Ο παγωμένος γίγαντας A68 - To μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου μετακινείται

Ο παγωμένος γίγαντας A68 - To μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου μετακινείται Facebook Twitter
Το τεράστιο παγόβουνο μετακινείται
0

Δύο χρόνια αφότου το τεράστιο μπλοκ πάγου, γνωστό ως A68, έσπασε από την Ανταρκτική, το παγόβουνο άρχισε να μετακινείται.

Οι δορυφόροι δείχνουν ότι το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου περιστράφηκε στα ύδατα της θάλασσας Weddell και τώρα κινείται  κατά μήκος της χερσονήσου της Λευκής Ηπείρου. Μάλιστα η πλεύση του φαίνεται πως ξεκίνησε εδώ και καιρό, αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτή.

Αρχικά φάνηκε πως η πελώρια μάζα μήκους 160 χιλιομέτρων είχε κολλήσει σε ένα ρηχό τμήμα του πυθμένα της θάλασσας και το A68 θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο «νησί πάγου» στον κόσμο. Αλλά, αυτό άλλαξε και τώρα φαίνεται πως πλέει με συγκεκριμένο ρυθμό.

«Για ένα αντικείμενο που ζυγίζει περίπου ένα τρισεκατομμύριο τόνους, το  A68 φαίνεται να είναι αρκετά ευκίνητο», λέει ο καθηγητής Adrian Luckman. «Έπειτα από ένα χρόνο παραμονής κοντά στην πατρική παγοκρηπίδα, στα μέσα του 2018 το A68 πιάστηκε στο Weddell, ένα ωκεάνιο ρεύμα, το οποίο προκάλεσε μια περιστροφή 270 μοίρες και το μετέφερε 250 χλμ βόρεια», δήλωσε στο BBC News.

Ο παγωμένος γίγαντας A68 - To μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου μετακινείται Facebook Twitter
H Νότια Γεωργία, η νήσος που είναι γνωστή ως «νεκροταφείο παγόβουνων»

Το παγόβουνο έχει μήκος 160 χιλιομέτρων, αλλά μόνο 200 μέτρα πάχος και κατά τους επιστήμονες είναι εκπληκτικό το πόσο μικρή ζημιά έχει υποστεί στο ταξίδι του μέχρι στιγμής.

Τα περισσότερα παγόβουνα από την θάλασσα Weddell, παρασύρονται από συγκεκριμένα ρεύματα τα οποία τελικά τα οδηγούν προς τον Νότιο Ατλαντικό σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «το μονοπάτι των παγόβουνων». Αν δεν υπάρξει ανατροπή ή κάποιος άλλος παράγοντας να το επηρεάσει, το παγόβουνο εκτιμάται πως θα καταλήξει στην ρηχή υφαλοκρηπίδα του νησιού που ονομάζεται Νότια Γεωργία και είναι γνωστό ως «νεκροταφείο παγόβουνων».

Το αν αυτό θα γίνει, αλλά και το πόσο διάστημα θα χρειαστεί, είναι κάτι που οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια, αλλά θα παρακολουθούν στενά την πορεία του «παγωμένου γίγαντα».

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM