Εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών, ο Πύργος Πειραιά, ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της πόλης.
Ο πρώτος πράσινος ψηφιακός ουρανοξύστης της Ελλάδας που υψώνεται στα 88 μέτρα, πάνω από τη θάλασσα, εγκαινιάστηκε χθες με μια λαμπερή τελετή στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Το παρών έδωσαν πολλοί επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές και εκπρόσωποι φορέων καθώς και υπουργοί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Πύργου ανέφερε πως «η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέφερε: «Το έργο και το εγχείρημα που βλέπετε δεν ήταν ένας περίπατος στο δάσος, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο Πύργος είναι στην πράξη το πιο πράσινο, το πιο φιλικό και το πιο μοντέρνο κτίριο.» Ο κος Ανδριόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν προκειμένου το έργο αυτό σήμερα να θεωρείται καινοτόμο και υπόδειγμα μεταμόρφωσης για τον κλάδο.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά την ομιλία του , έκανε λόγο για μια ‘ιστορική μέρα' για τη πόλη του Πειραιά. «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω από όλα περηφάνια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά. Τα εγκαίνια άργησαν 50 χρόνια, μισό αιώνα, τόσο είναι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που κατασκευάστηκε αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί. Το κτίριο αυτό, το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητο. Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και πλέον του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου. Ο Πύργος ήταν ο κοιμώμενος γίγαντας του λιμανιού. Πολλοί από εμάς που βρισκόμαστε εδώ ζήσαμε αυτό τον Πύργο ως ένα κουφάρι, από μπετό και γυαλί. Υπήρχαν στην όψη του γιγαντιαίες διαφημίσεις που έκρυβαν την ασχήμια του, ακούγαμε διάφορες θεωρίες πως ο Πύργος έχει στατικά προβλήματα, πως ο Πύργος γέρνει, ότι ο Πύργος μπάζει και άλλους παρόμοιους αστικούς μύθους. Σήμερα όμως ο Πύργος είναι εδώ και ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο, πρότυπο βιοκλιματικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας και όσο και εάν φαίνεται περίεργο, είναι στον Πειραιά»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην άμεση ανάγκη της πόλης για υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, ενώ στη συνέχεια υπήρξε απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το συγκεκριμένο έργο η κυβέρνηση το βλέπει πολύ θετικά και ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε να γίνει άμεσα πράξη.
Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1972 όμως το δεύτερο κτίριο της Ελλάδας για 47 χρόνια έμεινε ημιτελές. Ένας κοιμισμένος γίγαντας όπως τον έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής. Η βραδιά έκλεισε με ένα φαντασμαγορικό σόου βεγγαλικών και με δεκάδες drones που φώτισαν τον ουρανό.