Αφιερώματα
1821: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
73 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Εικαστικά / 1821 Πριν και Μετά: Η μεγαλύτερη έκθεση που διοργάνωσε ποτέ το Μουσείο Μπενάκη
Μια ξενάγηση στην επετειακή έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Βιβλίο / 1814-1821: Η προετοιμασία μιας Επανάστασης σε ένα νέο βιβλίο Ιστορίας
Ένα νέο βιβλίο Ιστορίας (πρώτο μέρος σε μια νέα σειρά από το Μεταίχμιο) καταγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στην Ελληνική Επανάσταση. Ο συγγραφέας του βιβλίου Στέφανος Καβαλλιεράκης και ο υπεύθυνος της εκδοτικής σειράς, Ιάκωβος Μιχαηλίδης μιλούν στη LiFO.
Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς πολεμούσαν οι Έλληνες το 1821;
Χωρίς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική και διπλωματία, ούτε και θα μπορούσαν να πειστούν Έλληνες και ξένοι ότι το αδύνατο θα μπορούσε τελικά να γίνει δυνατό.
Βιβλίο / 9 βιβλία ιστορίας για την Ελληνική Επανάσταση
Ένα βιβλιογραφικό μονοπάτι για το 1821
Αρχαιολογία & Ιστορία / Τι μας διδάσκει η Ελληνική Επανάσταση του 1821;
Ποια ήταν η στάση της Εκκλησίας κατά την Επανάσταση; Ποια ήταν η κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία της παλιγγενεσίας; Τι θεωρείται σήμερα επαναστατικό; Απαντά ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης.
Σαν σήμερα / Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Από «κλέφτης», συνιδρυτής της Νεότερης Ελλάδας
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες αλλά και συναρπαστικές φιγούρες του 1821
Αρχαιολογία & Ιστορία / Μουσική, χορός και ατομικός οπλισμός κατά την Επανάσταση του 1821 μέσα από 8 πίνακες
Μουσική, χορός και ατομικός οπλισμός: Τρεις εκφάνσεις του καθημερινού βίου των επαναστατημένων Ελλήνων. Ο τελευταίος, διότι η περίοδος 1821-1829 αποτελεί εξ ορισμού τον πόλεμο για την ανεξαρτησία των Ελλήνων. Τα δύο πρώτα, γιατί ο καθημερινός βίος δεν έπαψε ποτέ, ούτε και την κρίσιμη αυτή εποχή. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Χάρης Συμβουλίδης και ο Γιάννης Ιωάννου αναλύουν, μέσα από 8 πίνακες με θέμα το 1821, τη δημοτική ποίηση, τον ρόλο που διαδραματίζει η μουσική στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και το πώς αποτυπώνεται ο ατομικός οπλισμός, κατ' επέκταση το πώς πολεμούν οι Έλληνες στο πεδίο.
Εικαστικά / 24 πίνακες με μάχες, όπως τους παρήγγειλε ο Μακρυγιάννης σε λαϊκούς ζωγράφους της εποχής του
Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης που ετοιμάζεται στη νέα πτέρυγα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης είναι 24 πίνακες που εξιστορούν επεισόδια από την Επανάσταση του 1821
Αρχαιολογία & Ιστορία / 200 χρόνια από την Επανάσταση του ‘21: η πρόκληση του εορτασμού ενός διεθνούς φαινομένου
Η ανάδειξη του 1821 δυο αιώνες μετά θα ήταν όχι μόνο μια ανάδειξη του νεωτερικού ιστορικού βάθους της Ελλάδας αλλά και της δυνατότητας του μετασχηματισμού της ως σήμερα, από επαρχία της οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε χώρα μέλος της Ε.Ε.
