Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και την έρευνα του αμερικανικού πολιτικού site POLITICO, διεξάγεται ήδη μια ευρέως φάσματος καμπάνια παραπληροφόρησης στα social media με στόχο τους πιο επιφανείς Δημοκρατικούς υποψήφιους για το χρίσμα του 2020, ενώ κάποια στοιχεία υποδεικνύουν και τη συμμετοχή ξένων κέντρων στην όλη δραστηριότητα.
Οι βασικοί στόχοι φαίνονται να είναι οι γερουσιαστές Καμάλα Χάρις, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς, καθώς και ο πρώην Ρεπουμπλικάνος Μπέτο Ο' Ρουρκ, τέσσερις από τους πιο επιφανείς υποψηφίους για τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με την ανάλυση από το POLITICO πρόσφατων δεδομένων στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες σε συνδυασμό με συνεντεύξεις ειδικών στην πληροφορία επιστημόνων και σχεδιαστών ψηφιακής στρατηγικής, ο σκοπός αυτού του συντονισμένου μπαράζ φαίνεται να είναι η υπονόμευση πρώιμων υποψηφιοτήτων μέσω μιας διασποράς memes, hashtags, παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης των θέσεων τους.
Η διχαστική υφή πολλών από αυτές τις αναρτήσεις, φανερώνει επίσης και μια τάση πρόκλησης διχόνοιας και διάσπασης στο εσωτερικό του Δημοκρατικού κόμματος.
Αυτή η κυβερνο-προπαγάνδα απλώνεται σε μια σειρά από πλατφόρμες φανερώνοντας μια ακόμα πιο ύπουλη και στοχευμένη μεθοδολογία από την αντίστοιχη κατά την προεκλογική εκστρατεία για το 2016, όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε μαζική κλίμακα οι online επιθέσεις με στόχο την πόλωση και τον αποπροσανατολισμό του εκλογικού σώματος.
Πολλές από αυτές τις αναρτήσεις, εκμεταλλευόμενες τις σύγχρονες ευαισθησίες σε ζητήματα φύλου και φυλής, περιλαμβάνουν εμπρηστικού τύπου memes και μηνύματα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, μια ανάρτηση που έγινε viral, κοινοποιήθηκε κατά χιλιάδες και ξεκίνησε ένα ψευδές αφήγημα που παρουσίαζε ως ρατσίστρια την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία εμφανιζόταν σε φωτογραφία στο σπίτι της με (εντελώς φλου) φόντο κάτι που παρουσιάστηκε στην εναντίον της ανάρτηση ως παλαιού τύπου "blackface" μπιμπελό. Όταν αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για αρχαιοελληνικό αμφορέα - σουβενίρ, η ζημιά είχε γίνει.
Προφανώς και δεν είναι συντονισμένη ολόκληρη αυτή η δραστηριότητα. Μεγάλο τμήμα της είναι απλά «οργανικό», συμπτωματικό της πόλωσης που προκαλείται από την προσωπικότητα και μόνο κάποιων εκ των υποψηφίων. Υπάρχουν όμως ξεκάθαρα δείγματα οργανωμένης υπονόμευσης που μοιράζεται παρόμοια χαρακτηριστικά με την προπαγάνδα που εξαπέλυσαν τα «ρωσικά τρολ» στην καμπάνια για τις εκλογές του 2016.
«Είναι ήδη φανερό ότι οι εκλογές του 2020 θα είναι το επόμενο μεγάλο πεδίο διχασμού και σύγχυσης των Αμερικανών», όπως δήλωσε ο Μπρετ Χόρβαρτ, ένας εκ των ιδρυτών της τεχνολογικής εταιρείας Guardians.ai, η οποία συνεργάζεται με μια κοινοπραξία επιστημόνων, πανεπιστημιακών και αναλυτών με στόχο την αντιμετώπιση κυβερνο-επιθέσεων και πληροφορικού πολέμου, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Και μάλιστα, πολλοί από τους λογαριασμούς που συγκροτούν τον πυρήνα των επιθέσεων, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, είχαν ταυτοποιηθεί πέρσι κατά τη δράση τους στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.
Αυτοί οι λογαριασμοί, έχουν εστιάσει τη δράση τους από την αρχή του τρέχοντος έτος στους προαναφερθέντες επιφανείς υποψηφίους και στην πορεία έχουν πολλαπλασιαστεί γεωμετρικά. Τον τελευταίο μήνα μόνο, ένα ποσοστό όλων των αναφορών (γύρω στα 7 εκατομμύρια) στα συγκεκριμένα πρόσωπα που ξεκινά από το 2 και φτάνει ως το 15 τοις εκατό στο Twitter, έχει αφετηρία αυτούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της Guardians.ai. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα αφορά την Καμάλα Χάρις με πάνω από 2,5 εκατομμύρια αναφορές για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οι επιθέσεις που έχει δεχτεί ήταν και οι πιο στοχευμένες. Ένα tweet το οποίο ήταν γεμάτο σεξιστικά και ρατσιστικά υπονοούμενα και αφορούσε τη σχέση της με τον πρώην Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο Γουίλι Μπράουν, έφτασε τις 8,6 εκατομμύρια «εντυπώσεις» ("potential impressions") online, υπολογισμός που προκύπτει από τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να το είδαν με βάση το δίκτυο των λογαριασμών που το πρόβαλλαν.
Με στοιχεία από το POLITICO
σχόλια