Επανάσταση 1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες 200 χρόνια μετά

Επανάσταση 1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες 200 χρόνια μετά Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Η Επανάσταση του 1821, όπως τη βλέπουν σήμερα οι Έλληνες είναι το βασικό ερώτημα της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης».

Οι δημοφιλέστεροι ήρωες της Επανάστασης του 1821 και οι χώρες που συνέβαλαν πιο θετικά στον αγώνα,  είναι μερικά από τα θέματα της έρευνας, με τα στοιχεία να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εθνική η επανάσταση

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την επανάσταση «εθνική» (σε ποσοστό 91,6%), ενώ έπονται απαντήσεις όπως κοινωνική (58,8%), «φιλελεύθερη» (58,1%), θρησκευτική (55,5%) και τέλος, «δημοκρατική» (44,7%).

Η μάχη των Δερβενακίων το σημαντικότερο γεγονός


Η μάχη στα Δερβενάκια είναι για τους περισσότερους το σημαντικότερο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επιλέγεται από το 15,8%, η άλωση της Τρίπολης από το 11,9%, το Ναβαρίνο από το 11,1%, η πολιορκία και η Έξοδος του Μεσολογγίου από το 10,2%, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας από το 8,9%.


Ο Κολοκοτρώνης ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, σύμφωνα με την έρευνα, αναγνωρίζεται ως ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821 (σε ποσοστό 89,6%, με δυνατότητα επιλογής πέντε προσώπων).


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι η δεύτερη επιλογή (59,7%), η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα τρίτη (29,7%), ο Παπαφλέσσας τέταρτος (28,8%) και η πρώτη πεντάδα κλείνει με τον Αθανάσιο Διάκο (22,2%).

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση του 1821 Facebook Twitter

Θετικότερη η συμβολή της Ρωσίας


Σε ό,τι αφορά τις χώρες της παγκόσμιας σκακιέρας και τη συμβολή τους στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η Ρωσία προηγείται με 38,2% και ακολουθεί η Γαλλία (22,6%), η Μεγάλη Βρετανία (19,4%), η Αυστρία (5%) και οι ΗΠΑ (1,2%).

Η Φιλική Εταιρεία έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο


Ως προς το ρόλο κοινωνικών ομάδων και θεσμών, στην πρώτη θέση είναι η Φιλική Εταιρεία (με 93,8%), έπονται οι Φιλέλληνες (88,7%) και οι νησιώτες πλοιοκτήτες (85,5%). Μετά βρίσκονται οι στρατιωτικοί (81%), και ακολουθούν οι διανοούμενοι (71,5%), η Εκκλησία (70,6%), οι Φαναριώτες (67,2%), οι έμποροι (54,9%), τέλος, οι προεστοί (21%).

Δικαιώθηκαν οι προσδοκίες των επαναστατών;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν στο ερώτημα αν έχουν δικαιωθεί οι προσδοκίες των επαναστατών.


«Πολύ» απάντησε το 9%, «αρκετά» το 30,3%, «μέτρια» το 28,3%, «ελάχιστα» το 15,5% και «καθόλου» το 14,6%.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία τοπογράφου: Βίντεο ντοκουμέντο με τους συλληφθέντες να αποχωρούν από το κρησφύγετο

Ελλάδα / Δολοφονία τοπογράφου: Βίντεο ντοκουμέντο με τους συλληφθέντες να αποχωρούν από το κρησφύγετο

Το υλικό δείχνει τη στιγμή που ο εκτελεστής του τοπογράφου και ο συνεργός του εισέρχονται σε γκαράζ, ο ένας με αυτοκίνητο και ο άλλος με το σκούτερ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση
LIFO NEWSROOM
Τέμπη: Πρώτη δικαστική απόφαση για αποζημίωση – Ευθύνες σε Hellenic Train και ΟΣΕ

Ελλάδα / Τέμπη: Πρώτη δικαστική απόφαση για αποζημίωση – Ευθύνες σε Hellenic Train και ΟΣΕ

Η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει επίσης ευθύνη στον σταθμάρχη Λάρισας και στον μηχανοδηγό, καθώς οι κινήσεις τους, σύμφωνα με την απόφαση, παραβίασαν τον γενικό κανονισμό κίνησης του ΟΣΕ
LIFO NEWSROOM
Πάτρα: Σε επιφυλακή για τη μηνιγγίτιδα ενόψει καρναβαλιού – «Θέλει μεγάλη προσοχή»

Ελλάδα / Πάτρα: Σε επιφυλακή για τη μηνιγγίτιδα ενόψει καρναβαλιού – «Θέλει μεγάλη προσοχή»

Απευθύνεται έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές για την παροχή δωρεάν εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β σε όλους τους φοιτητές της Πάτρας, μετά τον τραγικό θάνατο του 20χρονου
LIFO NEWSROOM
Τέμπη: Πειθαρχικός έλεγχος σε στελέχη της Πυροσβεστικής – Δεν έγινε αυτοψία για 23 ημέρες

Ελλάδα / Τέμπη: Πειθαρχικός έλεγχος σε στελέχη της Πυροσβεστικής – Δεν έγινε αυτοψία για 23 ημέρες

Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής επέστρεψε στην Αθήνα και επανήλθε στο σημείο 23 ημέρες αργότερα, προκειμένου να συντάξει το πολυσέλιδο πόρισμα που υποβλήθηκε εβδομάδες αργότερα
LIFO NEWSROOM