Τα βότανα της Λέσβου στο «μικροσκόπιο» του ΕΚΠΑ: Πλούσια βιοποικιλότητα στο νησί

Τα βότανα της Λέσβου στο «μικροσκόπιο» του ΕΚΠΑ: Πλούσια βιοποικιλότητα στο νησί Facebook Twitter
Φωτ.: PIXABAY
0

Σημείο αναφοράς για αγρότες και επενδυτές σε όλα τα φυτικά προϊόντα της βιοποικιλότητας του Αιγαίου και τα υποπροϊόντα τους αποτελεί το Ερευνητικό Κέντρο “NatPro_Aegean” του ΕΚΠΑ με έδρα τη Γέρα της Λέσβου, δήλωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Λέανδρος Σκαλτσούνης.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου που χρηματοδότησε αυτή την επένδυση που ασχολείται με τη χλωρίδα των νησιών της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, στην ΕΡΤ3, η χώρα μας γενικά διαθέτει μία μοναδική βιοποικιλότητα με 6.000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 2.500 συναντώνται στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο σε μεγάλο βαθμό αυτά τα φυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι πάρα πολλά φάρμακα προέρχονται από το φυτικό βασίλειο» δήλωσε, σημειώνοντας πως σαν χώρα είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό το θέμα.

Αναφερόμενος στην ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας είπε πως ήταν η επιθυμία τους να αξιοποιήσουν αυτή τη βιοποικιλότητα. Έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική δράση, που, μεταξύ άλλων, «σίγουρα θα επιτρέψει να απασχοληθούν και νέοι επιστήμονες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του φυτού Cistus creticus  ή «αξίσταρος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Λέσβο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «είναι ένα φυτό που μπορούμε να απομονώσουμε ουσίες με ισχυρά αντιική δράση. Η ιδέα ήταν να μπορέσουμε να παράξουμε ένα εκχύλισμα σε μικρή ποσότητα, να το αξιολογήσουμε φαρμακολογικά και αν διαπιστώσουμε ότι έχει τη δράση που αναφέρει η διεθνής βιογραφία να παραχθεί και βιομηχανικά σε συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM