Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες Facebook Twitter
0

Οι φωτιές που σάρωσαν τις δασικές εκτάσεις του Καναδά πέρυσι απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ορισμένες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, αμφισβητώντας τους εθνικούς προϋπολογισμούς εκπομπών που βασίζονται στα δάση ως αποθήκες άνθρακα.

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Μόνο η Κίνα, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθέρωσαν περισσότερες εκπομπές άνθρακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οι δασικές φωτιές του Καναδά ταξινομούνταν παράλληλα με τις χώρες, θα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο.

Οι τυπικές εκπομπές από τις φωτιές των δασών του Καναδά την τελευταία δεκαετία κυμαίνονται από 29 έως 121 μεγατόνους. Ωστόσο, η κλιματική κρίση, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί σε ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες, οδηγώντας σε ακραίες πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές του 2023 έκαψαν 15 εκατομμύρια εκτάρια (37 εκατομμύρια στρέμματα) σε όλο τον Καναδά, ή περίπου το 4% των δασών του.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από τα δάση του κόσμου ώστε να λειτουργούν ως μακροπρόθεσμες αποθήκες άνθρακα για τις βιομηχανικές εκπομπές, ενώ αντίθετα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα καθώς πιάνουν φωτιά. Η ανησυχία είναι ότι ο παγκόσμιος προϋπολογισμός άνθρακα, ή η εκτιμώμενη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει ο κόσμος, ενώ διατηρείται η θέρμανση στους 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βασίζεται σε ανακριβείς υπολογισμούς.

«Αν ο στόχος μας είναι πραγματικά να περιορίσουμε την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πρέπει να κάνουμε προσαρμογές στο πόσο άνθρακα επιτρέπεται να εκπέμπουμε μέσω της οικονομίας μας, ανάλογα με το πόσος άνθρακα απορροφάται ή δεν απορροφάται από τα δάση», είπε ο συγγραφέας της μελέτης, Brendan Byrne, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που γνώρισε ο Καναδάς το 2023 προβλέπεται να είναι συνηθισμένες μέχρι τη δεκαετία του 2050, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρές πυρκαγιές στα 347 εκατομμύρια εκτάρια (857 εκατομμύρια στρέμματα) δασικών εκτάσεων από τις οποίες εξαρτάται ο Καναδάς για την αποθήκευση άνθρακα.

Η επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών και ο άνθρακας που απελευθερώνουν δεν υπολογίζονται στον ετήσιο κατάλογο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του Καναδά. Ο άνθρακας μετράται όταν εκπέμπεται από ανθρώπινες πηγές, όπως βιομηχανικές δραστηριότητες, όχι φυσικές διαταραχές στα δάση, όπως εστίες εντόμων ή πυρκαγιές, σύμφωνα με τη Στρατηγική Εθνικά Καθορισμένης Συνεισφοράς της χώρας για το 2021. «Η ατμόσφαιρα βλέπει αυτόν τον άνθρακα να αυξάνεται, ανεξάρτητα από το πώς διαμορφώνουμε το λογιστικό μας σύστημα», είπε ο Byrne.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