Την One Outlet AE ανακήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέο επενδυτή για την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, με συνολική οικονομική προσφορά 1,9 εκατ. ευρώ έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 43,64% εξ αδιαιρέτου της κυριότητας αυτού του ιστορικού ακινήτου, ενώ υπάρχουν ακόμη 59 συνιδιοκτήτες. Στην πλειονότητά του το ακίνητο παραμένει κενό, ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις που υπο-εξυπηρετούνται.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εκτιμάται ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση και αναβίωση του ιστορικού αυτού οικοδομήματος, με στόχο να ανακτήσει την αίγλη του και να συνεχίσει να αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η Αγορά Μοδιάνο απαρτίζεται από 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5τμ- 30τμ το καθένα, 2 περίπτερα, 2 υπόγεια και έναν εξώστη.
Στο ισόγειο υπάρχουν εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης.
Το ιστορικό συγκρότημα στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, ενώ συνδέεται στενά με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης.
Αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου.
H μεγάλη σκεπαστή αγορά της Θεσσαλονίκης άρχισε να κατασκευάζεται το 1922 με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο.
Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης (περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917), στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα- αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ.
Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.
Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.
ΕΕΘ: Αρνητική εξέλιξη η πώληση της Αγοράς Μοδιάνο
«Αρνητική εξέλιξη για την ίδια την αγορά και την πόλη της Θεσσαλονίκης» χαρακτήρισε την πώληση της αγοράς Μοδιάνο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, τονίζοντας ότι «το τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό και αποτελεί δυστύχημα η απουσία του ΕΕΘ από τον διαγωνισμό».
Ειδικότερα, ο κ. Ζορπίδης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΕΘ, υπογράμμισε ότι το τίμημα που προσέφερε ο προτιμητέος επενδυτής «είναι εξαιρετικά χαμηλό για το μέγεθος της επένδυσης και τις προοπτικές που μπορεί να έχει».
Προσέθεσε δε, ότι το ΕΕΘ «δυστυχώς» δεν κατόρθωσε να συμμετέχει στη διαδικασία, λόγω νομικών εμπλοκών που, όπως αναφέρει, εγέρθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό σημειώνει, «είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι επιστολή μας με αίτημα την παροχή διευκρινίσεων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό μένει αναπάντητη από τις 27 Σεπτεμβρίου 2016».
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι είχε θέσει το αίτημα του επιμελητηρίου για συμμετοχή του στον διαγωνισμό ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη σύσκεψη που είχε γίνει με την ευκαιρία της 81ης ΔΕΘ και εξήγησε ότι ενώ είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα «δει το θέμα ο ίδιος, δυστυχώς τίποτε δεν έγινε. Αυτό οδήγησε στη σημερινή αρνητική εξέλιξη».
Επιπλέον, ο κ. Ζορπίδης επεσήμανε ότι το ΕΕΘ «θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η επένδυση στην Αγορά Μοδιάνο θα γίνει σωστά και με άξονα, όχι μόνο την κερδοσκοπία, αλλά και το κοινωνικό όφελος. Δυστυχώς, με ευθύνη κάποιων παραγόντων, η ασφαλιστική αυτή δικλείδα δεν υπάρχει πια. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξηγήσουν στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη».