Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος σε κίνδυνο: Τρίτη λεύκανση μέσα σε πέντε χρόνια

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος σε κίνδυνο: Τρίτη λεύκανση μέσα σε πέντε χρόνια Facebook Twitter
0

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία βιώνει την τρίτη μαζική λεύκανση των κοραλλιών του σε διάστημα μόλις πέντε χρόνων.

«Γνωρίζουμε πως πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο μαζικής λεύκανσης και είναι το σοβαρότερο» τονίζει στον Guardian Αυστραλίας ο καθηγητής Τέρι Χιους που διενέργησε μελέτες από αέρος σε εκατοντάδες μεμονωμένους υφάλους.

Είχαν προηγηθεί άλλα δύο μαζικά επεισόδια, στο 2016 και το 2017, που σκότωσαν περίπου το ήμιση των κοραλλιών ρηχών νερών στο μεγαλύτερο οικοσύστημα μήκους 2.300 χιλιομέτρων στον κόσμο.

Κατά τις εναέριες παρατηρήσεις του, στα 500 πόδια πάνω από τον ωκεανό και σε συνεργασία με κυβερνητική υπηρεσία για το κοραλλιογενές φράγμα, ο Χιους αξιολόγησε τα επίπεδα λεύκανσης σε 682 υφάλους. Οι από αέρος μελέτες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση του μεγέθους και της σοβαρότητας του φαινομένου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει προκληθεί από ανθρωπογενείς δραστηριότητες - όπως η αυξανόμενη έκλυση αερίων του θερμοκηπίου - αποτέλεί βασική απειλή στα οικοσυστήματα κοραλλιών όλου του κόσμου. Η πλειονότητα των τροπικών κοραλλιογενών υφάλων θα αφανιστεί, ακόμα κι αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας περιοριστεί στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και θα τεθεί σε «πολύ μεγάλο κίνδυνο» στην άνοδο κατά 1,2 °C, υποδεικνύουν τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική.

Παρόλα αυτά, δεν πεθαίνουν όλα τα κοράλλια που έχουν υποστεί λεύκανση - που συμβαίνει σε νερά ασυνήθιστα ζεστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κοράλλια μπορούν να επανέλθουν με την πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως τονίζει ο Χιους, οι τέσσερις πρώτες μέρες εναέριων παρατηρήσεων αποκάλυψαν μία μεικτή εικόνα, με τη σοβαρότερη ζημιά να καταγράφεται σε υφάλους πιο κοντά στην ακτή και ηπιότερη στους πιο απομακρυσμένους.

Σημείωσε δε, πως αυτήν την εβδομάδα στα κεντρικά σημεία του υφάλου καταγράφηκε εκτεταμένη λεύκανση «στα επίπεδα του 2017» - όταν υπολογίζεται πως καταστράφηκε σχεδόν το 22% των κοραλλιών ρηχών νερών.

«Μπορούμε να δούμε πως κάποια από τα κοράλλια που ήταν αρκετά μεγάλα ώστε επέζησαν της λεύκανσης του 2017 και τώρα απειλούνται ξανά» δήλωσε ο Χιους.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM