Πόσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για τα κρατικά ΜΜΕ

Πόσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για τα κρατικά ΜΜΕ Facebook Twitter
22

Τα τελευταιά χρόνια ακούγονται πολλά για το ανταποδοτικό τέλος το οποίο καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, είτε στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος είτε με κάποιο άλλο φόρο.

 

Αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους στην ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση. Τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

1. ΚΥΠΡΟΣ: Μετά από μια μεγάλη αντιπαράθεση πολιτών και κράτους στις αρχές του 2000, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει το ανταποδοτικό τέλος προς το ΡΙΚ μέσω τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κράτος χρηματοδοτεί κάθε χρόνο ένα μικρό ποσό από τον προϋπολογισμό στο ΡΙΚ και στη συνέχεια το ίδιο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου αναζητεί άλλους πόρους για να καλύψει τα έξοδα του, όπως είναι η διαφήμιση. Αυτό είχε και ως συνέπεια το ΡΙΚ να γίνει αρκετά ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά κυπριακά κανάλια και να παίρνει και ένα υψηλό ποσοστό τηλεθέασης.

2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Γερμανία είναι 204,35 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και 66,24 ευρώ για το ραδιόφωνο.

3. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ανταποδοτικό τέλος για την έγχρωμη τηλεόραση ανέρχεται στα 164 ευρώ και στα 55 ευρώ για την ασπρόμαυρη.

4. ΣΟΥΗΔΙΑ: Στη Σουηδία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στις 2076 κορώνες ή 200 ευρώ το χρόνο

5. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Στη Φινλανδία το ανταποδοτικό τέλος κυμαίνεται μεταξύ €224.30 and €232.20 (ανάλογα με τις δόσεις αποπληρωμής του ποσού).

6. ΤΣΕΧΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 56,90 ευρώ.

7. ΛΕΤΟΝΙΑ: Στη Λετονία δεν υπάρχει ανταποδοτικό τέλος, αλλά γίνονται συζητήσεις για τη θεσμοθέτησή του.

8. ΠΟΛΩΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Πολωνία ανέρχεται στα 53 ευρώ το χρόνο .

9. ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.

10. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος για το ραδιόφωνο ανέρχεται στα 20,52 ευρώ.

11. ΔΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Δανία ανέρχεται στα 300 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ για το ραδιόφωνο 43 ευρώ.

12. ΑΥΣΤΡΙΑ: Στην Αυστρία το ανταποδοτικό τέλος ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Ξεκινώντας από 223,32 ευρώ και φθάνοντας τα 279,72 για την τηλεόραση και από 65,52 έως 80,52 για
το ραδιόφωνο.

13. ΒΕΛΓΙΟ: Το ανταποδοτικό τέλος στο Βέλγιο ανέρχεται στα 149,67 ευρώ για την τηλεόραση και στα 26,72 ευρώ για το ραδιόφωνο.

14. ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιρλανδία ανέρχεται στα 160 ευρώ το χρόνο.

15. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Δεν υπήρξε ποτέ ανταποδοτικό τέλος γιατί το RTL ξεκίνησε ως εμπορικό κανάλι αλλά λειτουργούσε ως δημόσιο σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμά του.

16. ΜΑΛΤΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Μάλτα ανέρχεται στα 34 ευρώ το χρόνο.

17. ΙΤΑΛΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιταλία ανέρχεται στα 106 ευρώ το χρόνο και περιλαμβάνει όχι μόνο τις τηλεοπτικές συσκευές αλλά και τα κινητά, τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ.

18. ΓΑΛΛΙΑ: Στη Γαλλία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 116 ευρώ το χρόνο, για όσους δηλώσουν πως έχουν τηλεόραση, ενώ για τα overseas departments στα 74 ευρώ το χρόνο.

19. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η ολλανδική τηλεόραση χρηματοδοτείται μόνο από το κράτος και τις διαφημίσεις.

20. ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η ουγγρική τηλεόραση χρηματοδοτείται μόνον από το κράτος μέσω της φορολογίας.

21. ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Σλοβακία ανέρχεται στα 42 ευρώ το χρόνο.

22. ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Στη Σλοβενία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 132 ευρώ το χρόνο και αφορά τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ για το ραδιόφωνο μόνο του 39 ευρώ.

23. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Στη Λιθουανία όπως και στη Λετονία ουδέποτε είχε θεσμοθετηθεί ανταποδοτικό τέλος γιατί οι κρατικές τηλεοράσεις χρηματοδοτούνταν από το κράτος. Τελευταία αναπτύσσεται ευρεία συζήτηση για τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους.

24. ΕΣΘΟΝΙΑ: ETV, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Εσθονίας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Δεν έχει ούτε ανταποδοτικό, ούτε και διαφημίσεις.

25. ΕΛΛΑΔΑ: Στην Ελλάδα από το 2006 το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 51,60 ευρώ το χρόνο.

26. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στη Ρουμανία το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται στα 12 ευρώ το χρόνο σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά. Οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν 45 ευρώ το χρόνο και οι μεγάλες
150 ευρώ το χρόνο. Η ρουμανική τηλεόραση χρηματοδοτείται επίσης από το κράτος και από τις διαφημίσεις.

27. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Η βουλγαρική δημόσια ραδιοτηλεόραση χρηματοδοτείται από το κράτος που καλύπτει το 60% περίπου το προϋπολογισμού της ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τις διαφημίσεις.

Πηγή: Euronews

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για τη 3η σεζόν

TV & Media / Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για την 3η σεζόν

Η νέα σεζόν διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης, παρουσιάζοντας το πώς η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα επηρεάζει τους νέους πρωταγωνιστές
LIFO NEWSROOM
Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

TV & Media / Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

Το «Squid Game» πρωτοεμφανίστηκε το 2021 και έγινε άμεσα παγκόσμιο φαινόμενο, με τη σειρά να παραμένει η πιο δημοφιλής παραγωγή στην ιστορία του Netflix, συγκεντρώνοντας πάνω από 265 εκατομμύρια προβολές
LIFO NEWSROOM
Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM
Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

15 σχόλια
Ένα σημαντικό ερώτημα που δεν έχει αναδεχθεί μέχρι τώρα:Εάν η ΕΡΤ είναι δημόσιο αγαθό και απαραίτητο όπως η υγεία, παιδεία κ.λπ. γιατί το βάρος διαμοιράζετε σε όλους, φτωχούς και πλούσιους το ίδιο;Εάν το κόστος της ΕΡΤ έμπαινε σαν φόρος βάσει εισοδήματος, δεν θα ήταν πιο δίκαιο;Ένα ακόμα ερώτημα, μάλλον ρητορικό προς τους σχολιαστές;Γιατί κάθε φορά που γίνεται μια δίκαιη και σωστή πρόταση κάποιοι την απορρίπτουν; π.χ. αν ανοίξει η ΕΡΤ πάλι τα ιδία θα γίνουν και να διαμαρτύρονται ότι δεν έπρεπε να κλείσει, θα μπορούσανε να διαμαρτυρηθούνε και να πιέσουν για τον τρόπο που θα ξανανοίξει, να είναι δίκαιος και διαφανής, δηλαδή γιατί πάντοτε πιέσουμε για να μην γίνει κάτι και ποτέ για να γίνει κάτι, αλλά με σωστό τρόπο;
Επειδη το να παραθετεις ποσα χωρις να αναφερεις και το τι παιρνει σε ανταλλαγμα ο πολιτης που πληρωνει αυτα τα ποσα, ειναι λιγο ανευθυνο, θα αναφερθω στο παραδειγμα της Σουηδιας που την ξερω καλα. Για τα 200 ευρω λοιπον που πληρωνει ο σουηδος πολιτης, παιρνει σαν ανταλλαγμα: τρια καναλια με εκπομπες υψιστης ποιοτητας, παιδικες, αθλητικες, ενημερωτικες, ψυχαγωγικες κλπ. Τρια καναλια στα οποια απαγορευονται αυστηρα οι διαφημισεις. Ντοκυμαντερ υψηλης ποιοτητας που προβαλλονται σε ολες τις τηλεορασεις του κοσμου. Και επι πλεον: ενα επιτελειο δημοσιογραφων που ψαχνουν εξονυχιστικα να βρουν στοιχεια για να ξεσκισουν οποιονδηποτε πολιτικο, μεγαλοεπιχειρηματια ή οργανισμο που παρανομει ή παρεκτρεπεται γενικα. Προσφατο παραδειγμα, ρεπορταζ για τον ιδρυτη, μεγαλομετοχο της ΙΚΕΑ, και τους τροπους που σκαρφιζεται φτιαχνοντας διαφορες υποεταρειες σε δια φορα μερη του κοσμου και καταφερνει (με νομιμο τροπο ) να πληρωνει λιγοτερους φορους... Οποιαδηποτε συγκριση με το συνοθυλευμα βυσματων που λεγεται ΕΡΤ, ειναι λοιπον τουλαχιστον γελοια...
Ενδιαφέρον και αυτό το άρθρο της Spiegelhttp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27359&subid=2&pubid=113061840Μερικά highlights: "...ο προϋπολογισμός για τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, καθώς και το δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό για φέτος θα ανέλθει στα 8,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει 109 ευρώ ανά πολίτη. Στην Ελλάδα αντιστοίχως η κατά κεφαλήν επιβάρυνση από την ΕΡΤ ανέρχεται μόλις στα 26 ευρώ.Επίσης, αν κανείς υπολογίσει και το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, τα γερμανικά δημόσια μέσα ενημέρωσης κοστίζουν το διπλάσιο αναλογικά με τα ελληνικά""Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος, κάνει σύγκριση με τη ραδιοφωνία της Βαυαρίας, η οποία όπως επισημαίνει περιλαμβάνει 12,4 εκατ. κατοίκους, ενώ η Ελλάδα έχει 11,4 εκατομμύρια. Ωστόσο, φέτος θα κοστίσει 1.045.000 ευρώ, τρεισήμισι φορές τον ελληνικό προϋπολογισμό.Επίσης, το προσωπικό της ΕΡΤ φαίνεται πολύ λιγότερο: στη Βαυαρική Ραδιοφωνία απασχολούνται 3.350 μόνιμοι υπάλληλοι και γύρω στους 1.500 συνεργάτες, δηλαδή ένα σύνολο περίπου 5.000 εργαζομένων έναντι 2.600 της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, συνεχίζει το άρθρο."
