Τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο διάλογο τίθεται το θέμα της ισότητας των φύλων στην εργασία. Ακόμα δε συχνότερα ακούμε τους όρους «συμπερίληψη» και «διαφορετικότητα» στο κοινωνικό και εργασιακό γίγνεσθαι. Κάθε οργανισμός, ανάλογα με τη δυναμική του, ιεραρχεί αντίστοιχα την εφαρμογή πρακτικών ως προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μεγάλοι οργανισμοί, όπως η MSD, ηγούνται της προσπάθειας έμπρακτης εφαρμογής του τρίπτυχου «ισότητα, συμπερίληψη, διαφορετικότητα».
Στην MSD πιστεύουμε ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση και στρατηγική προκειμένου οι πρωτοβουλίες και δράσεις να μην αποτελούν πυροτεχνήματα, αλλά να είναι βιώσιμες και να έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια νέα εργασιακή εμπειρία και να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι από την επιδίωξη και αξιοποίηση της διαφορετικότητας.
Ο χώρο του Φαρμάκου, της Έρευνας και Ανάπτυξης και γενικότερα της Επιστήμης θα μπορούσε εύκολα κανείς να πει ότι κυριαρχείται από άνδρες. Και πράγματι, αρκετοί ερευνητές και πρόεδροι/CEO μεγάλων βιοφαρμακευτικών εταιρειών είναι γένους αρσενικού. Ωστόσο, κορυφαίες εταιρείες από τον χώρο του Φαρμάκου τα τελευταία χρόνια επενδύουν στη γυναικεία ηγεσία. Η ηγετική ομάδα της MSD Ελλάδας στο 53% απαρτίζεται από γυναίκες, ενώ και το 49% του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού μας είναι επίσης γυναίκες. Τα ποσοστά είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας προκειμένου να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και διάθεση διεκδίκησης τους από τις γυναίκες. Το σύνολο των δράσεων που γίνονται έχουν σαν αποτέλεσμα 9 στις 10 εργαζόμενες ότι θα σύστηναν την MSD σε άλλες γυναίκες ως καλό εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με πρόσφατη εσωτερική έρευνα που υλοποιήσαμε.
Η MSD συμμετέχει ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για τη γυναικεία ενδυνάμωση, την ισότητα και τη συμπερίληψη της διαφορετικότητας.
Ίση πολιτική αμοιβών
Oι διαφορές στις αμοιβές αντρών γυναικών αποτελεί συχνά θέμα συζητήσεων. Στην MSD ο τρόπος, με τον οποίο διασφαλίζεται η δίκαιη και ίση αμοιβή για όλους τους εργαζομένους μας, είναι μέσα από εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών προκειμένου να αναγνωρίζουν στερεοτυπικές προσεγγίσεις και να τις αποφεύγουν, αλλά και μέσα από ετήσια ανάλυση σε εταιρικό επίπεδο προκειμένου τυχόν αποκλίσεις να διορθώνονται άμεσα. Το 2022, η MSD Ελλάδας συμμετείχε σε ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε από ανεξάρτητους αναλυτές και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι λειτουργούμε προς τη σωστή κατεύθυνση αφού δεν υπεδείχθη καμία σύσταση για μισθολογική αναπροσαρμογή καθώς υπήρξε πλήρης αρμονία στις αποδοχές μεταξύ των δύο φύλων.
Πολιτική γονικών αδειών
Στην MSD Ελλάδας, επιθυμώντας να στηρίξουμε έμπρακτα όλους ανεξαιρέτως τους νέους γονείς, εφαρμόζουμε από το 2021 ανανεωμένη πολιτική γονικών αδειών που παρέχει άδεια μητρότητας/πατρότητας 12-17 εβδομάδων, με πλήρεις αποδοχές, σε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και εργαζόμενους άνδρες που απέκτησαν παιδί/παιδιά μέσω γέννησης, υιοθεσίας ή παρένθετης μητρότητας. Στόχος μας μέσα από την πολιτική αυτή είναι να υποστηρίξουμε καθολικά τους εργαζόμενους μας σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο της ζωής τους. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στους μπαμπάδες του οργανισμού μας, τους ενθαρρύνουμε να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην οικογένεια. Δύο χρόνια μετά είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να επικοινωνήσουμε ότι 10 άντρες εργαζόμενοι έχουν ήδη κάνει χρήση της άδειας. Οι εμπειρίες που μοιράζονται μαζί μας από την επαφή με το νέο μέλος της οικογένειας τους, όταν πια επιστρέφουν στην εργασία, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα εισαγωγής παρόμοιων πολιτικών και από άλλους οργανισμούς και μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.
Ανάγκη για περισσότερα βήματα προόδου και στρατηγικές
Η MSD συμμετέχει ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για τη γυναικεία ενδυνάμωση, την ισότητα και τη συμπερίληψη της διαφορετικότητας. Είμαστε ωστόσο μόνο στην αρχή του μονοπατιού, έχοντας εστιάσει σε μερικές μόνο από τις αλλαγές που χρειαζόμαστε για να δομηθεί ένας καλύτερος κόσμος. Βήματα προόδου έχουν γίνει αναφορικά με τη γυναικεία ενδυνάμωση, τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας και των ατόμων με αναπηρίες γιατί πλέον συζητάμε ανοικτά και ακούμε τις ανάγκες τους, αλλά υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Είναι σημαντικό για όλους μας, να πηγαίνουμε στη δουλειά μας και να είμαστε ο εαυτός μας. Να μην νιώθουμε ότι πρέπει να κρυφτούμε ή να υποδυθούμε έναν άλλο εαυτό για να είμαστε αποδεκτοί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η διαφορετικότητα είναι γεγονός, η αποδοχή της είναι δικαίωμα, αλλά η ενσωμάτωση της που φέρνει και τα περισσότερα οφέλη απαιτεί δουλειά. Οι μεγάλοι οργανισμοί μπορούν και πρέπει να κάνουν τη διαφορά, αξιοποιώντας τους πόρους και την τεχνογνωσία που έχουν.