Η ιστορία του Νίκου: Ο Κρητικός που έζησε 40 χρόνια μόνος στη Χρυσή και πέθανε αρνούμενος να αφήσει το καλύβι του

3

Τον είχαν βαφτίσει Νίκο, αλλά το παρατσούκλι του ήταν «Το Πονηρό». Πέθανε σε ηλικία 67 ετών από κίρρωση του ήπατος και κηδεύτηκε στην Ιεράπετρα. Προηγουμένως είχε περάσει μια ολόκληρη ζωή, μόνος στο νησί που κάθε καλοκαίρι επισκέπτονταν χιλιάδες τουρίστες, αλλά κανείς δεν μπορεί να κατοικήσει. Τον κυνήγησαν οι αρχές γι' αυτό, αλλά εκείνος δεν έφυγε ποτέ από το καλύβι που είχε κατασκευάσει πάνω στην άμμο.

Αυτή είναι η ιστορία του Νίκου, του μοναδικού κάτοικου της «Χρυσής» (ή Γαϊδουρονήσι) που πέρασε 40 χρόνια στο μικρό νησάκι νότια της Κρήτης. Πέθανε έχοντας προλάβει να αφηγηθεί θραύσματα της ζωής του σε δύο νέους δημιουργούς που το αφιέρωσαν το φιλμ «Little Island».

«Η ιστορία του Νίκου επιλέχθηκε γιατί στην βάση της, η ζωή ενός ανθρώπου μόνου, σε ένα ξερό νησί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Καθώς εξελισσόταν τα γυρίσματα της ταινίας βέβαια, ανακαλύψαμε ότι τα θέματα επιβίωσης είναι ίσως το λιγότερο που απασχολούσε την ζωή του Νίκου. Η μάχη με τη μοναξιά, η αυταπάρνηση της οικογένειας, η συνεχής προσπάθεια των φορέων να τον απομακρύνουν από τη ζωή που είχε επιλέξει μας έκανε να καταλάβουμε πως η δύναμη ενός ατόμου βρίσκεται στην εσωτερική του ηρεμία και αυτογνωσία. Και αν είναι αποφασισμένος να καταφέρει κάτι, είναι διατεθειμένος να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο σταθεί μπροστά του», λέει ο Άγγελος Ψωμόπουλος που μαζί με τον Άλεξ Βηλαρά υπογράφουν το φιλμ.

Η ιστορία του Νίκου: Ο Κρητικός που έζησε 40 χρόνια μόνος στη Χρυσή και πέθανε αρνούμενος να αφήσει το καλύβι του Facebook Twitter

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση στον Νίκο είναι πως έβλεπε το νησί με έναν ιδιαίτερο και ρομαντικό τρόπο. Χώρις να εκφράζεται πολύ, έβλεπες την αγάπη που είχε για το μέρος και τις θυσίες που έκανε και ήταν διαθέσιμος να κάνει αρκεί να έμενε εκεί. "Κανονικά έπρεπε να με πληρώνουν που είμαι εδώ και προσέχω το νησί, αντί να θέλουνε να με διώξουν", έλεγε».

«Αισθανθήκαμε ότι ήταν ένα σχεδόν άψογο μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ, όμορφα γυρισμένο, πολυεπίπεδο και απίστευτα συγκινητικό. Θεωρήσαμε ότι παρακολουθώντας αυτή την ταινία ήρθαμε πραγματικά αντιμέτωποι με κάτι πολύ βαθύ και αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα για μια σπουδαστική ταινία».
Helen McGregor (SAE Oxford) at SAE ALUMNI AWARDS 2015

 

«Η ταινία μας έμαθε πολλά για το τι χρειάζεται για να να πεις μια ιστορία, πως να συνεργάζεσαι και πόσο σημαντικό είναι να κάνεις θυσίες. Το Little Island είναι η πρώτη μας ταινία και θα είναι για πάντα η βάση για το τι θα έρθει μετά»

Η ιστορία του Νίκου: Ο Κρητικός που έζησε 40 χρόνια μόνος στη Χρυσή και πέθανε αρνούμενος να αφήσει το καλύβι του Facebook Twitter

Το team των δημιουργών του Little Island:

  • Άγγελος Ψωμόπουλος - Σκηνοθεσία & Παραγωγή
  • Άλεξ Βηλαράς - Δ. Φωτογραφίας & Μοντάζ
  • Λουκιανός Αρναουτάκης - Ηχοληψία & Β' Κάμερα
  • Μάριος Παύλου - Σχεδιασμός ήχου
  • Μάνος Σμυρλής - Βοηθός Παραγωγής
  • Μενέλαος Δερμιτζάκης / Βαγγέλης Φανουράκης - Σύνθεση μουσικής
  • Χριστόφορος Καναβάκης - Επεξεργασία Μουσικής
  • Φίλιππος Χουρδάκης / Κων/να Τζώρτζη - Μεταφράσεις
  • Γιώργος Τερζίδης - Γραφιστικά
Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Τον συγχωρεμένο Νίκο ή "πονηρό" όπως τον αποκαλούσαν όλοι, τον πρωτογνώρισα το '86 που σαν έφηβοι πηγαίναμε για κατασκήνωση στη Χρυσή ή Γαιδουρονήσι και έπειτα αρκετές φορες τη δεκαετία του'90 που ηταν στα φόρτε του... Ήταν ενας άνθρωπος αυθεντικός άμεσος και φιλόξενος, απο τη στιγμή που πατούσες στο "νησί", είτε ήσουν Έλληνας είτε ξένος έκανε το παν για να νιώσεις οικεία για να λύσει κάθε ανάγκη ή πρόβλημα προέκυπτε.Του άρεσε να τον "πειράζουν" και ένιωθε το νησί σπίτι του - δεν άφηνε κανέναν να το μολύνει ή να του φερθεί άσχημα.Ήταν ενας γνήσιος έλληνας ακρίτας με ψυχή παιδιού..
Ρε κακιά λύσσα οι γραφειοκράτες να διώξουν τον ανθρωπάκο. Και να ταν κανένας χίπης που ήθελε να κάνει την τρέλα του, το καταλαβαίνω. Αλλά αυτός ο άνθρωπος έζησε όλη του τη ζωή στο νησί. Ντροπή τους που δεν έδειξαν λίγη ανοχή.
Ηθικές αξίες και επιλογές, που φαίνονται βγαλμένες από τη φαντασία για τον "σύγχρονο άνθρωπο" του 2017. Δεν ξέρω τελικά ποιός είναι(ήταν) πιο μόνος. Ο κυρ-Νίκος ή εμείς.