" Ωστόσο, φέτος θα κοστίσει 1.045.000 ευρώ, τρεισήμισι φορές τον ελληνικό προϋπολογισμό. "Φέτος. Φέτος που σκόπευαν να την κλείσουν. Για να δούμε τι γίνονταν στο παρελθόν"Πολιτεία 7.500 κατοίκων τα κρατικά ΜΜΕ""Η ΕΡΤ διαθέτει τέσσερις πηγές εσόδων:α) το ανταποδοτικό τέλος, β) την ετήσια επιχορήγηση από τον Προϋπολογισμό, γ) τη διαφήμιση και δ) το «ενοίκιο» που λαμβάνει από τη NetMed για τη χρήση των συχνοτήτων της. Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται πλέον σε 298,9 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ποσόν αντιστοιχεί στο 79,51% του κύκλου εργασιών, με τα έσοδα από διαφημίσεις ή χορηγίες να φτάνουν στο 13,36% (55-60 εκατ. ευρώ) την οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών στο 9,77% και την ενίσχυση για το δορυφορικό πρόγραμμα στο 0,69% του κύκλου εργασιών. " http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27359&subid=2&pubid=24783140 Καμία αναφορά επίσης στα παραγόμενα (ποιότης, ποσοστά τηλεθέασης, εξαγωγή προϊόντος κτλ.). Είναι σαν να μας λέτε πως επειδή οι ΗΠΑ ξοδεύουν χ% στην NASA θα μπορούσαμε και εμείς να ξοδεύουμε το ίδιο ποσοστό για την αντίστοιχη Ελληνική υπηρεσία οι υπάλληλοι της οποίας θα έπιναν φραπέ ολημερίς και ολονυχτίς.
Να πληρώνω και τα διπλάσια, αν είναι να λειτουργεί ορθά, να παρέχει εναλλακτικό -ως προς τα ιδιωτικά trashοκάναλα- πρόγραμμα, αν η δομή της είναι βιώσιμη, αν...θυμηθείς τ΄όνειρό μου, σε περιμένω να ΄ρθεις, που δεν θα ΄ρθεις ούτε καν στ΄ονειρό μου κτλ
Κατ' αρχάς, είναι ψευδές αυτό που ανακυκλώνεται αυτές τις ημέρες, ότι δήθεν, η ΕΡΤ δεν λαμβάνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βρήκα δημοσίευμα ακόμα και του Ριζοσπάστη, του 1996 , που αναφέρει ότι "Η ΕΡΤ αντλεί το "εισόδημά" της κύρια από το ανταποδοτικό τέλος, αλλά και από δάνεια και εν μέρει από την κρατική επιχορήγηση".http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3680307&publDate=24/11/1996Ανάλογες διατυπώσεις έχουν πολλά άλλα άρθρα, αλλά χωρίς να εξηγούν σε ποιό ύψος αυτή ανέρχεται. Το πιο διαφωτιστικό είναι αυτό εδώ:http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/01/7500.html?m=1που αναφέρει (για το 2010) ότι "Η ΕΡΤ διαθέτει τέσσερις πηγές εσόδων: α) το ανταποδοτικό τέλος, β) την ετήσια επιχορήγηση από τον Προϋπολογισμό, γ) τη διαφήμιση και δ) το «ενοίκιο» που λαμβάνει από τη NetMed για τη χρήση των συχνοτήτων της. Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται πλέον σε 298,9 εκατ. ευρώ ετησίως.Το ποσόν αντιστοιχεί στο 79,51% του κύκλου εργασιών, με τα έσοδα από διαφημίσεις ή χορηγίες να φτάνουν στο 13,36% (55-60 εκατ. ευρώ) την οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών στο 9,77% και την ενίσχυση για το δορυφορικό πρόγραμμα στο 0,69% του κύκλου εργασιών."Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την αρχή του "ανταποδοτικού τέλους". Ανταποδοτικό είναι πχ το τέλος κυκλοφορίας. Έχεις όχημα; Οφείλεις να πληρώσεις ετήσιο τέλος που χρηματοδοτεί την κατασκευή/συντήρηση του οδικού δικτύου, που χρησιμοποιείς. Στην περίπτωση της ΕΡΤ ποιά είναι η ανταποδοτικότητα του τέλους της, τη στιγμή που το πληρώνεις όχι μονό ασχέτως του άν παρακολουθείς το πράγραμμά της, αλλά ακόμα και ασχέτως του άν έχεις συσκευή τηλεόρασης; Και εάν έχεις 2 παροχές ρεύματος (1 στην πόλη και μία στο εξοχικό στο χωριό), το διπλοπληρώνεις το "ανταποδοτικό" τέλος; Με ποιά λογική ακριβώς; Αν διαιρέσουμε τα 290τόσα εκ. ευρώ ετήσια έσοδα τέλους διά τα 51,6 ευρώ/παροχή ηλεκτρικού, μας προκύπτει ένα νούμερο πάνω από 5,5 εκ. Δηλαδή (κατά μ.ο.) 1 στους 2 Έλληνες (ανήλικα παιδιά, συνταξιούχοι, άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, κτλ) πληρώνουν το "ανταποδοτικό" τέλος. Επομένως, η αναφορά σε 51,6 ευρώ/χρόνο είναι εντελώς παραπλανητική.