Αρχαιολογία & Ιστορία / Μιχάλης Σωτηρόπουλος: «Για να κατανοήσουμε καλύτερα το ’21 ως λαός χρειαζόμαστε ένα στρίψιμο της βίδας»
Μια πολύπλευρη συζήτηση με έναν νέο ιστορικό για την Ελληνική Επανάσταση αλλά και την ιστορική επιστήμη γενικότερα με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Αρχαιολογία & Ιστορία / Όταν η Αθήνα ήταν οθωμανική επαρχία
Δείτε 14 μεγάλες εικόνες που ρίχνουν φως σε μια σχετικά άγνωστη περίοδο της ιστορίας της πόλης μας.
Διάφορα / Το (ανύπαρκτο) κρυφό σχολειό. Του Κωστή Παπαγιώργη.
Σήκωσε το λάβαρο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός; Υπήρξε ή δεν υπήρξε το κρυφό σχολειό;
Βιβλίο / Ο Βασίλης Κρεμμυδάς καταρρίπτει έναν-έναν τους μύθους του 1821 (κι όχι μόνο το Κρυφό Σχολειό)
Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός που πέθανε τον Νοέμβριο του 2017 είχε μιλήσει στον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τους ευρέως διαδεδομένους μύθους της επανάστασης
1821 / Άγιοι του Έθνους
Μιλάμε για τους Αγίους του ’21.Τους θεόπνευστους που ύψωσαν ανάστημα στη θηριώδη Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη δεσποτική Ιερά Συμμαχία των Δυτικών.
Στήλες / 1821-2021: Η συνείδηση της ενότητας
Ο εορτασμός για το 1821 βρίσκεται ήδη στο βάθρο που του αξίζει γιατί είναι ένα γεγονός ελευθερίας, πατριωτισμού και ενότητας και αυτές είναι αξίες που δεν πρέπει ούτε να ευτελίζονται ούτε να χαρίζονται στα άκρα.
Αρχαιολογία & Ιστορία / αθανασίες * νεκρικά εκμαγεία αγωνιστών του 1821 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Ο Κολοκοτρώνης, ο πονηροΚωλέττης, ο Κοραής, ο Νικηταράς, ο Μακρυγιάννης,
Αρχαιολογία & Ιστορία / Ιωάννης Μακρυγιάννης: Εκφραστής της ελληνικής ψυχής ή καιροσκόπος;
Δύο ιστορικοί ιχνηλατούν την προσωπικότητα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης
Αρχαιολογία & Ιστορία / Μύθοι και αλήθειες της Επανάστασης του 1821*
Βρισκόταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στα Καλάβρυτα; Από που ξεκίνησε, τελικά, η Επανάσταση; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» ή έτσι βολεύει την εθνική μας συνείδηση; Μερικές απαντήσεις από τον καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Βερέμη
Guest Editors / Η απομυθοποίηση του ‘21
Εμείς, όπως ξέρουμε άπαντες, είμαστε τζιμάνια. Δεν σηκώνουμε μύθο στο σπαθί μας.
Σαν σήμερα / Ο Θάνος Βερέμης γράφει για την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια
Σαν σήμερα το 1831, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας δολοφονείται εν ψυχρώ από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Αρχείο / Τι άφησε πίσω του ο Ιωάννης Καποδίστριας;
Διακόσια σαράντα χρόνια από τη γέννηση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, ο υποψήφιος διδάκτωρ Πέτρος Καψάσκης μας μιλάει για την κληρονομιά που άφησε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ελληνική ιστορία
Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ήταν άραγε η Αθήνα την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;
Ο αρχαιολόγος Γιώργης Μαγγίνης περιγράφει την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας από το 1485 έως το 1830 και αναλύει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών κατά τους τέσσερις αιώνες της οθωμανικής συμβίωσης
Βιβλίο / Χριστίνα Κουλούρη: «Για την Ελληνική Επανάσταση ξερουμε λίγους αγωνιστές και πολλούς μύθους»
Χριστίνα Κουλούρη: Η πρύτανης του Παντείου και καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας μιλά με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Φουστανέλες και Χλαμύδες».
Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι Έλληνες αγωνιστές του '21, όπως τους είδε ο Ιταλός φιλέλληνας Ιωσήφ Πέκκιο το 1825
Ένα ζωντανό ρεπορτάζ σε πόλεις του επαναστατημένου Μωριά και της Ρούμελης, με τη βοήθεια ενός βιβλίου του λόγιου Κώστα Καιροφύλα.
Αθήνα / Η Πλάκα του 1821
Ποια σημεία της ιστορικής γειτονιάς σχετίζονται με την Επανάσταση
Εικαστικά / Από τα πιστόλια του Λόρδου Βύρωνα ως τη σημαία του Κολοκοτρώνη: 15 κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη
Από τα πιστόλια του Λόρδου Βύρωνα ως τη σημαία του Κολοκοτρώνη: 15 κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη
Αρχαιολογία & Ιστορία / Εθνική ολοκλήρωση και εμφύλια διαμάχη
Το ιστορικό αίτημα της δημιουργίας εθνικού κράτους προϋποθέτει και υποδηλώνει κάποια εθνική ομοφωνία μόνο σ' ένα πολύ γενικό και αφηρημένο επίπεδο.
Αρχαιολογία & Ιστορία / Το 1821 από την οθωμανική σκοπιά: Mια διαφωτιστική συζήτηση
Οι «Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση» των Σοφίας Λαΐου και Μαρίνου Σαρηγιάννη φωτίζουν μια άγνωστη στο ευρύ κοινό πλευρά των γεγονότων. Μιλήσαμε μαζί τους.
Δημήτρης Παπαδημητρίου / Το νόημα της ελευθερίας
Η φτωχή, πλην τιμία Ελλάς, ο ιθαγενισμός και η επιλεκτική ελευθερία.
Πολιτισμός / Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821: H Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη
Στην τωρινή θεματική έκθεση μια αυστηρή επιλογή 80 έργων ζωγραφικής, πορσελάνινων αντικειμένων και ρολογιών του 19ου αιώνα προσεγγίζει με τον πιο άμεσο τρόπο την τεράστια προσφορά των γυναικών στην Επανάσταση του ’21.
Μουσική / 10 + 1 τραγούδια για την Επανάσταση και τους ήρωές της
Ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, η Μπουμπουλίνα, έτσι όπως τους είδαν οι Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί του «έντεχνου» τραγουδιού μας.
Φωτογραφία / Οι ενδυμασίες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ζωντανεύουν στα πορτρέτα του Βαγγέλη Κύρη
«Ένδυμα Ψυχής»: Το φιλόδοξο πρότζεκτ των καλλιτεχνών της φωτογραφίας Βαγγέλη Κύρη και της κεντητικής Ανατόλι Γεωργίεφ, για την ανάδειξη της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Βιβλίο / Δέκα διηγήματα για το 1821 σε ένα σημαντικό νέο βιβλίο
Δέκα Έλληνες συγγραφείς εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση και δημιουργούν για τη LiFO ένα βιβλίο με αποκλειστικές ιστορίες ηρώων και αντιηρώων.
Βιβλίο / Η μεταμόρφωση του Λόρδου Μπάιρον από εξεγερμένο ρομαντικό ποιητή σε φιλέλληνα διπλωμάτη
Η μελέτη του Ρόντρικ Μπήτον για τη σύνθετη προσωπικότητα του Μπάιρον που γεννήθηκε σαν σήμερα δεν είναι άλλη μία βιογραφία του ανάμεσα στις διακόσιες ήδη υπάρχουσες.
Βιβλίο / 5 βιβλία για τον Λόρδο Βύρωνα που πέθανε σαν σήμερα
Στις 19 Απριλίου 1824, πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο Άγγλος ποιητής και μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων. Αυτά είναι πέντε ενδιαφέροντα βιβλία για τη ζωή και το έργο του, που καταπιάνονται με όλες τις πλευρές της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του.
Βιβλίο / «Ο Κάλβος γεννήθηκε Επτανήσιος, μεγάλωσε ως Ιταλός και πέθανε Έλληνας»
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, διδάκτωρ Ιστορίας, υπεύθυνος του εκδοτικού προγράμματος του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων της βιβλιοθήκης του μουσείου, παραθέτει πολύτιμες γνώσεις γύρω από το πρόσωπο και το έργο του Ανδρέα Κάλβου.
Αρχαιολογία & Ιστορία / Ένας γιγάντιος σωρός ερειπίων: Η Αθήνα μετά την Επανάσταση, από «χωριό» πρωτεύουσα
Πώς η ερειπωμένη, μετά την Επανάσταση, Αθήνα εξελίχθηκε στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Εικαστικά / Το 1821 μέσα από 25 έργα τέχνης
O ηρωισμός μέσα από τη ζωγραφική του Ευγένιου Ντελακρουά, του Νικολάου Γύζη και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών
Αρχαιολογία & Ιστορία / Μιχάλης Σωτηρόπουλος: «Για να κατανοήσουμε καλύτερα το ’21 ως λαός χρειαζόμαστε ένα στρίψιμο της βίδας»
Μια πολύπλευρη συζήτηση με έναν νέο ιστορικό για την Ελληνική Επανάσταση αλλά και την ιστορική επιστήμη γενικότερα με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Σαν Σήμερα / Γιάννης Σκαρίμπας: Το 21 και η αλήθεια
Ένα απόσπασμα από το πολύκροτο βιβλίο του Έλληνα λογοτέχνη που πέθανε σαν σήμερα, το οποίο κυκλοφόρησε στην καρδιά της Δικτατορίας, το 1971, με αφορμή τα 150 χρόνια (τότε) από την Επανάσταση
Αλμανάκ / 25η Μαρτίου στην Τασκένδη
Ο Βασίλης Οικονόμου αναζητά τις οικογενειακές μνήμες
Μικροπράγματα / Τα ανέκδοτα του Κολοκοτρώνη - Ανέκδοτα, περίεργα, παραλειπόμενα
Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια επιλογή από αποκαλυπτικά παραλειπόμενα απ' τη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενδεικτικά της ψυχοσύνθεσης, των ιδιοτροπιών και του τεράστιου ηρωισμού του.
Μικροπράγματα / Τα ανέκδοτα του Καραϊσκάκη - Ανέκδοτα, περίεργα, παραλειπόμενα
Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια επιλογή από αποκαλυπτικά παραλειπόμενα απ' τη ζωή του, ενδεικτικά της ψυχοσύνθεσης, των ιδιοτροπιών και του τεράστιου ηρωισμού του
Βιβλίο / Κώστας Κωστής: Η επανάσταση του '21 ήταν πρωτοβουλία μιας περιθωριακής ελίτ
Ο συγγραφέας των «Κακομαθημένων παιδιών της Ιστορίας» που επανεξέδωσε πρόσφατα ο Πατάκης, της… αφεντιάς μας δηλαδή, μιλάει στο LiFO.gr για το '21 που σηματοδοτεί τη γέννηση της νεότερης Ελλάδας, τα επιτεύγματα και τις απογοητεύσεις έκτοτε, καθώς επίσης και τις πολλές και βαθιές τομές που χρειάζονται σήμερα στη χώρα
Μουσική / «Να 'τανε το 21»: η ιστορία πίσω από το πιο γνωστό (και έξυπνο) τραγούδι για την Ελληνική Επανάσταση
Πνευματικό «παιδί» της Σώτιας Τσώτου και του Σταύρου Κουγιουμτζή, με στίχους διπλής ανάγνωσης, που παραλίγο να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο, είχε τραγουδηθεί και από τη σπουδαία τουρκάλα τραγουδίστρια Semiramis Pekkan το 1972
Αρχαιολογία & Ιστορία / Η μετα-αλήθεια του 1821
Σύμφωνα με τον εικονοκλάστη συγγραφέα Νίκο Δ. Πλατή η μετα-αλήθεια του 1821 δείχνει να είναι απόλυτα συνεπής με την ερμηνεία του όρου post-truth· φτάσαμε να πιστεύουμε για την Επανάσταση του '21 άλλα αντ' άλλων και αγνοούμε παντελώς την ουσιαστική, την πραγματική ιστορία του.
