Στην τοποθέτηση ενός νέου φράγματος στον χείμαρρο Ξηριά στο Βόλο, προχώρησαν οι αρχές προκειμένου να συγκρατηθούν τα νεκρά ψάρια.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα νέο φράγμα στήνεται στον Ξηριά, ώστε να μην σπάσει αυτό που ήδη υπάρχει και τα εκατυμμύρια νεκρά ψάρια να μην καταλήξουν στο λιμάνι του Βόλου.
Σύσταση απαγόρευσης κολύμβησης σε παραλίες κοντά στον Βόλο
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Θεσσαλίας συνιστά την αποφυγή κολύμβησης σε παραλίες του νομού Μαγνησίας λόγω των νεκρών ψαριών στις ακτές.
Οι παραλίες που συνίσταται η αποφυγή κολύμβησης είναι:
- Σουτραλί Αγριάς
- Πλάκες
- Άναυρος
- Ξενία
- Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
- Αλυκές
- Αμφανών
- Αμαρυλλίς
Η σύσταση της περιφέρειας, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουόμενων, αναμένεται να βρίσκεται σε ισχύ έως την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης των νεκρών ψαριών.
Τουλάχιστον 160 τόνοι νεκρά ψάρια έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής
Σοκαριστικοί είναι οι αριθμοί, της μεγάλης οικολογικής καταστροφής στην περιοχή της Μαγνησίας, με τα σκάφη που έχει μισθώσει η περιφέρεια να έχουν απομακρύνει, μέχρι αυτή την ώρα, τουλάχιστον 160 τόνους νεκρά ψάρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, στην επιχείρηση καθαρισμού του παραλιακού μετώπου του Βόλου από τα χιλιάδες νεκρά ψάρια συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, καθώς επίσης και επτά αλιευτικά.
Τα επτά αλιευτικά μέσα σε δύο μόλις ημέρες, στις 27 και στις 28 Αυγούστου, μάζεψαν από περιοχές κοντά στην πόλη του Βόλου 95 τόνους νεκρών ψαριών. Τριάνταπέντε τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές, ενώ η διαδικασία καθαρισμού δεν σταματάει καθώς έρχονται συνεχώς παραπάνω νεκρά ψάρια λόγω του αέρα.
Από το λιμάνι του Βόλου έχουν απομακρυνθεί 5 τόνοι, με το πλοιάριο Interpollution.
Κίνδυνος τεράστιας καταστροφής - Πρέπει να καούν τα νεκρά ψάρια
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Βόλο, κάνοντας λόγο για μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπo και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κατάσταση τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ3, o καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο ως μία τοπική περιβαλλοντική καταστροφή. Τόνισε δε, πώς είναι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της ταφής τους.