"ν διαιρέσουμε τα 290τόσα εκ. ευρώ ετήσια έσοδα τέλους διά τα 51,6 ευρώ/παροχή ηλεκτρικού, μας προκύπτει ένα νούμερο πάνω από 5,5 εκ. "Μα και σε κοτέτσι να έχεις ηλεκτρικό ρεύμα το τέλος ΕΡΤ δεν το γλυτώνεις! Οι κότες ως γνωστό παρακολουθούν τα γλέντια του Παπαδόπουλου στο "στην υγειά μας"
Λυπάμαι αλλά παραπληροφορείς. Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ είναι πλεονασματική. Δες πχ εδώ τον προϋπολογισμό της για το 2012:http://greektv-com.blogspot.gr/2012/03/2012.htmlΗ δε αντιπαραβολή με τα τέλη οδικής κυκλοφορίας είναι μάλλον άστοχη. Εγώ πχ που χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο μου 1 φορά την εβδομάδα μπορεί να πληρώνω τα ίδια με κάποιον που το χρησιμοποιεί καθημερινά. Είναι αυτό αναλογικότητα;
Καθόλου δεν είναι έτσι. Εάν έχεις το αυτοκίνητο να κάθεται, μπορείς κάλλιστα να παραδώσεις τις πινακίδες στο υπουργείο για να μην έχεις υποχρέωση καταβολής τέλους. Κρίνεις τί σε συμφέρει και αναλόγως πράττεις. Αντιθέτως, για την ΕΡΤ πληρώνεις για... κάθε παροχή της ΔΕΗ που έχεις στο όνομά σου (δηλ. μπορεί να είσαι μικρομεσαίος - μένεις σε διαμέρισμα 70 τετρ., έχεις στο χωριό ένα σπιτάκι κληρονομιά του παππού σου, νοικιάζει ο φοιτητής γιός σου γκαρσονιέρα στην Πάτρα. Τότε θα πληρώσεις 3 φορές το τέλος για την ΕΡΤ. Μπορείς να μου βρείς 1 δικαστή που αυτό θα το έκρινε νόμιμο;) Άλλη ηλίθια σοφιστεία είναι αυτη που λεει ότι όπως εγώ που μένω Αθήνα θα πληρώσω για το γεφύρι στην Αλεξανδρούπολη (ασχέτως του άν το χρησιμοποιώ ή όχι), έτσι θα πρέπει να πληρώσω και για την ΕΡΤ "διότι είναι φορέας πολιτισμού" (ασχέτως του άν προσωπικά το παρακολουθώ ή όχι). Η άποψη αυτή χωλαίνει σε 3 σημεία: α) Όπως ακριβώς η (όποια κυβέρνηση) θα κατασκευάσει γεφύρι στην Αλεξανδρούπολη (που ποτέ μου δεν θα χρησιμοποιήσω), αντίστοιχα θα "κατασκευάσει γεφύρι" (ή κτίσει σχολείο/νοσοκομείο/αστυνομικό τμήμα/κτλ) στην περιοχή που μένω. Δηλαδή, από τα χρήματα που πληρώνω για φόρους, κάποια παροχή θα έχω (όπως ακριβώς θα έχει παροχή και ο κάτοικος της Αλεξανδρούπολης). Εάν πληρώνω με το ζόρι λεφτά για την ΕΡΤ και δεν την παρακολουθώ, ποιό ισοδύναμο αποτέλεσμα θα έχουν τα λεφτά που θα πληρώνω;;; Κανένα. β) Ακόμα όμως και άν δεχτούμε ότι πρέπει όλοι μας να πληρώνουμε για την ΕΡΤ (ασχέτως του άν απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες της ή όχι) ας έχουμε τουλάχιστον τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να μην ονομάζουμε την εισφορά υπερ αυτής "ανταποδοτικό τέλος". Ας το πούμε "Μήτσο" ή "Γιάννη", αλλά το "ανταποδοτικό τέλος" προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. γ) Προσπαθώ να καταλάβω υπό ποία έννοια η ΕΡΤ ήταν φορέας πολιτισμού. Επειδή λέει δεν δείχνει ξεβράκωτες. Ωραία, και ο Άλφα δεν δείχνει ξεβράκωτες. Παρακάτω. Τί καθιστά την ΕΡΤ κάτι το ιδιαίτερο;; Επειδή δείχνει τη Θεία Λειτουργία (η οποία έχει μηδέν κόστος δικαιωμάτων); Το τί προσφέρει κάποιος προκύπτει από τη διάθεση του προϋπολογισμού του. Στην ΕΡΤ ξοδεύουν