Απάντηση στα δημοσιεύματα για την κοπή δέντρου στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή δίνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το εν λόγω δέντρο ανήκει στο είδος της φτελιάς – όπως σχεδόν όλα στην οδό Τσιμισκή. Οι φτελιές έχουν αξιολογηθεί από χρόνια ως είδος ακατάλληλο και άκρως επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών αλλά και τις περιουσίες».
Καθησυχάζει στην ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι «όλα τα δέντρα που απομακρύνονται είναι βεβαιωμένα άρρωστα και ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάστασή τους με νέο ανθεκτικό είδος – κελτίδες, κατάλληλο για το αστικό περιβάλλον. Τα δέντρα που φυτεύονται είναι στην πλειονότητά τους 10 και 11 ετών, ύψους άνω των 7 μέτρων, γεγονός που διασφαλίζει τη γρήγορη ανάπτυξή τους και την αποκατάσταση του αστικού πρασίνου στα ίδια επίπεδα με πριν».
Μάλιστα, εξηγεί ότι, «η εικόνα ενός πράσινου δέντρου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάστασή του, καθώς έχουν προηγηθεί συστηματικές αξιολογήσεις και επιστημονικές εισηγήσεις που το καθιστούν ακατάλληλο και προς αντικατάσταση. Συνεχείς πτώσεις δέντρων – ακόμη και πρόσφατα – καταδεικνύουν την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων».
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται μια συστηματική δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα, βασισμένη σε ένα σχέδιο αναβάθμισης του αστικού πρασίνου και δίνονται λύσεις σε ζητήματα που χρόνιζαν και έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της πόλης. Κανείς δεν μονοπωλεί την ευαισθησία για τα δέντρα της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία εντυπώσεων ενταγμένη σε ένα προεκλογικό μικροπολιτικό παίγνιο είναι μια συνταγή που κράτησε την πόλη πίσω και μετέτρεψε τα προβλήματα σε χρόνιες παθογένειες. Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να προχωρήσουμε. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με περισσότερες φυτεύσεις δέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό, σε σχέση με αυτά που απομακρύνονται, με βέλτιστες λύσεις και παρεμβάσεις πλαισιωμένες πάντοτε με επιστημονική επάρκεια» καταλήγει η ανακοίνωση.
Κοπή δέντρων στη Θεσσαλονίκη: «Το σκαθάρι της φτελιάς»
Η απόφαση του δήμου, παρά τις αντιδράσεις βασίζεται στο ότι οι συγκεκριμένες φτελιές είχαν προσβληθεί από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς».
Τα δέντρα της οδού Τσιμισκή προσβλήθηκαν από το φυλλοφάγο έντομο Galerucella luteola. Οι προνύμφες του αποσκελετώνουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα φωτοσύνθεσης των δένδρων. Το «σκαθάρι της φτελιάς» ξηραίνει το δένδρο, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν οι φτελιές να αντικατασταθούν από κελτίδες, είδος που δεν προσβάλλεται από το σκαθάρι της Galerucella luteola, έχει παρόμοια κώμη με αυτή της φτελιάς, είναι ανθεκτικό στο ατικό περιβάλλον και υπάρχει ήδη στην Εγνατίας.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η απόφαση δεν πάρθηκε αλόγιστα καθώς αρχικά επιχείρησαν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών να κάνουν αλλεπάλληλους ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα.
Όμως αυτό που συνέβη ήταν να επιβραδυνθεί παρά να εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες του δήμου, το επιστημονικό προσωπικό μετά και από αυτή την εξέλιξη αποφάσισε ότι η μόνη λύση, για την προστασία των πολιτών ήταν η αντικατάσταση των δέντρων.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