Κουρέτας για νεκρά ψάρια στον Βόλο: Μαζεύουμε 100 τόνους τη μέρα και τα πάμε για καύση

Κουρέτας για νεκρά ψάρια στον Βόλο: Μαζεύουμε 100 τόνους τη μέρα και τα πάμε για καύση Facebook Twitter
Νεκρά ψάρια στον Βόλο/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε για την οικολογική καταστροφή με τους τόνους νεκρών ψαριών που έχουν ξεβραστεί στον Παγασητικό Κόλπο. 

«Αυτή τη στιγμή, μαζεύουμε εκατό τόνους ψαριών την ημέρα, τα οποία οδηγούνται στην καύση. Πιστεύω πως μέχρι την Κυριακή η αποκομιδή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι το θυρόφραγμα, το οποίο είχε ανοίξει για την απομάκρυνση του πλημμυρικού νερού, παρέμεινε ανοικτό λόγω εισερχόμενου αρδευτικού νερού από τη Γυρτώνη, το οποίο χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου μέχρι το Βόλο. «Το εισαγγελικό πόρισμα που εκδόθηκε σήμερα επιβεβαιώνει τη σωστή απόφαση να μην κλείσουμε το θυρόφραγμα», σημείωσε.

Η καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα ψάρια να μετακινηθούν από τους σπασμένους ταμιευτήρες σε τάφρους αποστράγγισης. Ο περιφερειάρχης τόνισε πως, αν είχε κλείσει το θυρόφραγμα, θα είχε πλημμυρίσει όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη και το Καλαμάκι, επαναλαμβάνοντας τα περσινά προβλήματα.

Ο κ. Κουρέτας υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι φορείς, όπως ο Οργανισμός Λιμένος και ο Δήμος Βόλου, έπρεπε να έχουν λάβει προληπτικά μέτρα νωρίτερα, όπως την τοποθέτηση διχτυών, για να συγκρατήσουν τα ψάρια. «Αν είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα τα δίχτυα, δεν θα υπήρχε το σημερινό πρόβλημα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τώρα έχουν φέρει πλοία για να καθαρίσουν τον Παγασητικό Κόλπο και τον Ξηριά από τα νεκρά ψάρια.

Σχετικά με τις κατηγορίες που δέχθηκε από τον δήμαρχο Βόλου, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ο κ. Μπέος λειτουργεί υπό ένα «ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας» που πρέπει να σταματήσει. Επέμεινε πως δεν θα ανεχθεί άλλες επιθέσεις και κάλεσε όλους να συνεισφέρουν με σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι το θυρόφραγμα έκλεισε μόνο όταν επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε άλλο αρδευτικό νερό. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα νερά της Θεσσαλίας, κάτι που αποτελεί το κύριο πρόβλημα. Οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το νερό, όπως ο ΤΟΕΒ, δεν έχουν επαρκή έλεγχο, γεγονός που δημιουργεί χάος στη διαχείριση των υδάτων. «Η Θεσσαλία είναι ένα "Ελντοράντο" διαχείρισης νερού, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο», τόνισε.

Συμπλήρωσε πως, αν υπήρχε καλύτερη συνεργασία και τα δίχτυα είχαν τοποθετηθεί εγκαίρως, δεν θα υπήρχαν τα σημερινά προβλήματα με τους τόνους νεκρών ψαριών που συνεχίζουν να απειλούν το οικοσύστημα της περιοχής.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