Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αύξηση μετάδοσης με την πτώση της θερμοκρασίας - «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας»

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αύξηση μετάδοσης με την πτώση της θερμοκρασίας - «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» Facebook Twitter
0

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ειδικοί από την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα χρειαστεί χρόνος ακόμα μέχρι να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας και εκφράζοντας την ανησυχία τους για αύξηση της μετάδοσης των χειμώνα. 

Ενδεικτική είναι ίσως και η φράση «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» που χρησιμοποίησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης», κάτι το οποίο όπως είπε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ότι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους.

Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, πρόσθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει.

Αργός ρυθμός αύξησης στην Αττική 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά την Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μάλιστα τόνισε, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως.

Ωστόσο σημείωσε ότι αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών κατά τις οποίες καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει πλέον σταθερά πάνω από 80. Όπως συμπλήρωσε σήμερα νοσηλεύονται 98 ασθενείς σε ΜΕΘ για COVID -19, από τους οποίους οι 87 είναι διασωληνωμένοι.

Όπως εξήγησε, η ανταπόκριση που έχουν τα μέτρα στο επιδημιολογικό φορτίο και στην καταγραφή των κρουσμάτων, είναι πιο αργή όταν αφορά μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, αλλά επισήμανε πως «δεν έχουμε δει ακόμα αυξητική τάση τέτοια που να μας ανησυχεί, έχουμε αργό ρυθμό αύξησης προς το παρόν» τον οποίο παρακολουθούν οι επιστήμονες , χωρίς προς το παρόν να χρειάζεται να εισηγηθούν επιπλέον μέτρα.

Ο κος Μαγιορκίνης επανέλαβε για την Αττική ότι «υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός». 

Τέλος αναφέρθηκε τέλος στην κόπωση που αισθάνονται το 60% των πολιτών της Ευρώπης από τα συνεχιζόμενα μέτρα, την οποία χαρακτήρισε δικαιολογημένη προσθέτοντας πως «η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας, όπως είδατε ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, προσέβαλε και τον Λευκό Οίκο».

Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε δει επιθετικές αυξητικές τάσεις

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι προετοιμάζονται για κάθε σενάριο.

«Από την μέρα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα η καμπύλη παραμένει επίπεδη δεν έχουμε επιθετικές αυξητικές τάσεις ως εκ τούτου καθημερινά αξιολογούμε, παρατηρούμε και κρίνουμε την πορεία των μέτρων και εφόσον χρειαστεί, προκύψει και δούμε και άλλους παράγοντες που θα επηρεάσουν, που είναι και η κατάσταση του καιρού τότε θα χρησιμοποιήσουμε και άλλα εργαλεία», υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει είναι να επιμείνουμε στα υπάρχοντα μέτρα.

«Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική ιδέα, αυτό πρέπει να είναι το καθημερινό μας στοίχημα σε κάθε επίπεδο, να τηρήσουμε τα μέτρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε την ενεργοποίηση ενός χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας την νόσο Covid-19. 

«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι ο «χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας» θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο 1 ετοιμότητας, επίπεδο 2 επιτήρησης, επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Έλεγχοι σε σχολεία και μονάδες φροντίδα ηλικιωμένων 

Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων από 1 Ιουλίου- 4 Οκτωβρίου έχουν γίνει 386.611 έλεγχοι κατά τους οποίους έχουν εντοπιστεί 13.781 παραβάτες, 3, 6% δηλαδή κι έχουν επιβληθεί 15.038 πρόστιμα συνολικού ύψους 6.457.680 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.860 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων-τετραγωνικών και 492 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Από 31 Αυγούστου έως τις 3 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν  115 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 24 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 28 πρόστιμα συνολικού ύψους 109.000 ευρώ. Έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης σε σχολεία όσο και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα για τα σχολεία μέχρι τις 6 Οκτωβρίου έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM