Λέσβος: Για εμπρησμό κατηγορείται η πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε- «Δείχνει έλλειψη ανθρωπιάς και συμπόνιας»

Λέσβος: Για εμπρησμό κατηγορείται η πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε- «Δείχνει έλλειψη ανθρωπιάς και συμπόνιας» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το γεγονός ότι κατηγορείται για εμπρησμό η πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε στη Λέσβο δείχνει «την έλλειψη ανθρωπιάς και συμπόνιας της Ελλάδας», δήλωσε ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αφγανή πρόσφυγας επιχείρησε να αυτοκτονήσει, βάζοντας φωτιά στη σκηνή της, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Η 27χρονη, που έφτασε στο νησί το 2019, είναι στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της και διαμένει στον καταυλισμό με τα τρία της παιδιά.

Πυρπόλησε τη σκηνή της την Κυριακή, όταν της είπαν ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη μετεγκατάσταση της οικογένειάς της στη Γερμανία. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Μετανάστευσης, το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της.

Η γυναίκα κάθισε μέσα στη σκηνή της που φλεγόταν, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της. Άνθρωποι από γειτονικές σκηνές την έβγαλαν από τη φωτιά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα που δεν απειλούν τη ζωή της.

«Οι κατηγορίες σε βάρος της είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από τιμωρίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο νησί- λένε ακτιβιστές- και αντικατοπτρίζουν τη σκληρή γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης για τους μετανάστες», γράφουν οι New York Times. «Το επεισόδιο είναι επίσης ένα ισχυρό παράδειγμα για τον αντίκτυπο που έχουν στην ψυχική υγεία των προσφύγων οι δεινές συνθήκες στα ελληνικά κέντρα υποδοχής», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, δήλωσε ότι παρότι η μεταχείρισή της μπορεί να φαίνεται σκληρή, οι ενέργειές της δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες, επειδή τα περιστατικά εμπρησμού είναι συχνά και θέτουν σε κίνδυνο άλλους διαμένοντες στον καταυλισμό.

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Ένα μήνυμα πρέπει να σταλεί. Αυτό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μία μεγαλύτερη φωτιά», δήλωσε ο κ. Χρονόπουλος στους ΝΥΤ.

Από την πλευρά της η Εύα Κοσέ, ερευνήτρια για τη Δυτική Ευρώπη στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογράμμισε τις επιπτώσεις που έχουν για τους πρόσφυγες οι συνθήκες στους καταυλισμούς.

«Ο ψυχολογικός αντίκτυπος χρόνων συγκρούσεων, που επιδεινώνεται από τις σκληρές συνθήκες στα ελληνικά νησιά και την αβεβαιότητα απάνθρωπων πολιτικών, μπορεί να μην είναι τόσο ορατός όσο τα σωματικά τραύματα. Αλλά όπως δείχνει αυτή η περίπτωση, δεν είναι λιγότερο απειλητικός για τη ζωή», δήλωσε στους ΝΥΤ.

«Η παρόρμηση να κατηγορηθεί αντί να βοηθηθεί όχι μόνο συμβολίζει το τι πάει λάθος με την προσέγγιση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό, αλλά δείχνει και την έλλειψη συμπόνιας και ανθρωπιάς της Ελλάδας», συμπλήρωσε η Κοσέ.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αποδοκιμάσει τις «ολοένα πιο σκληρές ενέργειες των αρχών» σε ό,τι αφορά τους μετανάστες. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο ένας Αφγανός κατηγορήθηκε ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του 6χρονου γιου του, ο οποίος πνίγηκε όταν ανατράπηκε η λέμβος με την οποία ταξίδευαν από την Τουρκία προς ελληνικό νησί. Στον άνδρα χορηγήθηκε άσυλο στη συνέχεια, αλλά περιμένει να δικαστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι επιχειρείται επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο και για την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πίεση στα καμπ και να αποθαρρυνθούν νέες αφίξεις.

«Συνεχίζουμε με την εφαρμογή μιας σκληρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, έτσι ώστε η χώρα μας να μην είναι πλέον πύλη για κυκλώματα παράνομης διακίνησης», δήλωσε, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των αιτούντων ασύλου μειώθηκε από σχεδόν 100.000 που ήταν στις αρχές του περασμένου χρόνου σε περίπου 60.000.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM