Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, όπου σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, που για τις περισσότερες πόλεις της χώρας αποτελούν σήμερα μείζον πρόβλημα.
Διφορούμενες όμως είναι οι απόψεις και έντονες οι αντιδράσεις για τις ουσιαστικές λύσεις που πρόκειται να προσφέρει.
Ο νέος νόμος ενώ από τη μία αποτελεί μία θετική κίνηση για την προστασία των κατοικίδιων και των αδέσποτων, από την άλλη δημιουργεί ανησυχίες εάν δεν προσδιοριστούν «θολά» σημεία και δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις.
To νέο σχέδιο νόμου φέρνει αλλαγές όχι μόνο στους ιδιοκτήτες ζώων, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ. Πρόκειται στην ουσία για τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος νόμου του 2003 και είναι μία προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί από ασάφειες που περιείχε ο παλαιότερος νόμος.
Όπως επισημαίνει στο LIFO.gr ο κτηνίατρος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, Τάσος Κανούρης, ο νόμος του 2003 περιείχε πολλές ασάφειες στις διατάξεις του, δημιουργώντας τριβές σε διάφορες πτυχές των βασικών σημείων του.
«Με το νέο νόμο κάποια νομοθετικά θέματα θα λυθούν και είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψιν οι υπάρχουσες ασάφειες. Επιπλέον πρέπει να ορίζονται συγκεκριμένα στο νόμο τα "ζώα συντροφιάς", να υπάρχει δηλαδή ρητή αναφορά στους σκύλους και τις γάτες», τονίζει.
Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων με την επιβολή προστίμων, προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων.
Ο κ. Κανούρης έδωσε μεγάλη έμφαση στην εγκατάλειψη ζώων, που αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα σήμερα. Είναι θετικό βήμα το γεγονός ότι πλέον η εγκατάλειψη ζώων διώκεται ποινικά. Θεωρεί ότι γίνεται ένα βήμα προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, καθώς μπορεί να γίνεται μηνυτήρια αναφορά στις περιπτώσεις εγκατάλειψης και σταδιακά να υπάρξει πρόοδος.
Επιπλέον ορίζεται ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για την κακοποίηση ζώων. Αυτό περιλαμβάνει κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Επισημαίνεται ότι όλα τα έσοδα από τα πρόστιμα, πάνε στους δήμους και χρησιμοποιούνται για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Σε σχόλιό του ο κ. Κανούρης αναφέρει ότι οι αποφάσεις αυτές είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού και ότι το νέο σχέδιο νόμου αποτελεί σίγουρα μία θετική κίνηση στην προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων. «Ο υπουργός έχει δει τα προβλήματα» αναφέρει και απομένει να τεθεί το πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
Οι ευθύνες των Δήμων
Ταυτόχρονα έρχονται αυστηρότερα μέτρα για τους δήμους σχετικά με τα αδέσποτα. Η συμβολή του δήμου πρέπει να είναι ουσιαστική όσον αφορά τη στείρωση και τη φροντίδα των αδέσποτων.
Ο κ. Κανούρης έκανε ειδική αναφορά στους δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου και Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία είναι συνεργαζόμενη, αναφέροντας ότι το πρόβλημα των αδέσποτων σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ περιορισμένο γιατί υπάρχει αρκετά σοβαρή αντιμετώπιση από πλευράς των δήμων. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες με οργανωμένο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης ζώων.
Επεσήμανε ότι κοινή προσπάθεια όλων μας, δήμων, οργανώσεων και πολιτών είναι να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους, αναφέροντας ότι «πρέπει να υιοθετήσουμε το πρόβλημα» και να μην υπάρχει παθητική αντιμετώπιση. Τα αδέσποτα που στειρώνονται από τους δήμους και βρίσκονται στα θεραπευτήρια είναι διαθέσιμα για υιοθεσία και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος, αφού είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν στειρωθεί. Η υιοθεσία ενός τέτοιου ζώου αποτελεί και ένα επιπλέον μέσο καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου.
