Ο νέος νόμος για τα ζώα προκαλεί αντιδράσεις: «Θολά σημεία με ωραίο περιτύλιγμα φιλοζωίας»

Ο νέος νόμος για τα ζώα προκαλεί αντιδράσεις: «Θολά σημεία με ωραίο περιτύλιγμα φιλοζωίας» Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
10

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, όπου σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, που για τις περισσότερες πόλεις της χώρας αποτελούν σήμερα μείζον πρόβλημα.

Διφορούμενες όμως είναι οι απόψεις και έντονες οι αντιδράσεις για τις ουσιαστικές λύσεις που πρόκειται να προσφέρει. 

Ο νέος νόμος ενώ από τη μία αποτελεί μία θετική κίνηση για την προστασία των κατοικίδιων και των αδέσποτων, από την άλλη δημιουργεί ανησυχίες εάν δεν προσδιοριστούν «θολά» σημεία και δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις.

To νέο σχέδιο νόμου φέρνει αλλαγές όχι μόνο στους ιδιοκτήτες ζώων, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ. Πρόκειται στην ουσία για τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος νόμου του 2003 και είναι μία προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί από ασάφειες που περιείχε ο παλαιότερος νόμος.

Όπως επισημαίνει στο LIFO.gr ο κτηνίατρος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, Τάσος Κανούρης, ο νόμος του 2003 περιείχε πολλές ασάφειες στις διατάξεις του, δημιουργώντας τριβές σε διάφορες πτυχές των βασικών σημείων του.

  

«Με το νέο νόμο κάποια νομοθετικά θέματα θα λυθούν και είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψιν οι υπάρχουσες ασάφειες. Επιπλέον πρέπει να ορίζονται συγκεκριμένα στο νόμο τα "ζώα συντροφιάς", να υπάρχει δηλαδή ρητή αναφορά στους σκύλους και τις γάτες», τονίζει.

Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων με την επιβολή προστίμων, προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων.

Ο κ. Κανούρης έδωσε μεγάλη έμφαση στην εγκατάλειψη ζώων, που αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα σήμερα. Είναι θετικό βήμα το γεγονός ότι πλέον η εγκατάλειψη ζώων διώκεται ποινικά. Θεωρεί ότι γίνεται ένα βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, καθώς μπορεί να γίνεται μηνυτήρια αναφορά στις περιπτώσεις εγκατάλειψης και σταδιακά να υπάρξει πρόοδος. 

Επιπλέον ορίζεται ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για την κακοποίηση ζώων. Αυτό περιλαμβάνει κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Επισημαίνεται ότι όλα τα έσοδα από τα πρόστιμα, πάνε στους δήμους και χρησιμοποιούνται για την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Σε σχόλιό του ο κ. Κανούρης αναφέρει ότι οι αποφάσεις αυτές είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού και ότι το νέο σχέδιο νόμου αποτελεί σίγουρα μία θετική κίνηση στην προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων. «Ο υπουργός έχει δει τα προβλήματα» αναφέρει και απομένει να τεθεί το πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Ο νέος νόμος για τα ζώα προκαλεί αντιδράσεις: «Θολά σημεία με ωραίο περιτύλιγμα φιλοζωίας» Facebook Twitter
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι ευθύνες των Δήμων

Ταυτόχρονα έρχονται αυστηρότερα μέτρα για τους δήμους σχετικά με τα αδέσποτα. Η συμβολή του δήμου πρέπει να είναι ουσιαστική όσον αφορά τη στείρωση και τη φροντίδα των αδέσποτων.

Ο κ. Κανούρης έκανε ειδική αναφορά στους δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου και Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία είναι συνεργαζόμενη, αναφέροντας ότι το πρόβλημα των αδέσποτων σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ περιορισμένο γιατί υπάρχει αρκετά σοβαρή αντιμετώπιση από πλευράς των δήμων. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες με οργανωμένο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης ζώων.

Επεσήμανε ότι κοινή προσπάθεια όλων μας, δήμων, οργανώσεων και πολιτών είναι να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους, αναφέροντας ότι «πρέπει να υιοθετήσουμε το πρόβλημα» και να μην υπάρχει παθητική αντιμετώπιση. Τα αδέσποτα που στειρώνονται από τους δήμους και βρίσκονται στα θεραπευτήρια είναι διαθέσιμα για υιοθεσία και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος, αφού είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν στειρωθεί. Η υιοθεσία ενός τέτοιου ζώου αποτελεί και ένα επιπλέον μέσο καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου.

Σχετικά με τον αριθμό των αδέσποτων, ο κ. Κανούρης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό, τονίζοντας ότι είναι σοβαρότερο το θέμα του αριθμού των ζώων που είναι στειρωμένα από ένα απλό γενικό νούμερο καταγραφής τους.

Σε πολλούς δήμους που ακολουθείται πρόγραμμα στειρώσεων σε συνεργασία με οργανώσεις και ιατρεία, ο αριθμός των αδέσποτων έχει μειωθεί ή παραμένει σταθερός. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα περιβόητα αδέσποτα του Συντάγματος, τα οποία είναι όλα στειρωμένα και τσιπαρισμένα και πλέον ο αριθμός τους είναι σταθερός.

Ο νέος νόμος για τα ζώα προκαλεί αντιδράσεις: «Θολά σημεία με ωραίο περιτύλιγμα φιλοζωίας» Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC

«Επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων»

Από την άλλη πλευρά, έντονες είναι οι αντιδράσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για το νέο νόμο που έρχεται προς διαβούλευση.

Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε στο LIFO.gr, η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο, Νατάσα Μπομπολάκη αναφέρει ότι ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς δεν θα είναι ένας νόμος που θα έχει ως βασική μέριμνά του την προστασία των ζώων. Στην ουσία πρόκειται για ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων» όπως τονίζει.

Τα όσα έχουν προαναγγελθεί μέχρι τώρα είναι «γενικόλογα, θολά, αλλά με ωραίο περιτύλιγμα φιλοζωίας για δημιουργία εντυπώσεων», τα οποία προκαλούν ανησυχία στις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ζώων, επισημαίνει η κα Μπομπολάκη.

Βασική ένσταση της Π.Φ.Π.Ο. αποτελεί το γεγονός ότι οι φορείς που κατέθεσαν προτάσεις για το νέο νόμο είναι οι επαγγελματίες του χώρου (κτηνίατροι, εκτροφείς, κτηνοτρόφοι κλπ.) ενώ παραγκωνίστηκαν εντελώς οι φορείς που ασχολούνται εξ'ολοκλήρου και χωρίς κανένα όφελος με την προστασία των ζώων, δηλαδή οι φιλοζωικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρει, «ο νόμος αυτός έγινε με την πλήρη απουσία των φιλοζωικών οργανισμών από τις διεργασίες, των οποίων οι προτάσεις θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο και φως στο τούνελ».

Πολύ μεγάλο ζήτημα, αποτελεί το θέμα των αδέσποτων ζώων όπως τονίζει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. στη LIFO.gr. Μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει βρει τις σωστές -ηθικές- λύσεις προς όφελος των ζώων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον βαθμιαίο περιορισμό και τελικά στην μη ύπαρξη αδέσποτων στην χώρα μας.

«Τα αδέσποτα παραμένουν, υπάρχουν και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται», επισημαίνει. Όπως μας είπε, στη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου, ότι ο αριθμός τους έρχεται στα 20.000 είναι το λιγότερο «εκτός πραγματικότητας». Σύμφωνα με την κα Μπομπολάκη, μόνο στο νομό Χανίων, τα αδέσποτα ανέρχονται στις 7.500.

Από τις εξαγγελίες μέχρι τώρα, συγκεκριμένες λύσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί για αυτό το θέμα.

Για παράδειγμα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Σε χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο, η στείρωση των δεσποζόμενων είναι υποχρεωτική. Στην ελληνική πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος των αδέσποτων αποτελεί η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν στειρώσει, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα ζώα που γεννιούνται να εγκαταλείπονται.

Καταλήγοντας, η κα Μπομπολάκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, επί της ουσίας, ο νέος νόμος διαθέτει «αρκετή φιλοζωική χρυσόσκονη για λαϊκή κατανάλωση» χωρίς ουσιαστικές λύσεις, δημιουργώντας ανησυχία και προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα και την κατεύθυνσή του.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε όλοι, ποιες είναι συγκεκριμένα οι διατάξεις και οι αλλαγές που έρχονται με το νέο νόμο και ότι βασική μέριμνά τους θα είναι η ευζωία και η προστασία των ζώων, δεσποζόμενων ή μη.

Ελλάδα
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αν ο νομος για τα αδεσποτα τηρηθει όπως φαινεται οτι θα τηρηθει ο νομος για τα μπαρακια στο Κολωνακι καηκαμε. Στο θεμα της στειρωσης, ειναι τοσα πολλα τα ζωα και δυστυχως τοσα πολλα τα νεα αδεσποτα -πρωην δεσποζομενα- που παντα θα υπαρχουν ψυχες αν καποιος θελει να υιοθετησει και οχι να αγορασει.
απίστευτο που ζήτησαν τη γνώμη ειδικών και ατόμων που ασχολούνται επαγγελματικά με τα ζώα αντί τη γνώμη όσων τους φέρονται λες και είναι μωρά.
Εκείνοι που "τους φέρονται λες και είναι μωρά" όπως λες είναι ΟΙ ΜΟΝΟΙ που τα περιμαζεύουν από τους κάδους των σκουπιδιών, όπου τα πετάνε οι σκατόψυχοι (συχνότατα μέσα σε δεμένες σακούλες), τα σώζουν από τις φόλες που τους ρίχνουν οι σκατόψυχοι, τα πηγαίνουν για εγχειρήσεις όταν τα πατήσει με την μηχανή / ΙΧ του κάποιος σκατόψυχος (μάντεψε ποιός πληρώνει τις εγχειρήσεις και τα φάρμακα), τους προσφέρουν ένα σπίτι και ένα πιάτο φαί, που οι σκατόψυχοι τους το αρνούνται, τα εμβολιάζουν, τα περιθάλπουν, τους βρίσκουν οικογένεια κλπ κλπ κλπ.ΚΑΝΕΝΑΣ εκτροφέας, ΚΑΝΕΝΑΣ κυνηγός, ΚΑΝΕΝΑΣ τζομπάνης και ΚΑΝΕΝΑΣ κτηνίατρος δεν βγαίνει στον δρόμο να μαζέψει ένα αδέσποτο, ακόμα και αυτό ψυχορραγεί μπροστά στην πόρτα του. Οι κτηνίατροι έχουν τουλάχιστον μια στοιχειώδη ανθρωπιά και κάνουν καλύτερες τιμές αν πρόκειται για αδέσποτο.Οσο για τις υπόλοιπες κατηγορίες:Πήγαινε και ρώτα τους εκτροφείς, τους κυνηγούς, τους κτηνοτρόφους και τους βυσματικά διορισμένους υπάλληλους των δήμων, πότε ήταν η τελευταία φορά που μάζεψαν ένα αδέσποτο από τον δρόμο. Και έλα να μας ενημερώσεις - θα γελάσουμε.Οι εκτροφείς, οι κυνηγοί και οι τζομπάνηδες είναι η ΚΥΡΙΑ πηγή "φρέσκων" αδέσποτων, αφού τα παρατάνε κατά κόρον, ανεξέλγκτα και ατιμώρητα.Ναι λοιπόν, είναι εντελώς παρανοϊκό (για να μην πω τίποτα χειρότερο) να έχεις ένα πρόβλημα με τα αδέσποτα, να θέλεις να φτιάξεις έναν σχετικό νόμο και να καλείς σε διαβούλευση αυτούς που τα πετάνε στον δρόμο και οχι αυτούς που τα περιμαζεύουν.Και ΑΦΟΥ σώσεις πρώτα τουλάχιστον 10 δηλητηριασμένα κουτάβια από τον κάδο των σκουπιδιών, ΑΦΟΥ τα περιθάλψεις και τους βρεις ισάριθμες οικογένειες, ΑΦΟΥ πληρώσεις από την τσέπη σου τις εγχειρήσεις τους και τα φάρμακα τους και τα εμβόλια τους, έλα ΜΕΤΑ να μας εξηγήσεις ποιός είναι αυτός που τους "φέρεται λες και είναι μωρά".
Γιατί να υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς σε σκύλους και γάτες;Ας πούμε τα καναρίνια δεν είναι ζώα ή δεν κρατούν συντροφιά;Δεν το κατάλαβα αυτό το σημείο,αν ξέρει κάποιος ας βοηθήσει.
Αυτό το πράγμα που επειδή ο άνθρωπος είναι ανεύθυνος την πληρώνουν τα ζώα με βρίσκει κατά. Το "πρόβλημα" δεν είναι τα ζώα που ενστικτωδώς αναπαράγονται και τυχαίνει να είναι κοντά σε ανθρώπους (και που δεν έχει εισβάλλει ο άνθρωπος πια;). Το πρόβλημα το έχουν οι άνθρωποι που δεν προσέχουν τα κατοικίδια τους. Ξέρω πολλά άτομα που έχουν αστείρωτα τα κατοικίδια τους (παρεμπιπτόντως κατοικίδια δεν είναι μόνο γατιά-σκυλιά) και προσέχουν μην γκαστρωθούν ή γκαστρώσουν. Αν είσαι υπεύθυνος άνθρωπος προσέχεις όπως θα πρόσεχες την κόρη σου να μην γίνει μάνα απ' τα 15 της.Επιπροσθέτως άμα στειρωθούν όλα τα αδέσποτα και θες σκύλο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα αγοράσεις έναν σκύλο από PetShop, εκτροφεία κλπ και να είστε σίγουροι ότι θα διαλέγουν τα "ομορφότερα" για να τα πουλήσουν και τα "σκάρτα" θα τα πετάνε.Τώρα είναι τα αδέσποτα σκυλιά που είναι στο στόχαστρο καθώς δεν μπορούν να μιλήσουν. Μετά ποιοί θα είναι που θα μας χαλάνε την αισθητικοί; Οι τοξικομανείς; Οι άστεγοι; Θα τους στειρώσουμε και αυτούς μετά για να μείνει ο "πληθυσμός" σταθερός;Όσο μη αποδεκτή κι αν είναι αυτή η άποψη που έχω, οφείλετε να την λάβετε έστω και λίγο υπόψιν σας.
το πρόβλημα *είναι* τα αδέσποτα ζώα. Την αγγλίδα στην Κομοτηνή αδέσποτα ζώα την έφαγαν ζωντανή, όχι ανεύθυνοι άνθρωποι. Δε σκεφτόταν "α τι ανευθυνοι ιδιοκτήτες" όταν την έτρωγαν ζωντανή, σκεφτόταν "άου, ένας κυνόδοντας μου σκίζει την καρωτίδα". Μην μπερδεύετε το πρόβλημα με την *αιτία* του γιατί πολύ απλά αν το πάμε έτσι ο μόνος που φταίει για οτιδήποτε είναι το πρώτο ζωντανό κύτταρο που αναπαράχθηκε και έτσι βρεθήκαμε 1 δισεκατομμύριο χρόνια μετά όλοι οι υπόλοιποι (ζώα άνθρωποι κλπ). Και κάτι ακόμα: επειδή τα αδέσποτα ζώα (όπως όλα τα ζώα) έχουν το ακαταλόγιστο και δε μπορείς να τα δικάσεις, δε σημαίνει ότι είναι ανίκανα να κάνουν κακό. Σας διαβεβαιώ ότι είναι πάρα πολύ κακό να μασάς τη μούρη ενός τρίχρονου. Μη μπερδεύουμε το νομικά ακαταλόγιστο με την καλοσύνη. Και η φωτιά που αρπάζει ένα διαμέρισμα στην πολυκατοικία το ακαταλόγιστο έχει αλλά τη σβήνεις, δεν την αφήνεις να κάψει όλο το κτίριο.
Την Αγγλίδα στην Κομοτηνή δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι την έφαγαν αδέσποτα σκυλιά, η άποψη που επικράτησε μιλούσε για τσακάλια. Στις εξοχές και στα χωράφια υπάρχουν κυριως τσομπανόσκυλα, σκυλιά φυλακές. Χωρίς τσιπάκι, χωρίς εμβόλια, με κομμένα αυτιά (δηλαδή κακοποιημένα), χωρίς στείρωση (με ότι αυτό συνεπάγεται). Οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν ωραιότατες επιδοτήσεις, και κανείς δεν ασχολείται με την ανευθυνότητα και την απανθρωπιά τους. Στα δε χωριά μας όλοι έχουν σκυλιά (αστείο να μιλαμε για τσιπάκι, εμβόλια, στείρωση), οταν τους λες πως το ζώο πρέπει να είναι προστατευμένο σε περιφραγμένο χώρο σε κοιτάζουνε σαν να έχεις τρία κεφάλια. Είναι πιο εύκολο να παραβλέπουμε την ανθρώπινη καφρίλα και να ξεσπάμε στα ζώα, πολύ απλά τα ζώα δεν είναι καταχωρημένα σε εκλογικούς καταλόγους.
Την Αγγλίδα στην Κομοτηνή δεν ξέρουμε αν την κατασπάραξαν σκυλιά ή τσακάλια ή δράκοι. Έχει σημασία; Ο άνθρωπος κάνει 100 φορές χειρότερο κακό στον συνάνθρωπο του και 1000 φορές χειρότερο κακό στα ζώα, αλλά εμείς ασχολούμαστε με ΕΝΑ περιστατικό που δεν ξέρουμε καν σε τι συνθήκες έγινε. Και μην ξεχνάμε ότι οι πολιτισμένοι και υψηλά νοήμονες υποτίθεται είμαστε οι άνθρωποι, αλλά φερόμαστε ανώριμα και ανόητα.Και επίσης, οι νόμοι εφαρμόζονται στους ανθρώπους καθώς οι νόμοι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Όταν ο άλλος αγριεύει τον σκύλο του για να τον κάνει "φύλακα" και του τρώει το παιδί, δεν φταίει το ζώο αλλά ο άνθρωπος που τον εκπαίδευσε έτσι. Παρόλα αυτά, στην σημερινή κοινωνία, εκτελούν το ζώο και ο άνθρωπος με 1 χρόνο φυλακή καθάρισε. Λίγο άδικο δεν νομίζεις;
@Lumidy, από το σχόλιο σου δεν κατάλαβα τι ακριβώς θεωρείς σωστό και τι λάθος.Τα αδέσποτα δεν "είναι στο στόχαστρο", ακτός αν εννοείς το στόχαστρο των κυνηγών και όσων τους ρίχνουν φόλες.Χρειαζόμαστε νόμους για τα (αδέσποτα) ζώα και κυρίως νόμους που να τηρούνται. Αυτό δεν είναι "στόχαστρο".Τώρα αν οι υπέυθυνοι βρήκαν ακόμα μια φορομπηχτική ευκαιρία, την πασπάλισαν με φιλοζωική χρυσόσκονη και την ονόμασαν "βελτίωση της νομοθεσίας", αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
@Harlan βρίσκω λάθος το να "ξεσπάμε" στα ζώα με διάφορους τρόπους, όπως φόλες, στειρώσεις κλπ, όταν οι κύριοι υπαίτιοι είμαστε εμείς οι άνθρωποι. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε ένα ζώο στον αστικό, ανθρώπινο, τρόπο ζωής, ένας τρόπος ζωής που ούτε εμείς δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε.Οι στειρώσεις είναι άλλη μια επέμβαση στην φύση αυτών των ζώων για τα δικά μας εγωιστικά θέλω. Αγαπώ τα ζώα και θεωρώ άδικη την μεταχείριση που δέχονται. Προσπαθούμε να τα προσαρμόσουμε με τα δικά μας θέλω και όχι στα δικά τους θέλω, όποια και αν είναι αυτά.Οι νόμοι δεν τηρούνται για τους ανθρώπους, σιγά μην τηρηθούν για τα ζώα. Άλλωστε ο νόμος δεν είναι πάντα ηθικός.