Στη φρικιαστική υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής που κακοποιούσε τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, αναφέρθηκε η Σοφία Βαγενά, αξιωματικός της ΕΛΑΣ και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ.
«Για το πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος με έναν τέτοιο φάκελο να είναι στο Σώμα, δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και δεν εξετάζονται μεμονωμένα. Αυτό σημαίνει πως όταν είχε κάνει κάποιες πράξεις εναντίον πολίτη, εννοείται πως είχε κινηθεί η διαδικασία και είχε κάποια ποινή η οποία δεν ξέρουμε ποια είναι» είπε αρχικά η Σοφία Βαγενά μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου της εκπομπής ότι η ποινή ήταν να τεθεί σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο, η πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών απάντησε: «Ακριβώς αυτό σημαίνει πως δεν ήταν ποινή που θα τον αποτάξει, δεν ήταν η ποινή που θα μας έβαζε σε υπόνοιες πως συμβαίνουν όλα αυτά τα φρικαλέα εγκλήματα».
«Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που υποπτευόταν ότι ο συγκεκριμένος είχε κάνει όλα αυτά και καθόταν άπραγος, αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω. Μας δημιουργεί σε όλους ερωτήματα για το πού βρισκόμαστε ως κοινωνία» συνέχισε η κυρία Βαγενά.
Σε ερώτηση για τον 14χρονο που έπεσε από το μπαλκόνι, η Σοφία Βαγενά είπε πως «εδώ έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις επαγγελματιών υγείας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με παιδί, διότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει η υπηρεσία του. Ο συγκεκριμένος, ενδεχομένως, το παρουσίασε ότι "το παιδί μου έπαθε ένα ατύχημα". Όταν πηγαίνεις σε ένα νοσοκομείο, κατά πόσο ενεργοποιείται όλο το Σύστημα Υγείας; Να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, το επάγγελμά μας ως αστυνομικοί είναι να είμαστε λειτουργοί. Το πρόβλημα είναι το να είμαστε μέσα στην πηγή και να μην μπορούμε να το καταγγείλουμε, δείχνει πόση τοξικότητα έχει δεχτεί αυτή η γυναίκα και πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ανοίξει το στόμα της και να μιλήσει για την κακοποίηση. Οι γυναίκες καταγγέλουν όταν η κακοποίηση φτάσει στα παιδιά. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι γυναίκες, είναι ότι τότε είναι πάρα πολύ αργά και πρέπει να κάνουν τις καταγγελίες στα πρώτα στάδια».
Η Σοφία Βαγενά μίλησε επίσης, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέροντας ότι υπάρχουν «πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτήν την φρικιαστική υπόθεση». «Υπάρχει κακοποίηση της μητέρας και κακοποίηση τεσσάρων παιδιών. Οι γυναίκες που φτάνουν σε μας είναι αυτές που βλέπουν ότι η κακοποίηση σταματάει σε αυτές και φτάνει στο παιδί. Πρέπει να γίνονται οι καταγγελίες πριν φτάσουν στα παιδιά» πρόσθεσε η Σοφία Βαγενά. «Αν η ίδια νιώθει χαμηλή αυτοπεποίθηση και νιώθει ότι είναι υπεύθυνη, την οδηγούν στο να αποκρύπτει τα εγκλήματα» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η γυναίκα του αστυνομικού, από το 2016 έως το 2024 ο κατηγορούμενος ανάγκαζε με τη χρήση σωματικής βίας τη σύζυγο να ασελγεί στα παιδιά τους, ενώ αυτός παρακολουθούσε ή συμμετείχε σε αυτές. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «ο κατηγορούμενος είναι μόνο ο αστυνομικός, κανένας άλλος».
Ερωτευθείσα γιατί η γυναίκα δεν είχε μιλήσει για όλα αυτά που ζούσε είπε ότι «είχε απομονωθεί από όλους και είχε κλειστεί στον εαυτό της δεν μίλησε ποτέ για αυτό που ζούσε, δεν είχε καταγγελθεί ποτέ το περιστατικό».
Η γυναίκα είχε κάνει σύμφωνα με πληροφορίες καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία στο παρελθόν, όμως δεν ήθελε την ποινική δίωξη του δράστη και «το όπλο αφαιρείται από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας. Η γυναίκα δεν ήθελε την ποινική δίωξη του δράστη και πήρε πίσω την μήνυση της. Και η ίδια και τα παιδιά της ανέχονταν αυτή την συμπεριφορά χωρίς να έχουν κάνει κάτι και αυτό ήταν το μεγάλο λάθος σε αυτήν την υπόθεση».
Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: «Αισθάνεται άτρωτος και ότι δεν τον αγγίζει τίποτα»
Ο Γιάννης Μπαρκαγιάννης, δικηγόρος της συζύγου του αστυνομικού, μίλησε επίσης στον ΑΝΤ1 για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής λέγοντας αρχικά ότι «δεν πρέπει να θίγονται οι ψυχές των συγκεκριμένων παιδιών και να κοινοποιούνται οι φωτογραφίες τους στα social media» κάνοντας έκκληση να σταματήσουν όσοι τις ανεβάζουν.
«Η πρώτη μου σκέψη ήταν γιατί δεν έκανε κάτι η σύζυγος του αστυνομικού για τις πράξεις του. Είχε γίνει δέσμια του δράστη και μεγάλωσε με αυτή τη νοοτροπία. Δεν βοήθησε η κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια» είπε. Σχετικά με το περιστατικό που είχε γίνει πριν ένα χρόνο, «δεν έγινε κάτι, ασκήθηκε κάποια ποινική δίωξη. Και αν είχε γίνει, θα είχαν αποφευχθεί πάρα πολλά. Ο ίδιος αισθάνεται άτρωτος και ότι δεν τον αγγίζει τίποτα».
Ο κ. Μπαρκαγιάννης ανέφερε ότι η γυναίκα του αστυνομικού του είπε ότι το παιδί έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. «Όταν ήρθα σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο στο αυτόφωρο, συνειδητοποίησα ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος και απόρησα πώς γίνεται να κυκλοφορεί με όπλο. Είχε απόλυτη συνείδηση για ό,τι έκανε. Ικανοποιούσε τις ανωμαλίες του».
- Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]