μεγάλο ποσοστό για την απίστευτη μισθοδοσία - δεν μιλάμε για στελέχη και golden boys, αλλά για ηλεκτρολόγους και οδηγούς με μισθούς 5 και 6 χιλ/μήνα - και τα υπόλοιπα λεφτά πάνε για τη Γιουροβίζιον και δικαιώματα αθλητικών αγώνων (άν μιλάμε για πολιτισμό, δηλαδή). Ποιά ελληνική σειρά έχει βγάλει η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια; Πόσες ελληνικές παραγωγές έχει στηρίξει; Γιατί αυτό το διαφορετικό περιμένουμε από την δημόσια τηλεόραση. Μια ελληνική σειρά που θα την βλέπει και η αγράμματη/μισότυφλη γιαγιά που δεν μπορεί να διαβάσει τους υπότιτλους της ξένης. Ποιές είναι οι ελληνικές παιδικές σειρές για τα Ελληνόπουλα; Γιατί όταν ήμουν μικρός είχαν μεταφερθεί στην οθόνη "Τα ξύλινα σπαθιά" ή "Ο θησαυρός της Βαγίας", ή όποια άλλη σειρά που προσφέρει στα παιδιά κάτι διαφορετικό από την βία και την αηδία; Αυτή είναι η σπουδαία πολιτιστική προσφορά της "δημόσιας" (sic) τηλεόρασης; Και για να επανέλθουμε στην τοποθέτηση του άρθρου: Το κάθε νοικοκυριό ΔΕΝ πληρώνει 51,60 ευρώ/χρόνο. 51,60 ευρώ/χρόνο πληρώνει κάθε ρολόι της ΔΕΗ, και θα ήταν αστείο να νομίζει κανείς ότι κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει μόνο μία παροχή ρεύματος. Εάν ήταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν να πολλαπλασιάσουμε τα 51,60 ευρώ με τα 5,7 εκ. (για να μας βγάλει τα συνολικά τα 290τόσα εκ. έσοδα που προκύπτουν από τα τέλη), αλλά με τα 2-3 εκ. που είναι ο αριθμός των νοικοκυριών. (Στην περίπτωση αυτή, τα έσοδα της ΕΡΤ θα ήταν όμως τα μισά) Εξ άλλου, επαναλαμβάνω, η ΕΡΤ παίρνει και κρατική επιχορήγηση από το ΥΠ.ΟΙΚ. και όποιος λέει το αντίθετο είναι ψεύτης ή άσχετος. Τέλος, άλλη αξία (ή ποσοστό επί των εισοδημάτων του ή αγοραστική δύναμη) έχουν 50 ή 100 ευρώ για τον Έλληνα και άλλη για τον Γερμανό. Να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.
Χρήσιμα στοιχεία αλλά μιλάμε για μισές αλήθειες. Χρήσιμο θα ήταν να αναφερόσασταν στα ποσοστά τηλεθέασης των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και στο πόσο συμβάλλουν στην προβολή της κουλτούρας της χώρας στο εξωτερικό (το BBC π.χ. διαθέτει 250 εκ τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο και πουλάει licences για εκπομπές τηλεοπτικού χρόνου περισσότερου των 100,000 ωρών σε ξένα κανάλια). Το θέμα δεν είναι πόσα χρήματα ξοδεύονται για τα κρατικά μέσα αλλά το τι αγοράζει ο τηλεθεατής ξοδεύοντας αυτά τα χρήματα! Παρατηρώ επίσης πως κανείς Βρετανός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τις υπηρεσίες του BBC αν δεν διαθέτει τηλεόραση! Το τέλος της ΕΡΤ το πληρώνουμε για κάθε σύνδεση ρεύματος (μέχρι και του ρεύματος των κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών!).
Πολιτεία 7.500 κατοίκων τα κρατικά ΜΜΕΜία «μικρή επαρχιακή πόλη» 7.500 κατοίκων, που θα μπορούσε ενδεχομένως να εκλέξει και δήμαρχο, συνιστούν τα μέλη της κοινότητας των κρατικοδίαιτων media στην Ελλάδα (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό). Για τη συντήρηση της μικρής αυτής ιδιότυπης, «πολιτείας» κράτος και πολίτες συνεισφέρουν με τουλάχιστον 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο τόσο με κρατικές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό όσο και με το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν (300 εκατ. ευρώ) οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αποκλειστικά υπέρ της ΕΡΤ.Η αλήθεια είναι ότι η τρέχουσα κυβέρνηση επιχείρησε να μειώσει κατά περίπου 130% την απευθείας κρατική επιχορήγηση στα κρατικά Μέσα. Όμως αυτό δεν είναι παρά μια «σταγόνα» στον... ωκεανό των καθηκόντων των αρμόδιων υπουργών για τη «θεραπεία» των κρατικών Μέσων από εγγενείς παθήσεις, αδυναμίες και στρεβλώσεις που έχουν προκαλέσει οι παράνομες προσλήψεις, τα ρουσφέτια και η κακοδιαχείριση της Νέας Δημοκρατίας.Ο προϋπολογισμόςΕίναι χαρακτηριστικό ότι στον νέο Προϋπολογισμό το κονδύλι ενίσχυσης για την ΕΡΤ αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ (έναντι 5,5 εκατ. ευρώ το 2009). Το ΑΠΕ, από 15,1 εκατ. ευρώ το 2009, θα ενισχυθεί φέτος με 11 εκατ. ευρώ, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο από 3,2 εκατ. ευρώ πέρυσι θα λάβει 3 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ η Γ.Γ. Επικοινωνίας από 2,7 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει μόλις 531.000 ευρώ. Και αυτό μόνο αν δεν καταργηθεί και δεν διοχετευθούν σε άλλες υπηρεσίες οι δημοσιογράφοι που απασχολεί. Τρία είναι τα μείζονα προβλήματα στη λειτουργία της ΕΡΤ: η ανυπαρξία στρατηγικής στον τομέα της τηλεοπτικής παραγωγής και ψυχαγωγίας, το υψηλό κόστος εργασίας και η διαχείριση της τεχνολογικής υποδομής.Έτσι, η ΕΡΤ, ακολουθώντας τα τελευταία χρόνια το μοντέλο της εμπορικής τηλεόρασης, σκορπά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αθλητικά δικαιώματα (Μόνο η ΠΑΕ Ολυμπιακός στοιχίζει 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο) και συμφωνίες με ξένα στούντιο, όπως της Disney, ενώ δεν διαθέτει ούτε μια ελληνική σειρά και ντοκιμαντέρ, αλλά και σοβαρό παιδικό πρόγραμμα.Το κόστος προγράμματος υπολογίζεται στα 100 και πλέον εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα μισθοδοσίας αφορούν στο 54,21% των δαπανών της ΕΡΤ. Η τακτική μισθοδοσία, αγγίζει τα 154 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 41,85% των εξόδων. Σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται το κόστος των συμβασιούχων, το οποίο ανέρχεται στα 31,6 εκατ. ευρώ. Η ενημέρωση απορροφά 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. οδεύουν σε συμβάσεις έργου.Το ανταποδοτικό τέλοςΗ ΕΡΤ διαθέτει τέσσερις πηγές εσόδων:α) το ανταποδοτικό τέλος, β) την ετήσια επιχορήγηση από τον Προϋπολογισμό, γ) τη διαφήμιση και δ) το «ενοίκιο» που λαμβάνει από τη NetMed για τη χρήση των συχνοτήτων της. Το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται πλέον σε 298,9 εκατ. ευρώ ετησίως.Το ποσόν αντιστοιχεί στο 79,51% του κύκλου εργασιών, με τα έσοδα από διαφημίσεις ή χορηγίες να φτάνουν στο 13,36% (55-60 εκατ. ευρώ) την οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών στο 9,77% και την ενίσχυση για το δορυφορικό πρόγραμμα στο 0,69% του κύκλου εργασιών.Η ΕΡΤ έχει εισπράξει τα τελευταία 6 χρόνια 1,6 δισ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος. Μέσα σε αυτό το διάστημα το ανταποδοτικό τέλος αυξήθηκε κατά 104 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 2008 τα 298 εκατ. ευρώ. Επί κυβερνήσεως Σημίτη το ανταποδοτικό τέλος αυξήθηκε κατά 10% σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη να τίθεται σε ισχύ από το την 1η/1/2004, φτάνοντας τα 3,24 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος αύξησε το 2005 το ανταποδοτικό τέλος κατά 30% (κατά 1 ευρώ) με αποτέλεσμα κάθε λογαριασμός ρεύματος να χρωστά τον μήνα 4,24 ευρώ.