Η πολιτική είναι το απόλυτο, κλειστό boys club, υπογράμμισε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στο Upfront Initiative, το ετήσιο συνέδριο της LiFO και της Tsomokos για την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο.
«Η πολιτική δεν είναι ένας κλασσικός χώρος εργασίας, που υπάρχουν άλλοι κανόνες, διαδικασίες πρόσληψης. Η πολιτική είναι αρκετά διαφορετική. Είναι το απόλυτο κλειστό boys club, δεν έχει να κάνει με ένα κόμμα, αλλά με όλα τα κόμματα», επεσήμανε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
«Πρώτη ιδιότητα στην πολιτική, είναι η κομματική. Δεύτερη είναι η γεωγραφική. Σιγά – σιγά άρχιζαν να μπαίνουν και άλλα ζητήματα και ερωτήματα. Έχουμε αρκετές γυναίκες σε θέσεις εξουσίας; Μέσα σ' αυτό εμφανίστηκαν και άλλες διαφοροποιήσεις όπως η αναπηρία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στο Upfront Initiative.
«Το ότι το 2021 η Ελλάδα απέκτησε μέλος κυβέρνησης ανοικτά ΛΟΑΤΚΙ, μάλλον δείχνει καθυστέρηση. Είναι μια περίεργη συνθήκη. Πάνω από όλες τις ιδιότητες είναι η κομματική. Έχω διαπιστώσει ότι προκειμένου κάποιος να στηρίξει την κομματική του ταυτότητα, δεν θα διστάσει – όσο προοδευτικός και να είναι – να σε χτυπήσει κάτω από τη μέση. Και να σε χτυπήσει σε πράγματα που -θεωρεί πως – είσαι ευάλωτος. Οι πολιτικοί είχαν κάνει εξουσία την ηγεσία», ανέφερε ακόμη ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Ήταν ένα εθνικό coming out
«Ξέρω ότι κυρίως αυτό θα λένε για μένα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στην τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο για ένα «εθνικό coming out» στην περίπτωσή του.
«Έψαχναν μοντέλο πολιτικού με απόλυτη δύναμη. Με μια εντολή, με ένα νόμο και ένα άρθρο και αν δεν το κάνει θα ήταν άχρηστος. Έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινότητα, τις ανάγκες και όλα αυτά που συμβαίνουν. Εμένα ήταν ένα εθνικό coming out. Ξαφνικά όταν έγινα υφυπουργός έγινε διεθνής είδηση. Ξαφνικά έψαχναν ποιος είναι ο σύντροφός μου... Ήταν ένα πράγμα που ήταν περίεργο. Άλλο το προσωπικό και άλλο αυτό», ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Πολιτισμού.
«Ξέρεις ότι σε περιμένουν στη γωνία. Συμβιώνεις με αυτό. Ξέρω ότι κυρίως αυτό θα λένε για μένα. Δεν κερδίζεις ποτέ απ' αυτό. Κατηγορήθηκα ότι το έκανα για να αποκτήσω πολιτική καριέρα. Προφανώς δεν το έκανα γι αυτό, αλλά γιατί θεωρώ ότι είναι μέρος της αλήθειας μου και για την ορατότητα που είναι πάρα πολύ σημαντική», υπογράμμισε.
Όταν μεγάλωνε, σημείωσε, διεθνώς δεν υπήρχαν γκέι πολιτικοί. «Γιατί να περιορίσω είτε την προσωπική μου ζωή, είτε την επαγγελματική μου; Γιατί να διαλέξω από αυτά τα δύο;», διερωτήθηκε.
«Η πολιτική είναι το τελευταίο προπύργιο. Δεν είχα στήριξη από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ότι κάνω pinkwashing. Μια εφημερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Documento) είπε ότι “δεν μπορούν να σκεφτούν άνθρωπο εκτός από την Τσιτσιολίνα στον πλανήτη που να έχει προβάλει τόσο πολύ τη σεξουαλική του ζωή”. Αν ήμουν σε άλλο κόμμα, θα είχα γίνει γιγαντοαφίσα, επειδή δεν είμαι σε κόμμα που θεωρείται πως έχει “ηθικό πλεονέκτημα”, αντιμετωπίζω αυτό», συμπλήρωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Το ετήσιο μονοήμερο συνέδριο της LiFO και της Tsomokos για την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο, διεξάγεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.