Ο καύσωνας «Κλέων» σαρώνει τη χώρα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να απειλούν πέραν των ανθρώπων και τα ζώα. Ήδη στην Κατερίνη ένας σκύλος πέθανε από θερμοπληξία όταν διέφυγε της προσοχής του ιδιοκτήτη του.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Star, ένας σκύλος βρέθηκε πεσμένος σε έναν παράδρομο σε παραλία της Κατερίνης. Το ζώο μεταφέρθηκε στην κλινική της πόλης, με την κοπέλα που τον εντόπισε να ενημερώνει με ανάρτησή της για το περιστατικό.
Ο σκύλος έπαθε θερμοπληξία, έπεσε σε κώμα και πέθανε, με την κοπέλα να γράφει πως ήταν και λίγο χτυπημένος, πιθανότατα από αυτοκίνητο. Μάλιστα, όπως διαπίστωσε ο κτηνίατρος, ο σκύλος είχε τσιπάκι και ενημερώθηκε ο κηδεμόνας του για το περιστατικό.
Πώς προστατεύουμε σκύλους και γάτες από τον καύσωνα
Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει έκκληση στους δήμους και ζητά έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα «Κλέων». Αντίστοιχη έκκληση για την προστασία των ζώων από τον καύσωνα κάνουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις.
Επισημαίνουν ότι πρέπει τα ζώα να έχουν νερό, να βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους όταν λείπε ο κηδεμόνας από το σπίτι, ενώ πρέπει οι κηδεμόνες να είναι πολύ προσεκτικός τις ώρες που τα βγάζει βόλτα το ζώο. Οι κατάλληλες ώρες είναι πολύ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, καθώς το καυτό οδόστρωμα στο οποίο ακουμπούν οι πατούσες τους μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα και θερμοπληξία.
Επίσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκδώσει εγκύκλιο για τα ζώα εργασίας. Συγκεκριμένα, όταν το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 39 βαθμούς, απαγορεύεται η εργασία των ζώων όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Συμβουλές για τα αδέσποτα λόγω καύσωνα
Ανάγκη από νερό έχουν, εν μέσω καύσωνα, τα αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν στο αστικό και το περιαστικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό οι οργανώσεις και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αφήνουν λίγο νερό για τα τετράποδα που υποφέρουν από τη ζέστη.
Καλούν, παράλληλα, τους φιλόζωους αλλά και κάθε πολίτη να μην ενοχλούν τα αδέσποτα, όταν εκείνα βρουν καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος και να μην τα φοβούνται, ούτε να τα διώχνουν καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για φιλήσυχα ζώα.
«Βάσει της νομοθεσίας, τα ζώα είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας», επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ).
Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που κάποιο ζώο δαγκώνει, προβλέπεται η εξέτασή του από κτηνίατρο, η παρακολούθησή του για 15 μέρες και εφόσον η υγεία του εξελίσσεται ομαλά, η επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που δίνονται για την προστασία των αδέσποτων, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ότι είναι εύκολο για τον καθένα να προσφέρει λίγο δροσερό νερό για τα ζώα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας.
Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφαρμόζουν και πολλοί δήμοι οι οποίοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τοποθετούν ποτίστρες σε διάφορα σημεία.
«Αυτά τα ζώα κάποια στιγμή θα αναζητήσουν τροφή μέσα από φιλόζωες οικογένειες ή με κάποιον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είτε με τη δική μας συνεισφορά είτε όχι, θα αναζητήσουν λίγη σκιά και λίγη δροσιά, θα κουρνιάσουν σε κάποιο σημείο για να προστατευτούν. Ας μην τα ενοχλήσουμε, ας μην τα προκαλέσουμε με τη συμπεριφορά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει, άλλωστε, ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα και κάποιο άλλο ποσοστό που δεν επιθυμεί την παρουσία τους στη γειτονιά ή δυσανασχετεί με όσους τα φροντίζουν.