Υπάρχει διέξοδος από τη στεγαστική κρίση;

Υπάρχει διέξοδος από τη στεγαστική κρίση; Facebook Twitter
Νομίζω το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε αρμονικά τις νέες εξελίξεις σε μια ολιστική προσέγγιση. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Ποιους ωφελεί τελικά και ποιους βλάπτει η οικιστική ανάπλαση που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα; Είναι ευλογία ή κατάρα;
Το ερώτημα δεν επιδέχεται μονοσήμαντες απαντήσεις. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν προφανή οφέλη. Το πρώτο είναι η αναζωογόνηση περιοχών που είχαν υποβαθμιστεί ή και ερημώσει. Το δεύτερο είναι η προστασία των διατηρητέων κτιρίων, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τη συντήρησή τους, τέτοια που ουδέποτε το κράτος προσέφερε. Το τρίτο είναι ότι η οικιστική ανάπλαση επέτρεψε να δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Διότι δεν είναι μόνο ο ιδιοκτήτης, αλλά και η οικοδομή (που συντηρήθηκε έτσι στα χρόνια της κρίσης) και οι νέες υπηρεσίες που παρακολουθούν τις νέες οικιστικές ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, αυτά οδήγησαν σε μετεξέλιξη, ενδεχομένως και αλλαγή, της φυσιογνωμίας επιμέρους περιοχών, σε αύξηση του κόστους της στέγης, ενίοτε και σε αυτό που έχει ονομαστεί εκτοπισμός παλαιών κατοίκων.

«Eιδικά το τουριστικό στοιχείο πρέπει να κληθεί να συνεισφέρει στο συν-ανήκειν, αλλά και στη συλλογική διαχείριση της πόλης. Το τελευταίο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, διότι είναι σύνηθες να αναζητούμε πρώτοι τα οφέλη από την πολιτισμική και αρχαιολογική μας κληρονομιά, δίχως όμως να συνεισφέρουμε».

— Υποστηρίζουν πολλοί ότι η οικιστική ανάπλαση βοηθά στην αξιοποίηση παλιών, άδειων και ερειπωμένων κτιρίων της πόλης. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;  Και ποιες βλέπετε να είναι οι επιπτώσεις, ιδίως όταν λαμβάνει τη μορφή της τουριστικής αξιοποίησης;
Η αξιοποίηση είναι, νομίζω, σε ορισμένο βαθμό αναγκαία για να συντηρηθεί αλλά και να αναδειχθεί το πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο ανήκει στην ανθρωπότητα. Από την άλλη πλευρά, η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, όταν ιδίως ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής, έχει σοβαρές παρενέργειες. Περαιτέρω, για το παραδοσιακό στοιχείο, κριτική έχει ασκηθεί και σχετικά με την αίσθηση του συν-ανήκειν, τη συλλογική μνήμη και τη λειτουργία της γειτονιάς. Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι η φυσιογνωμία της πόλης πάντοτε εξελίσσεται. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε ποτέ πίσω στην Αθήνα του 1950. Και σίγουρα το να γυρίσουμε σε κτίρια-φαντάσματα, είτε διότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον συντήρησης, είτε διότι μόνο πλούσιοι θα μπορούν να τα αποκτήσουν, δεν είναι λύση. Εξάλλου, μια συγκεκριμένη μορφή γειτονιάς προϋποθέτει και κατάλληλη απασχόληση των κατοίκων που να μπορεί να την συντηρήσει.

Νίκος Παπασπύρου
O Νίκος Παπασπύρου

— Άρα προς τα πού μπορεί να αναζητηθεί λύση;
Νομίζω το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε αρμονικά τις νέες εξελίξεις σε μια ολιστική προσέγγιση. Εδώ έχουμε ανάγκη ο σχεδιασμός να επικαιροποιείται, να είναι υλοποιήσιμος, να μπορεί δηλαδή να συμβαδίζει με τα δεδομένα, και, φυσικά, να μην εργαλειοποιείται. Από εκεί και πέρα, ειδικά το τουριστικό στοιχείο πρέπει να κληθεί να συνεισφέρει στο συν-ανήκειν, αλλά και στη συλλογική διαχείριση της πόλης. Το τελευταίο στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αναγκαίο, διότι είναι σύνηθες να αναζητούμε πρώτοι τα οφέλη από την πολιτισμική και αρχαιολογική μας κληρονομιά, δίχως όμως να συνεισφέρουμε.

— Ειδικά για το κόστος της στέγης, η οικιστική ανάπλαση είναι πρόβλημα;
Στις μεγάλες πόλεις, το πρόβλημα της στέγης είναι πολυσύνθετο. Από τη μία πλευρά, έχουμε μετακίνηση προσώπων από εύπορες χώρες σε χώρες με χαμηλή αγοραστική δύναμη, είτε ως τουρίστες είτε όχι. Η κάλυψη οικιστικού χώρου όμως δεν γίνεται μόνο από αλλοδαπούς. Αφορά στον κοινωνικό χαρακτήρα της ανάπτυξης, δηλαδή στην αλλαγή της κοινωνικής φυσιογνωμίας μιας περιοχής. Αφορά στην εισροή προσώπων διαφορετικού κοινωνικού, πολιτισμικού και οικογενειακού προφίλ. Σε δεύτερο στάδιο, ακολουθούν πιο εύπορες κοινωνικά ομάδες και, δεδομένης της στενότητας χώρου, το κόστος διαβίωσης γίνεται μη ανεκτό για τους παλαιότερους. Μπορούμε όμως να αποφασίσουμε εμείς τι μορφής κοινωνικές σχέσεις θέλουμε; Και είναι δυνατόν να τις επιβάλουμε; Ίσως πάλι η λύση να βρίσκεται όχι τόσο στον σχεδιασμό του χώρου όσο στον έλεγχο των μισθώσεων, οι οποίες έχουν πλέον καταστεί ανεξέλεγκτες. Αλλά, πάνω από όλα, το πρόβλημα έχει να κάνει με την οικονομία και την αγοραστική δύναμη. Φοβάμαι όλα τα άλλα είναι μάχη οπισθοφυλακής.

— Τελικά, θέλουμε την Αθήνα ως έναν παγκόσμιο τόπο αναψυχής ή ως μια πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της; Εσείς τι απαντάτε;
Η πόλη είναι βιώσιμη μόνο αν είναι εξωστρεφής. Άρα θέλουμε και τα δύο, με τρόπο συμπεριληπτικό και ανθεκτικό στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Στο μάθημα, όταν διδάσκω την εξέλιξη των συνταγματικών θεσμών, συνήθως λέω στους φοιτητές ότι η αρχαία Αθήνα ήταν κάτι σαν τη Νέα Υόρκη του 20ού αιώνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η στεγαστική κρίση «πνίγει» τη νέα γενιά στην Ευρώπη

Διεθνή / Η στεγαστική κρίση «πνίγει» τη νέα γενιά στην Ευρώπη

Η Ελλάδα δεν έχει μείνει αλώβητη από τη στεγαστική κρίση που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης - Τα ενοίκια στην Αθήνα έχουν αυξηθεί 55,9% την τελευταία 9ετία, σύμφωνα με μεσιτικές εταιρείες και ειδικούς αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