Το κόστος εργασίαςΌταν την περίοδο 2000 - 2001 το έλλειμμα έφτανε τα 60 εκατ. ευρώ και την αμέσως επόμενη (2001 - 2002), τα 67 εκατ. ευρώ, τη μεθεπόμενη (2002 - 2003) τα 83 εκατ. ευρώ και το 2003 - 2004 τα 119 εκατ. ευρώ η τότε και σήμερα απερχόμενη διοίκηση απέδιδε την οικονομική αιμορραγία στους μισθούς των εργαζομένων.Σήμερα το κόστος εργασίας ανέρχεται σε 174 εκατ. ευρώ Σε αυτό συνέβαλε η σπατάλη, οι αλόγιστες αμοιβές και η διασπάθιση του χρήματος με τις γνωστές απολαβές των «golden boys»: του προέδρου Χρ. Παναγόπουλου, (348.737 ευρώ), του γενικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Γ. Υφαντή (280.440 ευρώ) και των πρώην εντεταλμένων συμβούλων (οι θέσεις καταργήθηκαν) Π. Λουκάκου (257.033 ευρώ) και Κ. Κέκη (257.252 ευρώ ευρώ).http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27359&subid=2&pubid=24783140
Στην Αγγλία, στην Ιρλανδία, και άλλες χώρες, πληρώνουν μόνο όσοι παρακολουθούν τα προγράμματα της δημόσιας TV, ή όσα σπίτια έχουν συσκευή. Στην Φλαμανδία (Βέλγιο) έχει καταργηθεί το τέλος για την tv. Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, δεν υπήρξε ποτέ.
3. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ανταποδοτικό τέλος για την έγχρωμη τηλεόραση ανέρχεται στα 164 ευρώ και στα 55 ευρώ για την ασπρόμαυρη.ΜΟΝΟ αν εχεις συσκευη.
> ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το ανταποδοτικό τέλος στη Γερμανία είναι 204,35 ευρώ το χρόνο για την τηλεόραση και 66,24 ευρώ για το ραδιόφωνο.Στην πραγματικότητα είναι €215,76, δηλαδή €17,98 το μήνα για κάθε κατοικία, ανεξάρτητα απ’ το ποιες συσκευές βρίσκονται μέσα στην κατοικία (τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπολογιστής με ίντερνετ). Κάποιες ομάδες ανθρώπων πληρώνουν €5,99 το μήνα ή και απαλλάσσονται από το τέλος.Υποχρέωση στο τέλος δεν έχουν όλες οι ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες, όπως στην Ελλάδα, αλλά μόνο οι κατοικίες με ραδιόφωνο ή τηλεόραση ή υπολογιστή με ίντερνετ. Πάρα πολύς κόσμος αποφεύγει να δηλώσει αυτές τις συσκευές, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν τίποτα. Υπολογίζεται ότι στο Βερολίνο μόνο οι μισές συσκευές είναι δηλωμένες. Αν βέβαια κάποιος έχει στο μπαλκόνι του δορυφορική κεραία που τον προδίδει, αναγκαστικά θα δηλώσει την τηλεόραση και θα πληρώσει.Πηγή: [Der neue Rundfunkbeitrag](http://bit.ly/11kQk1C).
Δυστυχως δεν ειναι αυτο το κοστος της δημοσιας τηλεορασης στην Ελλαδα. Μακαρι να διναμε και λιγα ακομα και η ΕΡΤ να ηταν break even. Η κακοδιαχειρηση, οι υπερογκοι μισθοι, μουσαντενιες υπερωριες κλπ κλπ εκτοξευουν τα κοστη με αποτελεσμα η ΕΡΤ να απορροφαει κονδυλια απο τον προυπολογισμο τα οποια θα μπορουσαν να αξιοποιηθουν αλλου. Προσωπικα συμφωνω στο να μην ειναι κερδοσκοπικος οργανισμος η δημοσια τηλεοραση αλλα αυτο δε σημαινει οτι θα πρεπει να μπαινει μεσα καθε χρονο μερικα εκατομμυρια ευρω.
μην τα γραφετε αυτα γιατι θα τρεχουν στα επειγοντα ο μπραβο ρουλα,ο φαηλοs,ο χρυσανθοs ο ..τσεκουρατοs και τα δημοσια νοσοκομεια ειναι σε κακο χαλι για τουs φτωχουs!