[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Φωτογραφίες: Heidi Seraphim
Sign Me In Your Life
O Σπύρος Κουζέλης, o Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος, η Μίνα Γιάντσιου, και η Σάντρα Καλλιάγρα μας καλούν να βάλουμε για τα καλά την Νοηματική Γλώσσα στη ζωή μας, και είναι μάλιστα διατεθιμένοι να μας την διδάξουν οι ίδιοι.
Στo Smiyl!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την άρχή.
Τι είναι το Smiyl;
"Το Smiyl (Sign Me In Your Life) είναι ένα νέο δίκτυο ανθρώπων που πιστεύουν στην ισοτιμία των ανθρώπων. Είναι μια σχολή νοηματικής γλώσσας στην Θεσσαλονίκη για μαθήματα δια ζώσης, αλλά και μέσω κάμερας.
Είναι ο χώρος που συναντιούνται μαθητές, πολίτες, φίλοι και φίλες για να ενώσουν τις ιδέες τους για μια νέα κοινωνία ανθρώπων και επαγγελματιών.
Μια κοινωνία που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των μελών της. ΟΛΩΝ των μελών της."
Μιλήσαμε με τον Σπύρο Κουζέλη, Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας τα τελευταία οχτώ χρόνια, για να μάθουμε περισσότερα.
Πώς προέκυψε το φροντιστήριο Νοηματικής;
Η αγάπη μας για τη νοηματική γλώσσα ήταν δεδομένη.
Όταν σε αυτή την αγάπη προστέθηκε το πάθος για αλλαγή, για να μιλήσουμε για αυτά που μας ενδιαφέρουν, τότε δημιουργήθηκε και το Smiyl.
Διαλέξαμε αυτόν τον τίτλο γιατί παραπέμπει σε χαμόγελο ακουστικά (σμάηλ) ενώ ταυτόχρονα η φράση «βάλε με στη ζωή σου» είναι ίσως η πιο αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου.
Το «μαζί» είναι μονόδρομος και θα εκφραστεί, πιστεύουμε, όταν μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των ανθρώπων που συναντούμε καθημερινά.
Εσύ πώς έμαθες την Νοηματική Γλώσσα;
Ξεκίνησα να μαθαίνω τη Ελληνική Νοηματική το 2002 «κατά λάθος» (αυτά τα κατά λάθος που τελικά αποδεικνύονται τα πιο μόνιμα στη ζωή) από μια επιγραφή που είδα και ανέβηκα για πληροφορίες και γρήγορα κατάλαβα ότι ανήκω σε αυτό το χώρο.
Ευτυχώς είχα την τύχη να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα.
Στη σχολή μας διδάσκει και ο Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος, δάσκαλος Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας και παιδιατρικός εργοθεραπευτής.
Κωφός ο ίδιος και έμπειρος στη μετάδοση όχι μόνο της γνώσης αλλά και του πάθους που υπάρχει μέσα σ' αυτή τη γλώσσα.
Ο Χρήστος έχει ταξιδέψει σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως στην Κω και στην Κέρκυρα, με τη δουλειά του και τα χρόνια που έμεινε εκεί δημιούργησε εστίες αγάπης για τη Νοηματική γλώσσα.
Σε ποιούς απευθύνεται η σχολή, και πόσο διαρκούν τα μαθήματα;
Νοηματική μπορούν να μάθουν ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ όπου και να βρίσκονται.
Είναι αστείο αν σκεφτεί κανείς ότι σίγουρα στην καθημερινότητα μας όλοι και όλες μας χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να επικοινωνήσουμε πληροφορίες, διαθέσεις και σκοπούς.
Οπότε, το να μάθει κανείς νοηματική είναι η εξέλιξη μιας δύναμης που ήδη έχει.
Η Νοηματική έχει τέσσερα επίπεδα φοίτησης, τους λεγόμενους κύκλους όπως συνηθίζεται να τους λέμε. Κάθε κύκλος διαρκεί οκτώ μήνες, ένα ακαδημαϊκό έτος δηλαδή.
Ωστόσο στο Smiyl αντιλαμβανόμενοι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τόσο ελεύθερο χρόνο, έχουμε δημιουργήσει τμήματα εντατικών μαθημάτων στα οποία κάποιος μπορεί να τελειώσει τον κάθε κύκλο στους τέσσερις μήνες.
Σε κάθε κύκλο, ο σπουδαστής ή η σπουδάστρια παίρνει και μια βεβαίωση ολοκλήρωσης του επιπέδου. Τελειώνοντας και τους τέσσερις κύκλους τότε είναι σε θέση να δώσει εξετάσεις και να πάρει το αναγνωρισμένο πτυχίο της «επάρκειας».
Αφού πάρει κανείς την επάρκεια, τότε έχει την επιλογή να προχωρήσει άλλα δύο έτη τις σπουδές του και να εκπαιδευτεί στη διερμηνεία της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας.
Είναι μια επαγγελματική σταδιοδρομία που ανοίγει πολύ τους ορίζοντες του κάθε επαγγελματία, πέρα από ένα επάγγελμα γεμάτο συγκινήσεις και νέες γνώσεις.
Και η ανταπόκριση; Ποιοί έρχονται να γραφτούν συνήθως;
Η ανταπόκριση του κόσμου στο Smiyl ήταν συγκινητική σχεδόν.
Έχουν έρθει για να μάθουν τη γλώσσα και να γίνουν κομμάτι αυτής της νέας κοινωνίας άνθρωποι όλων των ηλικιών και πολλών ειδικοτήτων.
Οι περισσότεροι είναι σπουδαστές και σπουδάστριες Τμημάτων των Πανεπιστημίων που αφορούν στην Ειδική Αγωγή.
Έρχονται δάσκαλοι, ψυχολόγοι, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, νοικοκυρές και νοικοκυραίοι, μια ζαχαροπλάστισσα και δυο τεχνικοί!
Ο κάθε ένας και η κάθε μια έχεις τους λόγους να μάθει τη γλώσσα αυτή και η ομορφιά ενός τμήματος κρύβεται ακριβώς εκεί.
Διαβάζουμε πως «Εκτός από την εκπαίδευση, στο smiyl θα υπάρχει και πολλή πολλή πλάκα;»
Για εξήγησε μου, τι να περιμένει κανείς;
Τραγούδια, παραστάσεις, installations μέσα στην πόλη, δράσεις που περνούν το μήνυμα της προσβασιμότητας με τον πιο εύθυμο τρόπο.
Δε χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά.
Βλέποντας τα βιντεάκια που ήδη υπάρχουν θα καταλάβετε ότι πρόκειται για την πιο διασκεδαστική σας εκπαίδευση μέχρι τώρα.
Η βιωματική εκπαίδευση, η επαφή με την Κοινότητα των Κωφών, η διάδραση και η επικοινωνία είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.
Το τραγούδι της Κουτσομπόλας, στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από τον ίδιο τον Σπύρο!
Για να καταλάβετε...
Γιατί να έρθει κάποιος να μάθει την νοηματική, εάν δεν τίθεται θέμα κώφωσης;
Καταρχάς γιατί όχι;
Είναι μια δεξιότητα που θα τον/την βοηθήσει να ανοίξει τους ορίζοντες του στον τρόπου που εκφράζεται, στο κοινό που εξυπηρετεί ή που συνεργάζεται, στο βιογραφικό του, στην καθημερινότητα του.
Φανταστείτε να μπορείτε να επικοινωνήσετε κάποιο μυστικό γρήγορα, να μιλήσετε με τον απέναντι στο φανάρι, με το γείτονα σας στο απέναντι μπαλκόνι, με τον μπάρμαν όταν παίζει τέρμα το GetLucky και θέλετε απεγνωσμένα ένα ποτό.
Και χίλιες δυο άλλες περιστάσεις...
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει συνήθως πως η νοηματική γλώσσα είναι παγκόσμια..
Μιλήστε μας λίγο γι' αυτή τη μεγάλη παρανόηση.
Σωστά το θέτεις.
Είναι μια παρανόηση που σε κάποιο βαθμό την κατανοώ κι εγώ.
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα νοήματα θα πρέπει να είναι ίδια, αν δεν είναι ήδη.
Ωστόσο, μια ερώτηση ίσως τους οδηγήσει στην υπάρχουσα αντίληψη για τη δομή της γλώσσας:
Είναι ίδια η αντίληψη της νύχτας στην Ελλάδα και στη Νορβηγία; Τα σπίτια είναι ίδια στην Ιταλία και στην Ιαπωνία;
Προφανώς λοιπόν, οι ανάγκες για την έκφραση της καθημερινότητας των ανθρώπων εκπορεύονται από τις συνθήκες, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία στην οποία ζουν και αναπτύσσονται.
Οπότε λίγα είναι τα νοήματα που μπορούν να είναι ολόιδια από χώρα σε χώρα.
Τι άλλα τέτοια trivia από τον κόσμο της νοηματικής γλώσσας είναι συνήθως άγνωστα στον πολύ κόσμο;
Δώστε μας τα φώτα σας!
Η νοηματική γλώσσα είναι μια οπτικο-κινητική γλώσσα.
Βασίζεται όχι μόνο στις χειρομορφές και τις κινήσεις των χεριών αλλά και στην κίνηση του σώματος.
Η έκφραση του προσώπου είναι ίσως η μισή γλώσσα.
Ένα ανέκφραστο πρόσωπο με δυο χέρια που κινούνται θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια μηχανική φωνή υπολογιστή που σίγουρα τα περισσότερα κομμάτια θα ακουστούν ξένα στα αυτιά μας.
Έτσι λοιπόν, για να μάθουμε να εκφραζόμαστε με σαφήνεια στη νοηματική, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το πρόσωπο μας και τις εκφράσεις μας.
Οι περισσότεροι, εδώ, ίσως φοβηθούν, αλλά μη φοβάστε, είμαστε εδώ για να σας κάνουμε να αισθανθείτε άνετα.
Περιγράψτε μας μια δυνατή εμπειρία από την ενασχόληση σας ως διερμηνέας της Νοηματικής.
Σίγουρα το να είσαι διερμηνέας είναι συναρπαστικό.
Καθημερινά μαθαίνεις τόσα πράγματα που δεν υπήρχε περίπτωση να σε απασχολήσουν αν έκανες ένα οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.
Το πιο δυνατό περιστατικό που έχω ζήσει ήταν μια διερμηνεία, ένα βράδυ σε κάποιον που ένιωσε έντονη αδιαθεσία και χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο.
Όλο το βράδυ οι πληροφορίες έπαιρναν και έδιναν, και οι ψυχικές μεταβολές ήταν ο κανόνας.
Ωστόσο, στη δουλειά μας, οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι αλλά και ανθρώπινοι συνάμα.
Α, και η εργασία σε ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ δυνατή εμπειρία!
Πού δυσκολεύονται περισσότερο οι σπουδαστές κατά την εκμάθηση;
Οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται στην κατανόηση της γλώσσας.
Βλέπετε η λίγη επαφή με την Κοινότητα των Κωφών τους οδηγεί στην εξάσκηση τους μόνο μέσα από βιντεάκια που διδάσκονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Εμείς και πάλι καλούμε τις δύο κοινότητες, αυτή των σπουδαστών και σπουδαστριών της γλώσσας και την Κοινότητα των Κωφών να συναντηθούν στο Smiyl, και να οδηγήσουν μέσα από αυτή την ένωση στο «μαζί» που έχουμε ως στόχο.
Περιγράψτε μας το χώρο του smiyl
Η όλη φιλοσοφία του σχεδιασμού του smiyl βασίστηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος "καθαρός", χωρίς καμία πολυπλοκότητα και διακοσμητικό φόρτο, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτιρίου.
Το λευκό κυριαρχεί, τονίζοντας το γύψινο διάκοσμο της οροφής και τα μεγάλου ύψους ξύλινα ταμπλαδωτά κουφώματα.
Οι ξύλινοι μασίφ πάγκοι εργασίας τόσο στις αίθουσες όσο και στο χώρο υποδοχής λειτουργούν ως βασικό στοιχείο του σχεδιασμού.
Αγαπημένα μας στοιχεία αποτελούν οι σχολικές καρέκλες τις οποίες τροποποιήσαμε βάφοντας τες σε ένα γκρι ψυχρό χρώμα καθώς και τα βιομηχανικού τύπου μεταλλικά φωτιστικά με τα ιδιαίτερα χρωματιστά τους καλώδια.
Για τις αίθουσες, στις οποίες επιλέξαμε να προσθέσουμε χρώμα στους τοίχους με γραμμικά μοτίβα, κατασκευάσαμε χειροποίητα ξύλινα φωτιστικά, επενδύοντας τα ήδη υπάρχοντα.
Τέλος, χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελούν τα φυτά που αναρτώνται από την οροφή μέσα σε λευκές μεταλλικές ζαρντινιέρες, δίνοντας ζωντάνια στο χώρο.
Και πόσο κοστίζει για κάποιον το να έρθει να μάθει την Νοηματική Γλώσσα;
Το κόστος για να μάθει κανείς τη γλώσσα δεν είναι μεγάλο. Οι τιμές κυμαίνονται από 40-50 ευρώ το μήνα για την απλή φοίτηση.
Σκεφτείτε ότι με αυτό το ποσό ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος κύκλος ζωής, ένας νέος κύκλος κοινωνικός και επαγγελματικός και συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός δικτύου ανθρώπων σύγχρονων ενημερωμένων και ικανών.
Smiyl: Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη
σχόλια