Οι κότες δολοφόνοι - Το μυστήριο με τα χιλιάδες πουλερικά που σκότωσαν την αλεπού

Οι κότες δολοφόνοι - Το μυστήριο με τα χιλιάδες πουλερικά που σκότωσαν την αλεπού Facebook Twitter
0

Η είδηση πως χιλιάδες κότες ένωσαν τις δυνάμεις τους, επιτέθηκαν σε μια νεαρή αλεπού και την σκότωσαν, έκανε χθες το γύρο του κόσμου.

Το ασυνήθιστο περιστατικό καταγράφηκε στην Βρετάνη όταν μια αλεπού εισέβαλε σε ορνιθοτροφείο με 3.000 κότες.

Αναμφίβολα το περιστατικό αυτό έχει τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς βιολογίας και συμπεριφοράς των ειδών και το Live Science εξηγεί με όσα στοιχεία έχει, τι πυροδότησε την επίθεση.

Η αλεπού μπήκε σε κοτέτσι διαμέσου μιας μικρής πόρτας η οποία έκλεισε αυτόματα.

«Κυριάρχησε ένα ένστικτο αγέλης και επιτέθηκαν στην αλεπού με τα ράμφη τους», ανέφερε ο Πασκάλ Ντανιέλ εκ μέρους της Γεωργικής Σχολής Gros-Chêne.

Η αλεπού εντοπίστηκε νεκρή την επόμενη μέρα σε μια γωνιά του κοτετσιού.

«Είχε τσιμπήματα παντού στο λαιμό της από ράμφη», δήλωσε ο Πασκάλ Ντανιέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η νεαρή αλεπού, ηλικίας μόλις 6 μηνών, πίστευε πιθανώς ότι είχε πετύχει μια μεγάλη ευκαιρία στο αγρόκτημα στη Βρετάνη, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Αλλά τα κοτόπουλα, όπως όλα τα πουλιά, είναι οι απόγονοι των δεινοσαύρων. Και αυτή η συγκεκριμένη ομάδα είχε  3.000 κότες. Η αλεπού και η απειλή που συνόδευε την εμφάνισή της, έβγαλε από το εσωτερικό τους τον Τυραννόσαυρο και όλες μαζί της επιτέθηκαν.

Την επόμενη μέρα, οι μαθητές του σχολείου βρήκαν το νεκρό σώμα της αλεπούς σε μια γωνιά.

Δεν είναι μυστικό ανάμεσα στους εκτροφείς κοτόπουλων ότι αυτά τα πουλιά μπορεί να είναι επιθετικά. Οι ομάδες έχουν μια ξεκάθαρη ιεραρχία με το μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο επιθετικό πουλί να κυβερνά.

Αυτά τα πουλιά ανοίγουν το δρόμο τους στην κορυφή, εκφοβίζοντας και τσιμπώντας τα πιο αδύναμα πουλιά, σύμφωνα με το Modern Farmer, ένα πρακτορείο ειδήσεων για τους παραγωγούς τροφίμων και τους καταναλωτές.

Τα πτηνά στην κορυφή της ιεραρχίας έχουν καλύτερη πρόσβαση στο φαγητό και το νερό και κολύμβηση, καθώς και καλύτερα σημεία στο κοτέτσι.

Αλλά οι κότες αυτές φέρουν επίσης ευθύνη καθώς πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τα αρπακτικά ζώα και να καθοδηγούν τα άλλα πουλιά στην ασφάλεια, εάν υπάρχει κίνδυνος. Σε αυτή την περίπτωση, τα κοτόπουλα δεν το έσκασαν, αλλά όλα μαζί εξαπέλυσαν επίθεση στην αλεπού. Το πιθανότερο είναι πως το έναυσμα για επίθεση δόθηκε από το κυρίαρχο κοτόπουλο.

«Μπορούν να είναι αρκετά ανθεκτικές όταν είναι σε αγέλη» δήλωσε ο Ντάνιελ στην περιφερειακή εφημερίδα Ouest-France 

Η γενετική μπορεί να είναι ένας λόγος. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν αρκετές περιοχές στο γονιδίωμα κοτόπουλου που συνδέονταν με χαρακτηριστικά επιθετικής συμπεριφοράς.

Ωστόσο, τα κοτόπουλα συνήθως δεν κερδίζουν τη μάχη ενάντια σε μεγαλύτερα αρπακτικά ζώα. Την τελευταία φορά που μια αλεπού μπήκε μέσα στο κοτέτσι, περισσότερο από ένα χρόνο πριν, η συνάντηση δεν τελείωσε τόσο καλά για τα κοτόπουλα, είπε ο Ντάνιελ.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Περιβάλλον / Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Εκτιμάται πως 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας - αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Περιβάλλον / Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022
LIFO NEWSROOM