Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA
0

Τουλάχιστον δεκατρία δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στις ακτές του Μαυρίκιου, λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά την προσάραξη φορτηγού πλοίου από την οποία προκλήθηκε εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα. 

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις οι θάνατοι προέκυψαν είτε από την πετρελαιοκηλίδα, είτε από την απόφαση των Αρχών της χώρας να βυθίσουν το πρωραίο τμήμα του πλοίου. Το φορτηγό χύδην φορτίου WAKASHIO, ιαπωνικών συμφερόντων, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στο νησί του Ινδικού Ωκεανού στις 25 Ιουλίου και εγκαταλήφθηκε από το πλήρωμά του. Είκοσι ημέρες μετά το πλοίο κόπηκε στα δύο

Τα δεκατρία δελφίνια στάλθηκαν για νεκροτομή η οποία αναμένεται να «ρίξει φως» στην αιτία του θανάτου τους, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους δελφινιών που αναφέρθηκαν μετά το ναυάγιο. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί νεκρά ψάρια και καβούρια. Θεωρείται ότι είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν πολλά δελφίνια νεκρά ταυτόχρονα. Δύο εντοπίστηκαν τον Μάιο του 2019. 

Η περιοχή που το ιαπωνικό φορτηγό προσάραξε αποτελεί γνωστό καταφύγιο σπάνιων άγριων ζώων. Υγροβιότοποι χαρακτηρίζονται ως «περιοχές διεθνούς σημασίας» από τη σύμβαση Ramsar. Η σύμβαση, που ισχύει από το 1975, περιλαμβάνει περισσότερες από 2.300 τοποθεσίες ανά τον κόσμο, συνολικής έκτασης σχεδόν 2.500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η θέα νεκρών δελφινιών προκάλεσε οργή στους κατοίκους. Ο Nitin Jeeha, κάτοικος του Μαυρίκιου, ανέφερε πως ο θάνατος των δελφινιών είναι κάτι «χειρότερο και από εφιάλτη» και κατηγόρησε τις Αρχές για την απόφαση βύθισης τμήματος του WAKASHIO. «Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ψαράδες, εμπειρογνώμονες είπαν να μη βυθιστεί το πλοίο σε ένα μέρος που μένουν δελφίνια», είπε στο BBC, κάνοντας λόγο για άλλη μία κακή απόφαση. 

Πετρελαιοκηλίδα στον Μαυρίκιο: Νεκρά δελφίνια βρέθηκαν μετά το ναυάγιο Facebook Twitter
Φωτογραφία: NITIN JEEHA

«Έχω δει περίπου οκτώ έως δέκα νεκρά δελφίνια. Υπάρχουν περισσότερα στη λιμνοθάλασσα;» αναρωτήθηκε. Το Υπουργείο Αλιείας επιβεβαίωσε ότι έχουν καταμετρηθεί δεκατρία νεκρά δελφίνια, λέγοντας ότι πολλά από αυτά βρέθηκαν νεκρά, ενώ άλλα βρέθηκαν αδύναμα στην παραλία και πέθαναν στη συνέχεια. 

Από την πλευρά του, ο ωκεανογράφος Vassen Kauppaymuthoo, είπε πως τα δελφίνια μύριζαν πετρέλαιο και υποστήριξε πως η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη όσο περνάει ο καιρός. O Sunil Dowarkasing, οικολόγος, υποστήριξε πως o θάνατος των δελφινιών οφείλεται είτε στη διαρροή του πετρελαίου είτε στη βύθιση του πρωραίου τμήματος που προκάλεσε καταστροφή στο περιβάλλον που ζουν. «Είναι μόνο η αρχή», εκτίμησε. 

To αφρικανικό τμήμα της Greenpeace εκτίμησε πως «χιλιάδες» είδη ζώων κινδυνεύουν να χαθούν σε μία θάλασσα μόλυνσης με άμεσες συνέπειες στην οικονομία του Μαυρίκιου, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM