ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ αδερφές Βίσση* και το σέξι βασιλικό ζεύγος του Μπουτάν**, μέχρι φωτογραφίες από τα πιο απίστευτα μέρη του πλανήτη, αυτή η ελληνική σελίδα γεωγραφίας στο Facebook προσφέρει καθημερινά «σφηνάκια γνώσης» στα δεκάδες χιλιάδες μέλη της που συνεχώς αυξάνονται.
Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές διαμάχες, περίεργα facts, ιστορία – η γεωγραφία δεν είναι μόνο χάρτες και ονόματα. Για τη ακρίβεια, σύμφωνα με τον άνθρωπο που διαχειρίζεται τη σελίδα και έχει αποκτήσει ένα είδος φιλομαθούς cult following «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Παρομοίως, με κουλ τρόπο, χιούμορ, δεξιοτεχνία στη χρήση emoticon και αυθεντικό, μεταδοτικό ενθουσιασμό, μας κάνει κάθε μέρα μέσα από τις αναρτήσεις της σελίδας κάπως λιγότερο αγεωγράφητους και λίγο πιο περίεργους για τον κόσμο γύρω μας.
«Δάσκαλοι και δασκάλες χρησιμοποιούν υλικό από τη σελίδα για τους μαθητές τους, γονείς διαβάζουν τα posts μαζί με τα παιδιά τους, διάφορα άτομα χρησιμοποιούν facts από τη σελίδα ακόμα και για φλερτ» αναφέρει.
Σε μια περίεργη στιγμή για τους κατοίκους της γης, τώρα που τα ταξίδια σε μακρινά μέρη, όπως η Κίτρινη Θάλασσα, τα Κίριμπας και τα πολύχρωμα βουνά του Περού φαντάζουν έξτρα μακρινά, μας απάντησε σε μερικές ερωτήσεις:
Το ότι τελικά ίσως και να μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά αν αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερη βαρύτητα σε αυτά που μας ενώνουν, παρά σε αυτά που μας χωρίζουν.
—Γιατί πιστεύεις ότι έχει τέτοια ανταπόκριση η σελίδα;
Γιατί η γεωγραφία είναι πραγματικά πολύ κουλ. Είναι φοβερή διαδικασία το να μαθαίνεις για τον κόσμο! Δεν τα λέω μόνο εγώ αυτά, συμφωνούν κι άλλοι 62 χιλιάδες άνθρωποι πλέον, δηλαδή τουλάχιστον 20 χιλιάδες περισσότεροι από τους κατοίκους του Λιχτενστάιν. Το Λιχτενστάιν είναι ένα πάμπλουτο ευρωπαϊκό κρατίδιο λίγο μικρότερο από την Τήνο σε μέγεθος κι έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ψεύτικων οδοντοστοιχιών παγκοσμίως, πράγμα εντελώς κουλό για το μέγεθος του. Εξήντα εκατομμύρια μασέλες το χρόνο!
— Μίλησε μου λίγο για την κοινότητα που έχει δημιουργηθεί.
Είναι πολύ συγκινητικό. Είναι η πιο ζεστή κι ευγενική διαδικτυακή κοινότητα που έχω συναντήσει, και έχει δημιουργηθεί μια μοναδική και φιλική ατμόσφαιρα παρόλο που είναι άτομα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Άλλες ηλικίες, άλλες φάσεις, άλλες ιδεολογίες, αλλά βρίσκονται στη σελίδα έχοντας κοινό ενθουσιασμό να μάθουν πράγματα για τον κόσμο.
Τις προάλλες κάναμε ένα γεωγραφικό παιχνίδι μέσω inbox με μια κυρία –μάλλον μεγάλη σε ηλικία– και στο τέλος μου είπε: «Σας ευχαριστώ! Είχα καιρό να διασκεδάσω χρησιμοποιώντας το μυαλό μου!». Ήθελα να πάω να τη βρω και να την αγκαλιάσω! Επίσης πολλοί γονείς μου στέλνουν ότι διαβάζουν τα posts με τα παιδιά τους και διάφορες δασκάλες μου είπαν ότι χρησιμοποιούν υλικό από τη σελίδα στο μάθημα. Δεν ξέρω πώς έγινε όλο αυτό, αλλά είναι τέλειο!
