Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μάλιστα, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και στη Θεσσαλία.
«Φαίνεται μία μείωση της θετικότητας περίπου 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι «εξαιρετικά βαρύ στη βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Θεσσαλία».
Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μικρά σημάδια βελτίωσης στην Αττική, το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε ότι ακόμη είναι νωρίς για σαφή συμπεράσματα.
«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη», υπογράμμισε ο καθηγητής. «Με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, η εξάπλωση του ιού είναι ευρύτατη, έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε όλα τα σημεία», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ηλικιακά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. «Η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Στους άνω των 65 ετών ήταν δραματική η αύξηση τις τελευταίες 7 ημέρες, γεγονός που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ αλλά και αύξηση θανάτων», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Η επίπτωση στους 19-39 ετών έχει πέσει δραματικά, ενώ στα παιδιά διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», συμπλήρωσε.