Δ. Πολιτάκης / 200 χρόνια «κρυφό σχολειό»
Πέρα από τις εθιμοτυπικές τελετουργίες της αρμόδιας επιτροπής, ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ’21 θα μπορούσε να γίνει αφορμή για μια βαθύτερη αντίληψη των συναρπαστικών γεγονότων εκείνης της εποχής από αυτή που μας χάρισε το σχολείο.
Αρχείο / Το 21 και οι αλήθειες, του Κωστή Παπαγιώργη
Είναι τυχαίο ότι η Μεγάλη Ιδέα που έφερε ο Κωλέττης από το Παρίσι άντεξε ακριβώς 100 χρόνια, όσα και οι αυταπάτες του κρατιδίου;
Ελληνικό western / 1800: ένα graphic novel φουστανέλας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα δίχως εθνικιστικά καφριλίκια
Ο Θανάσης Καραμπάλιος έφτιαξε ένα εικονογραφημένο «ιστορικό saga» που δεν έχει καμία σχέση με διαστρεβλωμένους πατριωτισμούς.
Αρχαιολογία & Ιστορία / Κάποτε υπήρχε ένας φραγκικός πύργος στην Ακρόπολη, ως αποθήκη αλατιού αλλά και ως φυλακή
Έμεινε για αιώνες εκεί, αντικαθιστώντας οπτικά το προϋπάρχον άγαλμα της Αθηνάς και κατεδαφίστηκε το 1874
Retronaut / Από την επιδημία πανώλης επί Καποδίστρια, το 1828, στον κορωνοϊό του 2020
Όταν ο Καποδίστριας ήρθε αντιμέτωπος με μια επιδημία πανώλης ζήτησε από τους πολίτες να μπουν σε καραντίνα και έκλεισε τις εκκλησίες.
Αλμανάκ / Η γιορτή της Επανάστασης στους Καλαρρύτες
197η Επέτειος της Επανάστασης των Καλαρρυτών (Κυριακή 1η Ιουλίου)
Αρχαιολογία & Ιστορία / Τσαρούχι από τον τόπο σου: η ιστορία, οι τύποι και η καταγωγή του ελληνικού τσαρουχιού
Πριν γίνει ιστορικό σύμβολο, το τσαρούχι ήταν το πιο διαδεδομένο υπόδημα των χωρικών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από πού προήλθε και ποια είναι η ιστορία του;
Μουσική / Ο ''συνθέτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821'', Παύλος Καρρέρ
Έγραψε το πιο δημοφιλές ελληνικό τραγούδι του 19ου αι. σε ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
Design / Έλληνες ήρωες της επανάστασης σε μινιατούρες
Η Μπουμπουλίνα και ο Λεωνίδας στο γραφείο σου
Buzz / Περί φουστανέλας
Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της εθνικής ενδυμασίας.
Σαν Σήμερα / Αφιέρωμα στις Σουλιώτισσες.
Ο Σπύρος Στάβερης συλλέγει τις εικόνες ενός ισχυρού εθνικού συμβόλου
Αρχαιολογία & Ιστορία / Βασίλης Ραφαηλίδης: Η δυσκολία τού να είσαι Έλληνας
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν όντως επανάσταση. Αλλά με μια έννοια εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που της δίνουν τα σχολικά εγχειρίδια και οι επίσημες Ιστορίες
Ελλάδα / Επανάσταση 1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες 200 χρόνια μετά
Ο Κολοκοτρώνης ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής της Επανάστασης - Τι απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα αν δικαιώθηκαν σήμερα οι προσδοκίες των επαναστατών
Ελλάδα / 1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την Επανάσταση, τις μεγάλες δυνάμεις και το κρυφό σχολειό - Η έρευνα του ΚΕΦίΜ
Η εικόνα των σύγχρονων Ελλήνων για την Επανάσταση του 1821 αποτυπώνεται σε έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Φωτογραφία / Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896
Η σκηνοθέτις και παραγωγός Μαρία Ηλιού μιλά στη LiFO και παρουσιάζει μοναδικά στιγμιότυπα από το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ και τη φωτογραφική έκθεση «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896».
Στήλες / 200 χρόνια Επανάστασης και Αντεπανάστασης
Δύο κείμενα γραμμένα το 1821, το ένα από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και το άλλο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, οριοθετούν με εντυπωσιακή ακρίβεια την ταλάντωση του εθνικού μας εκκρεμούς.
Δ. Χριστόπουλος / Να μιλήσουμε για το ’21 σημαίνει να ακούσουμε ένα καλό κλαρίνο
Η Επανάσταση του ’21 έχει κάτι μεγαλειώδες που αξίζει να διεκδικούμε. Να μιλήσουμε για το ‘21 σήμερα σημαίνει να σταθούμε απέναντι στα μεγαλεία και στα εγκλήματα χωρίς ντροπή ή έπαρση, με ενσυναίσθηση και χωρίς παραμορφώσεις.
Βιβλίο / Κολοκοτρωνέικο: Ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο για τον Κολοκοτρώνη
Ο Νίκος Πλατής αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες από την περίοδο της Επανάστασης του ’21 με έναν τρόπο πρωτότυπο, βασισμένος σε ιστορικές αλήθειες.
Αλμανάκ / Ο γιος του Κολοκοτρώνη και άλλες ιστορίες
Από τον φιλέλληνα γάλλο αξιωματικό Olivier Voutier
TV & Media / Όταν οι διάσημοι ντύνονταν τσολιάδες και Αμαλίες στα λαϊκά περιοδικά
Για τα περιοδικά παλιότερων δεκαετιών τα εξώφυλλα δεν ήταν μόνο το μήνυμα αλλά και η αντανάκλαση του λαϊκού αισθήματος.
Ηχητικά Άρθρα / Ας μην ξεχνάμε την Αϊτή- το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21
Όπως κι αν το δει κανείς- συμβολικά, επικοινωνιακά, ανθρωπιστικά- το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 200 χρόνια αγνοήθηκε η περίπτωση της μακρινής και μαρτυρικής Αϊτής, μερικά χρόνια μετά την ανακήρυξη της δικής της εθνικής ανεξαρτησίας, είναι σημαντική παράλειψη.
Στήλες / Ο Ανθέλλην Σολωμός
Αστειεύεστε; Ανθέλληνας ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής, ο ποιητής του εθνικού ύμνου;
Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα, το 1798, γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Σολωμός
Μικρό αφιέρωμα στον μέγιστο Έπτανήσιο ποιητή
Αθήνα / Το '21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες Playmobil στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει μικρά και μεγάλα διοράματα, κατασκευασμένα με φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil, που απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821.
Αλμανάκ / Πως ο Λόρδος Βύρων διέσχισε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο
'Ενα εγχείρημα που εμπνεύστηκε από τον μυθολογικό ήρωα Λέανδρο
Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες στο Ηράκλειο
Η έκθεση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» στο Ηράκλειο παρουσιάζει εικόνες νεομαρτύρων της ελληνικής Εκκλησίας με παραδοσιακές φορεσιές, από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι και σήμερα.
Οπτική Γωνία / Τι αφήνει πίσω της η επέτειος για τα 200 χρόνια από το 1821
Παρότι οι αναγκαστικοί περιορισμοί της πανδημίας δεν επέτρεψαν ασφαλώς πιο φιλόδοξα σχέδια για εντυπωσιακούς πανηγυρικούς, μένουν αρκετά που προκαλούν το ενδιαφέρον ή και ανοίγουν νέα παράθυρα αυτογνωσίας.