— Ποια ήταν, πριν από τη δημιουργία της σελίδας, η σχέση σου με τη γεωγραφία;
Μέχρι πριν από δέκα χρόνια ήξερα οριακά τις χώρες της Ευρώπης και άλλες 5-6 μεγάλες ονομαστικά, αλλά δεν είχα εικόνα του τι παίζει γενικά στον κόσμο. Ή μάλλον είχα εικόνα, αλλά –απ’ ό,τι ανακάλυψα μαθαίνοντας– μια εντελώς λάθος εικόνα.
Με αφορμή ένα παιχνίδι γεωγραφίας στο Facebook μέσα από το οποίο έμαθα τις σημαίες και τα κράτη, άρχισα να αναρωτιέμαι πώς ζουν οι άνθρωποι σε όλα αυτά τα μέρη που είχα μάθει ονομαστικά και ποιες είναι οι ιστορίες τους. Υπάρχουν κοντά στα 200 αναγνωρισμένα ανεξάρτητα κράτη στον κόσμο αυτήν τη στιγμή που μιλάμε και δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για κανένα, οπότε αποφάσισα να αρχίσω να ψάχνω. Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ, γιατί το να μαθαίνεις για τον κόσμο είναι πραγματικά μια μαγική και εθιστική διαδικασία.
— Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές διαμάχες, η γεωγραφία δεν είναι μόνο χάρτες, σωστά;
Στη σελίδα, με αφορμή τη γεωγραφία, μιλάμε για τα πάντα. Ιστορία, έθιμα, περίεργα facts, ζώα, φύση, πολιτική, κοινωνίες. Τα σχόλια, εν τω μεταξύ, δίνουν άλλη διάσταση σε κάθε post. Αν μπείτε να δείτε, η μισή μαγεία είναι στα σχόλια. Είναι φοβερό το τι πληροφορίες μαζεύονται όταν τοποθετούνται και κάνουν διάλογο πάνω στο ίδιο θέμα άνθρωποι με διαφορετικά backgrounds, διαφορετικές ηλικίες, ενδιαφέροντα, επαγγέλματα. Βλέπεις άλλες οπτικές και μαθαίνεις πληροφορίες που δεν παίζει να μάθαινες αλλιώς.
— Είναι παρεξηγημένη επιστήμη; Γιατί πολλοί μεγαλώνουν αντιπαθώντας τη γεωγραφία;
Δεν νομίζω πως αντιπαθούν τη γεωγραφία συγκεκριμένα. Δυστυχώς είναι γενικότερο το φαινόμενο. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι τόσο αναποτελεσματικό και κακοστημένο που ούτε μας κάνει να αγαπάμε τη γνώση, ούτε μας δίνει κατεύθυνση για τη ζωή, ούτε μας βοηθάει να αποκτήσουμε σφαιρική αντίληψη για τον κόσμο. Βγαίνουμε ημιμαθείς και μπερδεμένοι. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά οι αριθμοί είναι αριθμοί κι ίσως πρέπει κάποια να τους λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση.
— Ποιο είναι το σημαντικότερο που έχεις μάθει μέσα από τη σελίδα;
Το ότι τελικά ίσως και να μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά αν αρχίσουμε να δίνουμε περισσότερη βαρύτητα σε αυτά που μας ενώνουν, παρά σε αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό άρχισα να το κατανοώ όλο και περισσότερο όσο μάθαινα για τον κόσμο, αλλά το εμπέδωσα καλύτερα μέσα από τη σελίδα.
— Πού θα ήθελες να ήσουν αυτή τη στιγμή;
Σε ένα μικρό νησιωτικό κράτος της ηπείρου Ωκεανίας (<3), το οποίο λέγεται Τουβαλού. Είναι στην ουσία μια δεν-έχετε-ιδέα-πόσο στενή λωρίδα γης που σύντομα θα σβηστεί εντελώς από χάρτη λόγω λιωσίματος των πάγων κι ανόδου της στάθμης της θάλασσας καθώς είναι σχεδόν τελείως flat. Οι άνθρωποι ήδη έχουν πρόβλημα και κάνουν αιτήσεις να πάνε σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ως «κλιματικοί μετανάστες». Τι παράξενη εποχή!
Ακολουθείστε και εσείς το «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» εδώ.
σχόλια