The Upfront Initiative 2023: Το κερδισμένο στοίχημα της δεύτερης διοργάνωσης

The Upfront Initiative 2023: Το κερδισμένο στοίχημα της δεύτερης διοργάνωσης Facebook Twitter
0

Σε εγχειρήματα σαν αυτά είναι πολλές οι στιγμές που αναρωτιέσαι αν αξίζει πραγματικά η δουλειά τριών μηνών για μια διοργάνωση διάρκειας μερικών ωρών. Ε, λοιπόν, μετά το δεύτερο συνέδριο της πρωτοβουλίας The Upftont Initiative για την ισότητα, την ορατότητα, τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας, που συνδιοργανώνει η LiFO και η Tsomokos, η απάντησή μου είναι πως αξίζει κάθε λεπτό κόπου για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Οι δυσκολίες φέτος ήταν αρκετές: το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και το πρόσφατο πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, που οδήγησε στην εκ των πραγμάτων αναβολή της αρχικής προγραμματισμένης ημερομηνίας του συνεδρίου, μας έκαναν πολλές φορές να αναρωτηθούμε μήπως είναι «πολυτέλεια» να μιλάς για ζητήματα συμπερίληψης στο δεδομένο timing.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως, και τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ειδικότερα, δεν αποτελούν ποτέ «πολυτέλεια» και οι συζητήσεις γύρω από τις διεκδικήσεις των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, των ανάπηρων ατόμων και των ατόμων διαφορετικής καταγωγής, είναι πάντα επιτακτικές και πρέπει να ακούγονται δυνατά, χωρίς αστερίσκους και προφάσεις για αναβολές.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ειδικότερα, δεν αποτελούν ποτέ «πολυτέλεια».

Αυτό εξάλλου το συμπέρασμα δείχνει να το συμμερίζεται πλέον τόσο ο εταιρικός κόσμος όσο και η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, δεδομένης της ενθουσιώδους συμμετοχής των ομιλητών στο συνέδριο: πάνω από 60 άτομα εντελώς διαφορετικών καταβολών πέρασαν από τη σκηνή του φιλόξενου αμφιθεάτρου «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών στις εννέα περίπου ώρες που διήρκεσαν οι εργασίες του συνεδρίου την Πέμπτη 23 Μαρτίου, και μοιράστηκαν τις ιστορίες, τις εργασιακές εμπειρίες και τις προτάσεις τους.

The Upfront Initiative 2023: Το κερδισμένο στοίχημα της δεύτερης διοργάνωσης Facebook Twitter
Το πάνελ με θέμα την αναπηρία και τις εργασιακές ευκαιρίες.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μοναδική για τα ελληνικά συνεδριακά δεδομένα ανταλλαγή ιδεών σε πάνελ που περιλάμβαναν τόσο συμμετέχοντες από τον επιχειρηματικό κόσμο –την περσινή συμμετοχή αποκλειστικά πολυεθνικών ακολούθησε φέτος η συμμετοχή και ελληνικών εταιρειών–, όσο και εκπροσώπους από την πολιτική, τους φορείς, τον καλλιτεχνικό και αθλητικό κλάδο, την επιστήμη και τον ακτιβισμό. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αρχική ιδέα πίσω από το Upfront: να δώσει φωνή σε όλες, όλα και όλους.

Από τις 10:15 το πρωί, με τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του managing partner της Tsomokos Communications Γιάννη Θωμάτου, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της δικής μου εισαγωγικής ομιλίας, δόθηκε ο τόνος του φετινού συνεδρίου, μιας πρωτοβουλίας που μόλις στη δεύτερη διοργάνωσή της δείχνει να έχει ήδη εδραιωθεί στη συνείδηση τόσο των εταιρειών και των οργανισμών όσο και του γενικού κοινού.

Πάνω από 500 σύνεδροι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στα πάνελ μιας πυκνής σε περιεχόμενο ημέρας, σε μια διοργάνωση που κατάφερε να ανοιχτεί σε ακόμα περισσότερες θεματικές σε σχέση με την περσινή, σχολιάζοντας, εκτός των άλλων, ζητήματα που περιλαμβάνουν: το coming out στον χώρο εργασίας, τον σεξισμό σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, τις προκαταλήψεις και την ανάγκη για συμπερίληψη στα εταιρικά περιβάλλοντα, τον ρόλο που παίζει η καταγωγή και η αναπηρία στην πρόσληψη σε μια εταιρεία, την πολυπολιτισμικότητα σε σχέση με την εργασία, τις διπλά στιγματισμένες ομάδες, την έννοια του προνομίου, τις γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας, τις μειονότητες των τρανς και ίντερσεξ ατόμων, την ψυχική υγεία και τη νευροδιαφορετικότητα, την επόμενη μέρα σε σχέση με όλες αυτές τις θεματικές.

The Upfront Initiative 2023: Το κερδισμένο στοίχημα της δεύτερης διοργάνωσης Facebook Twitter
Το τελευταίο πάνελ της διοργάνωσης με θέμα την επόμενη μέρα στα ζητήματα της εργασιακής συμπερίληψης.

Δεν έλειψαν οι συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βραβεύσεις του φετινού Upfront σε τρεις από τους συμμετέχοντες που οι διοργανωτές ένιωσαν την ανάγκη να τιμήσουν για τη συμβολή τους στην ορατότητα: η διευθύντρια του 7ου δημοτικού σχολείου Ασπρόπυργου Ματίνα Βαβούλη βραβεύθηκε για τη συμβολή της στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, ο πρώην μπασκετμπολίστας και ακτιβιστής Δημήτρης Παπανικολάου βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην ενημέρωση για τον αυτισμό, ενώ σε ένα από τα αδιαμφησβήτητα highlights του συνεδρίου, ο πολυβραβευμένος και πολυαγαπημένος του ελληνικού κοινού Αμερικανο-βιετναμέζος συγγραφέας και ποιητής Ocean Vuong βραβεύτηκε, μέσω του ελληνικού εκδοτικού οίκου που τον εκπροσωπεί, για τη συμβολή του στην ορατότητα, μέσω της λογοτεχνίας, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οι Ασιάτες.

Μέχρι την επόμενη διοργάνωση του 2024, λοιπόν, για την οποία οι πρώτες ιδέες έχουν ήδη αρχίσει να γεννιούνται, ευχές για περισσότερες και πιο επιτακτικές συζητήσεις, μεγαλύτερη κατανόηση, αποδοχή, για μια κοινωνία πιο ανοιχτή και πιο ελεύθερη.

The Upfront Initiative 2023: Το κερδισμένο στοίχημα της δεύτερης διοργάνωσης Facebook Twitter
Ένας εκ των τριών βραβευθέντων ομιλητών της διοργάνωσης, ο πρώην μπασκετμπολίστας και ακτιβιστής για τον αυτισμό Δημήτρης Παπανικολάου, παραλαμβάνει το βραβείο μαζί με την κόρη του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 27.3.2023

Ιδέες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