Τσιόδρας: Κάποιοι ήπιαν χημικά με χλωροκίνη για ενυδρεία -Η παραπληροφόρηση πιο επικίνδυνη από τον ιό

Τσιόδρας: Κάποιοι ήπιαν χημικά με χλωροκίνη για ενυδρεία -Η παραπληροφόρηση πιο επικίνδυνη από τον ιό Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Η παραπληροφόρηση μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εφιστώντας στους πολίτες την προσοχή, για τις αναληθείς πληροφορίες που αφορούν τη χλωροκίνη.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών ανακοινώσεων- κατά τις οποίες έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 1.156 και οι νεκροί τους 38- ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, που αφορά τη λήψη, για λόγους πρόληψης, μη φαρμακευτικών χημικών σκευασμάτων για καθαρισμό δεξαμενών που περιέχουν χλωροκίνη.

«Οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Έτσι και η χλωροκίνη, σχετίζεται με πολλές παρενέργειες- αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα, χαμηλό κάλιο, επιληψία, ακόμη και θάνατο. Πρέπει υποχρεωτικά η χρήση να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Πόσο μάλλον χημικά που περιέχουν χλωροκίνη, που τα είχαν αγοράσει Αμερικανικοί για τον καθαρισμό ενυδρείου και τα ήπιαν. Αυτό οδήγησε σε σοβαρές επιπλοκές. Ο ένας έχασε τη ζωή του και ο άλλος νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ. Δήλωσε ότι πήρε χημικά για προφύλαξη από τον κορωνοϊό, με βάση πληροφορίες από το διαδίκτυο. Προσοχή στην παραπληροφόρηση, η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Βραδύτερος ρυθμός αύξησης στην Ελλάδα

Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, ακόμη κι αν είμαστε εντός των εκτιμήσεών μας. Η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα. Όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατό μεγαλύτερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες», είπε. Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε μαραθώνιο αυτή τη μάχη.

«Οι καλές εξελίξεις που βλέπουμε σήμερα, το καλό σενάριο, για να συνεχιστεί απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα. Οι επόμενες εβδομάδες θα αναδείξουν ακόμη καλύτερη εικόνα. Η εικόνα των θανάτων είναι σημαντική, μας επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσο συνεπείς θα είμαστε με τήρηση μέτρων επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε.

Είναι λίγα τα 15.000 τεστ;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι έχουν γίνει έως τώρα 15.000 εργαστηριακά τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ κλήθηκε να απαντήσει γιατί δεν γίνονται μαζικοί έλεγχοι.

«Γιατί, είναι λίγα τα 15.000 τεστ; Δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το τι γίνεται στη χώρα; Αν ελέγχαμε 10 εκατομμύρια Έλληνες θα είχαμε καλύτερη εικόνα; Αύριο θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτοί δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο πέντε μέρες μετά;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Χρειάζεται μια στρατηγική. Ελάχιστες χώρες εμφανίζουν στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας, που είχαν κερδίσει εμπειρία από τον SARS. Εξετάζεται ενδεχόμενο για μια τέτοια στρατηγική αν αρθούν τα μέτρα. Ήδη ελέγχουμε όσους είναι στην πρώτη γραμμή, είναι άτομα αυξημένου κινδύνου ή κινδυνεύουν από τη διασπορά του ιού», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

«Ήδη έχουμε τεράστιο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, αντίστοιχο με πολλές χώρες του κόσμου. Παραμένουμε στη στρατηγική μας, εξετάζουμε ενδεχόμενο μαζικό έλεγχο αν κριθεί απαραίτητο επιδημιολογικά», συμπλήρωσε.

Η κορυφή του παγόβουνου όσοι νοσηλεύονται

Αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι η κορυφή του παγόβουνου, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που κινδυνεύουν από επιπλοκές.

Περίπου το 5% όσων νοσήσουν θέλει εντατική θεραπεία. Η νόσος προκαλεί σοβαρή πνευμονία, που απαιτεί νοσηλεία, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτοί που διασωληνώνονται έχουν μέση ηλικία τα 66 έτη και περίπου το 47% έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους στις ΜΕΘ, πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η θνητότητα φτάνει έως το 47%, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. «Στις εντατικές δίνεται μια μάχη ζωής. Σώζονται ζωές, αλλά κρύβουν και θανάτους. Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι. Είναι η τραγική κατάληξη μιας φρικτής πάλης με έναν ανίερο εχθρό. Αλλά διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα», είπε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε ότι σήμερα αποσωληνώθηκε ένας ασθενής στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ένας ακόμη πήρε εξιτήριο.

Κρούσμα σε δομή αστέγων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε για μία ακόμη φορά τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης σε χώρους διαμονής πολλών ατόμων, όπως κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων και ηλικιωμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι εντοπίστηκε κρούσμα σε δομή αστέγων με 130 άτομα. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πήγαν στη δομή, πήραν δείγματα από τους τρόφιμους και το προσωπικό, ενώ δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες. Σε ό,τι αφορά τον ασθενή, νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Τα νεότερα για τη θεραπευτική αγωγή

Αναφορικά με τη θεραπευτική αγωγή, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες σε όλο τον κόσμο.

«Πέντε ασθενείς πήραν ορό που περιείχε αντισώματα από ανθρώπους που ανάρρωσαν στην Κίνα, με κάποια πρώιμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όμως, επί του παρόντος δεν υπάρχει πανάκεια ή θαυματουργό φάρμακο. Δοκιμάζονται όλα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μελέτες για τη μεφλοκίνη, σημείωσε ότι πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την προφύλαξη από την ελονοσία, αντίστοιχο με τη χλωροκίνη. «Έχει και αυτό τις τοξικότητές του. Θα δοκιμαστεί όπως και άλλα φάρμακα στο πλαίσιο κλινικών μελετών. Μιλάμε με όλα τα κέντρα του κόσμου για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blue Horizon: Η ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Ελλάδα / Blue Horizon: Η συγκινητική ανάρτηση του αδελφού του Αντώνη Καρυώτη λίγες ημέρες πριν τη δίκη

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του οχηματαγωγού την ώρα του απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Tη θυμάμαι την είδηση από την Αριζόνα. Γράφτηκε κι εδώ στη lifo. H απορία μου είναι γιατί στην ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την πανδημία, οι ειδικοί παραθέτουν τα (χημικά ή εμπορικά) ονόματα των φαρμάκων και αναλύουν τη δράση τους με τόσες λεπτομέρειες. Θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες πολύ πιο γενικές χωρίς πολλά δεδομένα. Δεν απευθύνονται σε φοιτητές ή ειδικευόμενους. Και μιλάμε για φάρμακα που χορηγούνται αποκλειστικά σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς. Οταν αναφέρθηκε ο κ.Τσιόδρας για πρώτη φορά στη χλωροκίνη (μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου), την επόμενη μέρα το φάρμακο εξαντλήθηκε από τα φαρμακεία.