«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά Facebook Twitter
Φαίνεται ότι οι δημιουργοί του «The Last of Us» έχουν την απαραίτητη υπομονή και θα πάρουν όλο τον χρόνο που χρειάζονται για να ξετυλίξουν μεθοδικά την ιστορία και να την οδηγήσουν εκεί που θέλουν. Φωτ.: HBO
0


ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ η επιλογή να φαντάζει σαν αυτό που στο χωριό μου αποκαλούμε no-brainer, όταν, όμως, το HBO αποφάσιζε να διασκευάσει το videogame The last of us υπό μορφή σειράς, οι μεταφορές από την κονσόλα στην οθόνη βρίσκονταν (περίπου) σε ανυποληψία, με τους φαν να περιμένουν στη γωνία, το ουδέτερο κοινό επιφυλακτικό, αν όχι αδιάφορο, και τους δημιουργούς (ή μάλλον τους παραγωγούς) να μην μπορούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της επιτυχημένης διασκευής.

Στα μάτια μας οι παράγοντες επιτυχίας της συγκεκριμένης διασκευής είναι δύο. Ο ένας ότι το Last of us ήταν έτοιμη ταινία. Ναι, παίζοντας το παιχνίδι καλείσαι να εκτελέσεις κάποια tasks, υπάρχει το στοιχείο της δράσης, επί της ουσίας, όμως, πρόκειται για διαδραστικό δράμα, από εκείνα που παίζεις για να δεις πώς θα εξελιχθεί η ιστορία. Πρακτικά, τα (πολλά) cinematics του παιχνιδιού λειτούργησαν vw storyboards για τους δημιουργούς της σειράς – δείτε το ντεκουπάζ στην εισαγωγή του πιλότου της και κάντε τη σύγκριση με εκείνη του παιχνιδιού, θα εκπλαγείτε με την ομοιότητα.

Ο άλλος λόγος σχετίζεται με την επιτυχία όχι της διασκευής καθαυτή αλλά της ίδιας της σειράς. Το Last of us έσκασε σαν βόμβα όταν ακόμα ήταν νωπές οι μνήμες της καραντίνας και των θανάτων, της ανησυχίας για την πανδημία, τη μεταδοτικότητά της, την επόμενη μέρα, την επόμενη πανδημία – μπορείτε να διαβάσετε εδώ μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με τον Γιώργο Παππά σχετικά με το πόσο πιθανή είναι μια πανδημία από μύκητα, όπως στη σειρά και στο παιχνίδι.

Έχοντας κερδίσει ήδη το στοίχημα ποιότητας και δημοφιλίας, το Last of us δεν νιώθει την ανάγκη να καταφύγει στον εντυπωσιασμό, δεν χρειάζεται κάποιο hook, όπως αποκαλείται στη γλώσσα του σοσιομιντιακού marketing, για να γραπώσει το κοινό του από τον γιακά.

Η πρώτη σεζόν, λοιπόν, έσπασε τα ρεκόρ τηλεθέασης, μαζί και την κατάρα των μέτριων (ή αισχρών) διασκευών videogame στην οθόνη. Στο συγκλονιστικό τελευταίο της επεισόδιο, ο Τζόελ επικυρώνει τον τίτλο, ενεργεί όντως ως «ο τελευταίος από εμάς». Όταν μαθαίνει ότι, για να παραχθεί το εμβόλιο που θα σώσει την ανθρωπότητα, η Έλι θα πρέπει να δώσει τη ζωή της, δολοφονεί όλο το ιατρικό επιτελείο χωρίς να την ενημερώσει πρώτα σχετικά – έχει τεράστια σημασία αυτό, της στερεί το δικαίωμα της επιλογής.

Eίδαμε το πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν του «The Last of Us»/ «The Last of Us S02»: Να δεις τι σου ‘χω για μετά Facebook Twitter
Η δράση τοποθετείται πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης σεζόν, με την Έλι να έχει μεγαλώσει και να κυνηγά την αυτονομία. Φωτ.: HBO

Δεν θέλει μόνο να σώσει την Έλι αλλά και να κατευνάσει το τραύμα της αδυναμίας του να πράξει το ίδιο για τη βιολογική του κόρη πριν από χρόνια. Υπογράφει έτσι την υπέρτατη πράξη εγωισμού, μια πράξη εν μέρει κατανοητή, ανθρώπινη με την καλή και την κακή έννοια, αλλά τελικά εγωιστική. Γι’ αυτό και αποδεικνύεται ο τελευταίος από εμάς, ο «τελευταίος των ανθρώπων», εκείνος που θα υπογράψει τον δέοντα επίλογο της ανθρώπινης τραγωδίας με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα.

