Μπορούμε να ξεχωρίσουμε το νοθευμένο ελαιόλαδο;

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε το νοθευμένο ελαιόλαδο; Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου σοδειάς του ελαιόλαδου, τα ερωτήματα των καταναλωτών είναι πολλά και δεν περιστρέφονται μόνο γύρω από την τιμή του.

Ο πρόεδρος της Σχολής Ελιάς και Ελαιόλαδου στην Καλαμάτα, Νίκος Κουτσούκος, κλήθηκε να απαντήσει στο αν υπάρχουν μυστικά, για να καταλάβει ένας μέσος καταναλωτής, το νοθευμένο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Action24, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό το νοθευμένο λάδι από τον μέσο καταναλωτή.

Όπως εξήγησε, συχνό φαινόμενο απάτης σε αμφιβόλου ποιότητας λάδι, είναι οι χρωστικές ουσίες που περιχύνονται σε ηλιέλαιο ή άλλα παρόμοια προϊόντα, προκειμένου να μοιάζουν με ελαιόλαδο.

«Ο μη συνετός δοκιμάζει την τύχη του σε κάποια πράγματα» είπε και ξεκαθάρισε στην πορεία, ότι: «Δεν αγοράζουμε από πλανόδιους, ανθρώπους που μας δίνουν προϊόν χωρίς να έχει ετικέτα».

Ο κ. Κουτσούκος επισήμανε ότι οι χρωστικές αυτές ουσίες, είναι καρκινογόνες αλλά «με απλούς τρόπους δεν μπορούμε να τις εντοπίσουμε».

«Η γνώμη μου είναι να πάρετε μόνο επώνυμο προϊόν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για να δούμε αν είναι αυθεντικό, πρέπει να κάνουμε χημική ανάλυση που κοστίζει και είναι χρονοβόρο, επομένως δεν μπορούμε άμεσα να βρούμε αν έχει χρωστικές ουσίες το λάδι» συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε αν έστω από τη γεύση μπορούμε να καταλάβουμε κάποιες διαφορές, όπως ότι είναι πιο πικρό το νοθευμένο λάδι, ο πρόεδρος της Σχολής Ελιάς και Ελαιόλαδου, ξεκαθάρισε ότι πρέπει κανείς να είναι εκπαιδευμένος για κάτι τέτοιο. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