Η δήμαρχος Γαύδου απάντησε στον σάλο που έχει προκαλέσει η καταγγελία πως στην Γαύδο ενοικιάζονται «καβάτζες» για ελεύθερο κάμπινγκ μέσω Airbnb.
Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύεται στο kommon.gr, το τελευταίο διάστημα στην παραλία του Σαρακήνικου στη Γαύδο έχουν κάνει την εμφάνισή τους φαινόμενα ενοικίασης σημείων με ίσκιο μέσω airbnb ή άλλων δικτύων. Η συγκεκριμένη παραλία είναι η μια από τις δύο μεγαλύτερες της Γαύδου, απέχοντας μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από το λιμάνι του νησιού. Στην καταγγελία γίνεται μεταξύ άλλων έκκληση στους κατοίκους της Γαύδου και τους παραθεριστές να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν «την εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών».
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, καθώς η καταγγελία έγινε αμέσως viral, η απερχόμενη δήμαρχος Γκέλη Καλλίνικου, τοποθετήθηκε επί του θέματος, κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό που παρουσιάστηκε από επιχειρηματία των Χανίων και μετά από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής αλλά και συνέλευσης παραθεριστών έλαβε τέλος.
Ολόκληρη η καταγγελία:
Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ενοικίασης, πρώτα μέσω AIRBNB και στη συνέχεια μέσω εμπορικών δικτύων για την εξασφάλιση δένδρων, στην περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης του Σαρακήνικου.
Τη φυσική ομορφιά της Γαύδου απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες παραθεριστές που διαμένουν κυρίως στους κέδρους και τα πεύκα της σε συνθήκες ελεύθερου κάμπινγκ. Η διαχείριση της καβάντζας και της φύσης απέκτησε κουλτούρα και πολιτισμό. Διαμόρφωσε μέσα στο χρόνο τα αυτονόητά της:
Αυτονόητο πρώτο: Η καβάντζα δεν χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή για εμπορευματικές δραστηριότητες, όπως επαγγελματικοί χώροι εστίασης στη φύση ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.
Αυτονόητο δεύτερο: Οι καβάντζες ούτε πωλούνται, ούτε ενοικιάζονται, ούτε προκαταλαμβάνονται. Ανήκουν σε όλους μας βάσει της αρχής μια καβάντζα, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας παραθεριστής.
Αυτονόητο τρίτο: Οι παραθεριστές αποτελούν κοινότητα. Συζητούν μεταξύ τους και βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Δεν διαμορφώνουν εκ των προτέρων τετελεσμένα γεγονότα συσσωρεύοντας καβάντζες για να επιβάλουν εκ των υστέρων «χρυσές τομές».
Αυτονόητο τέταρτο: Κανείς δεν ιδιοποιείται ένα χώρο που εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσε τη λογική της κοινής χρήσης. Αυτή η λογική διασφάλισε τη διαφύλαξη της φύσης, αλλά και μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές της Γαύδου.
Σε αυτούς τους χώρους άλλοι μεγαλώσαμε, άλλοι ωριμάσαμε, άλλοι γεράσαμε και όλοι κοινωνικοποιηθήκαμε και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο ή να φύγουμε. Η εκδίωξη μας από τον αμμόλοφο του Σαρακήνικου και της υπόλοιπης Γαύδου δεν θα περάσει.
Καλούμε τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών
Η απάντηση της δημάρχου:
«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και στρεβλών ερμηνειών του πολύ σωστού κειμένου που κυκλοφόρησε: ο Δήμος Γαύδου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναγνωρίσει την ελεύθερη κατασκήνωση ως δικαίωμα όλων και έχει αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς στην ελεύθερη κατασκήνωση γι αυτούς που για πρώτη φορά το τολμούν, όπως και έχει χαρακτηρίσει τις παραλίες γυμνιστών, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο χάρτη που διανέμεται δωρεάν στο νησί. Ένα μεμονωμένα περιστατικό που παρουσιάστηκε από επιχειρηματία Χανίων μετά από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής αλλά και συνέλευσης παραθεριστών έλαβε τέλος. Τα δέντρα άρχισαν να ελεύθερα και πάλι για όποιον θέλει να φιλοξενηθεί. Εμπορικές δραστηριότητες στις καβάτζες δεν επιτρέπονται».
σχόλια