Ήταν ένα φανταστικό φινάλε, η ιστορία μπορούσε (και ίσως έπρεπε) να κλείσει εκεί, μα η τεράστια επιτυχία του παιχνιδιού έφερε μια συνέχεια που εξόργισε αρκετούς φαν, ακριβώς επειδή παρερμήνευσαν ή, πιο σωστά, ερμήνευσαν μονολιθικά το φινάλε του πρώτου παιχνιδιού, ζητωκραυγάζοντας για την απόφαση του Τζόελ. Άλλωστε, στο πλευρό του είχαν φάει τόσους Runners και τόσους Clickers (σ.σ. είδη ζόμπι που εμφανίζονται στο παιχνίδι), στους γιατρούς θα κολλούσαμε;

Οι δημιουργοί του δεύτερου παιχνιδιού πήραν κάποιες γενναίες αποφάσεις, εκείνοι της τηλεοπτικής σειράς έπρεπε με τη σειρά τους να αποφασίσουν πώς θα τις ενσωματώσουν και αν θα τραβήξουν ανάλογο δρόμο, πιο κατάλληλο για το μέσο – όπως και να το κάνουμε, άλλη η συναισθηματική εμπλοκή όταν παρακολουθείς, άλλη όταν έχεις στα χέρια σου το gamepad.

Έχοντας δει μόνο το πρώτο από τα συνολικά επτά επεισόδια της δεύτερης σεζόν, παρατηρήσαμε ήδη κάποιες αλλαγές, μα, εύλογα, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό θα φτάσουν και μάλλον δεν έχει σημασία να τις επισημάνουμε – υποθέτουμε πάντως πως δεν θα αλλάξουν ένα κρίσιμο στοιχείο της πλοκής, που θα καταστήσει το σχετικό επεισόδιο άξιο διάδοχο του περιβόητου Red Wedding στο «Game of Thrones».

Η δράση τοποθετείται πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης σεζόν, με τον Τζόελ να βρίσκεται στην ιεραρχική κορυφή μιας καλά(;) οχυρωμένης κοινότητας και την Έλι να έχει μεγαλώσει και να κυνηγά την αυτονομία. Οι δυο τους μιλούν ελάχιστα, όχι μόνο λόγω της ηλικίας της δεύτερης και των συγκρουσιακών χαρακτηριστικών που τη συνοδεύουν αλλά και λόγω εκείνου του περιστατικού που αναφέραμε. Η Έλι φαίνεται να ξέρει περισσότερα απ' όσα λέει, ο Τζόελ δεν της έχει πει απολύτως τίποτα και φέρει κρίμα βαρύ, αρκετό για να τον οδηγήσει σε συνεδρίες με μια ψυχολόγο που υποδύεται η Κάθριν Ο’Χάρα.

Η συνεδρία τους αποτελεί, αναμφίβολα, το highlight του επεισοδίου. Δεν είναι μόνο το γράψιμο της σκηνής, είναι ο τρόπος που την ερμηνεύει η Ο’ Χάρα. Περνά ταχύτατα, πηγαία και ανεπιτήδευτα από τη στάση αναμονής στην πλήρη επίθεση, σε μια αφιλτράριστη εξομολόγηση, μη επαγγελματική μεν, μα ίσως ικανή να αποσπάσει μια αντίστοιχη από τον Τζόελ – στο κάτω κάτω της γραφής κανείς τους δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Στοιχηματίζουμε ότι στις υποστηρικτικές κατηγορίες των φετινών τηλεοπτικών βραβείων η Κάθριν Ο’Χάρα θα έχει διπλή παρουσία, στους δραματικούς ρόλους για την ερμηνεία της εδώ, στους κωμικούς για τη σπαρταριστή του Studio.

Eίδαμε το πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν του «The Last of Us»/ «The Last of Us S02»: Να δεις τι σου ‘χω για μετά Facebook Twitter
Η συνεδρία του Τζόελ (Πέδρο Πασκάλ) με την ψυχολόγο που υποδύεται η Κάθριν Ο’Χάρα αποτελεί, αναμφίβολα, το highlight του πρώτου επεισοδίου της 2ης σεζόν. Φωτ.: HBO

Ο Πέδρο Πασκάλ επιστρατεύει και πάλι με επιτυχία κάποιους μανιερισμούς του Μπράντο για να υποδυθεί την αρρενωπή φιγούρα του Τζόελ, η Μπέλα Ράμσεϊ, σωστό ερμηνευτικό αγρίμι, δείχνει έτοιμη να σηκώσει το άχθος μιας ηρωίδας δράσης, ενώ συστήνεται και ο χαρακτήρας της Κέιτλιν Ντέβερ που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια. Ουσιαστικά, αυτό το πρώτο επεισόδιο απαρτίζεται κυρίως από συστάσεις: των νέων χαρακτήρων, του νέου περιβάλλοντος, της σχέσης των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.

Έχοντας κερδίσει ήδη το στοίχημα ποιότητας και δημοφιλίας, το Last of us δεν νιώθει την ανάγκη να καταφύγει στον εντυπωσιασμό, δεν χρειάζεται κάποιο hook, όπως αποκαλείται στη γλώσσα του σοσιομιντιακού marketing, για να γραπώσει το κοινό του από τον γιακά. Φαίνεται ότι οι δημιουργοί του έχουν την απαραίτητη υπομονή και θα πάρουν όλο τον χρόνο που χρειάζονται για να ξετυλίξουν μεθοδικά την ιστορία και να την οδηγήσουν εκεί που θέλουν. Και, πιθανότατα, θα καταφέρουν να ξανακερδίσουν ακόμα και τον τελευταίο (θεατή) από εμάς.

The Last of us Season 2 | Official Trailer | Max

Τα επεισόδια της 2ης σεζόν του «Last of us» προβάλλονται στο Vodafone TV κάθε Δευτέρα. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