτα απ’ όσα έλεγαν στα τότε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα δεν έγινε πραγματικότητα και ευτυχώς που δεν πάθαμε και πολλά χειρότερα θα πω εγώ. Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος της Κυβέρνησης ή σκοπός ή εξαγγελία πουθενά καταγεγραμμένη ν’ αλλάξει αυτό το οποίο ισχύει, αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας λαδιού και όχι δωρεάν διάθεσής του, θέλουν οι ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο, να κάνουν ελέγχους, να προστατεύσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει κι ένα ζήτημα όπως αντιλαμβάνεσθε της ποιότητας του προϊόντος, υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διατάξεις οι οποίες ισχύουν και μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχει να κάνει αυτό με την αυτοκατανάλωση, τις οποίες μπορώ να σας τις διαβάσω: «Επί όλων των παραστατικών εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων αναγράφονται, πέρα από τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία και ονομασία του είδους του ελαιολάδου, δηλαδή ποικιλία και κατηγορία, όπως ορίζεται από το νόμο» ―επαναλαμβάνω ο νόμος πολλά χρόνια πριν το 2019― «επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, αντίθετα δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης. Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευές έως πέντε λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από δέκα έως 50 λίτρα.

Το ελαιόλαδο διατίθεται από τα καταστήματα εστίασης στους καταναλωτές σε δοχεία χωρητικότητας έως 500 ml, μη επαναγεμιζόμενα και ως 100 ml για ατομική χρήση. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση. Το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ.» Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση. «Άνθρακας ο θησαυρός» με λίγα λόγια.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κατηγορώ του δήμαρχου Αλίμου στην ΕΥΔΑΠ - «Φτάσαμε στο σημείο να φυλάμε το καπάκι για να μην γεμίσουμε λύματα»

Ελλάδα / Το κατηγορώ του δήμαρχου Αλίμου στην ΕΥΔΑΠ - «Φτάσαμε στο σημείο να φυλάμε το καπάκι για να μην γεμίσουμε λύματα»

Οι δηλώσεις του κ. Κονδύλη μετά την εικόνα του φορτηγού που πάρκαρε πάνω από το φρεάτιο - «Αυτό που συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα 40 χρόνων αδιαφορίας»
LIFO NEWSROOM
Χανιά: Απομακρύνονται οι υπεύθυνοι στην Αστυνομική Διεύθυνση μετά το τροχαίο δυστύχημα

Ελλάδα / Χανιά: Απομακρύνονται οι υπεύθυνοι στην Αστυνομική Διεύθυνση μετά το τροχαίο δυστύχημα

Με εντολή Μητσοτάκη, που παρενέβη στο ζήτημα, απομακρύνονται οι επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης - Ανεξήγητο μέχρι σήμερα το γιατί δεν είχε συλληφθεί ο 45χρονος που είχε εντοπιστεί να οδηγεί μεθυσμένος δύο φορές μέσα σε ένα 24ωρο και κατόπιν προκάλεσε το δυστύχημα με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη
LIFO NEWSROOM