Σχετικά με τον αριθμό των αδέσποτων, ο κ. Κανούρης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό, τονίζοντας ότι είναι σοβαρότερο το θέμα του αριθμού των ζώων που είναι στειρωμένα από ένα απλό γενικό νούμερο καταγραφής τους.
Σε πολλούς δήμους που ακολουθείται πρόγραμμα στειρώσεων σε συνεργασία με οργανώσεις και ιατρεία, ο αριθμός των αδέσποτων έχει μειωθεί ή παραμένει σταθερός. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα περιβόητα αδέσποτα του Συντάγματος, τα οποία είναι όλα στειρωμένα και τσιπαρισμένα και πλέον ο αριθμός τους είναι σταθερός.
«Επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων»
Από την άλλη πλευρά, έντονες είναι οι αντιδράσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για το νέο νόμο που έρχεται προς διαβούλευση.
Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε στο LIFO.gr, η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο, Νατάσα Μπομπολάκη αναφέρει ότι ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς δεν θα είναι ένας νόμος που θα έχει ως βασική μέριμνά του την προστασία των ζώων. Στην ουσία πρόκειται για ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων» όπως τονίζει.
Τα όσα έχουν προαναγγελθεί μέχρι τώρα είναι «γενικόλογα, θολά, αλλά με ωραίο περιτύλιγμα φιλοζωίας για δημιουργία εντυπώσεων», τα οποία προκαλούν ανησυχία στις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ζώων, επισημαίνει η κα Μπομπολάκη.
Βασική ένσταση της Π.Φ.Π.Ο. αποτελεί το γεγονός ότι οι φορείς που κατέθεσαν προτάσεις για το νέο νόμο είναι οι επαγγελματίες του χώρου (κτηνίατροι, εκτροφείς, κτηνοτρόφοι κλπ.) ενώ παραγκωνίστηκαν εντελώς οι φορείς που ασχολούνται εξ'ολοκλήρου και χωρίς κανένα όφελος με την προστασία των ζώων, δηλαδή οι φιλοζωικές οργανώσεις.
Όπως αναφέρει, «ο νόμος αυτός έγινε με την πλήρη απουσία των φιλοζωικών οργανισμών από τις διεργασίες, των οποίων οι προτάσεις θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο και φως στο τούνελ».
Πολύ μεγάλο ζήτημα, αποτελεί το θέμα των αδέσποτων ζώων όπως τονίζει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. στη LIFO.gr. Μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν έχει βρει τις σωστές -ηθικές- λύσεις προς όφελος των ζώων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον βαθμιαίο περιορισμό και τελικά στην μη ύπαρξη αδέσποτων στην χώρα μας.
«Τα αδέσποτα παραμένουν, υπάρχουν και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται», επισημαίνει. Όπως μας είπε, στη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου, ότι ο αριθμός τους έρχεται στα 20.000 είναι το λιγότερο «εκτός πραγματικότητας». Σύμφωνα με την κα Μπομπολάκη, μόνο στο νομό Χανίων, τα αδέσποτα ανέρχονται στις 7.500.
Από τις εξαγγελίες μέχρι τώρα, συγκεκριμένες λύσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί για αυτό το θέμα.
Για παράδειγμα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Σε χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο, η στείρωση των δεσποζόμενων είναι υποχρεωτική. Στην ελληνική πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος των αδέσποτων αποτελεί η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν στειρώσει, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα ζώα που γεννιούνται να εγκαταλείπονται.
Καταλήγοντας, η κα Μπομπολάκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, επί της ουσίας, ο νέος νόμος διαθέτει «αρκετή φιλοζωική χρυσόσκονη για λαϊκή κατανάλωση» χωρίς ουσιαστικές λύσεις, δημιουργώντας ανησυχία και προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα και την κατεύθυνσή του.
Αναμένεται λοιπόν να δούμε όλοι, ποιες είναι συγκεκριμένα οι διατάξεις και οι αλλαγές που έρχονται με το νέο νόμο και ότι βασική μέριμνά τους θα είναι η ευζωία και η προστασία των ζώων, δεσποζόμενων ή μη.
σχόλια