Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού εκπληρώνοντας μια μακρόχρονη υπόσχεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα που βρίσκεται στο νούμερο 2 της λίστας με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την παγκόσμια συμφωνία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά το αποτέλεσμα του σκληρού εκλογικού αγώνα θα καθορίσει για πόσο καιρό.
Ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να επανέλθει στη συμφωνία εάν εκλεγεί.
«Η απόσυρση των ΗΠΑ θα αφήσει ένα κενό στο καθεστώς μας και στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων και των φιλοδοξιών της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε η Patricia Espinosa, εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν συμβαλλόμενο μέρος της UNFCCC. Η Espinosa είπε ότι το σώμα θα είναι «έτοιμο να βοηθήσει τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε προσπάθεια προκειμένου να επανενταχθεί στη Συμφωνία του Παρισιού».
Ο Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το σύμφωνο τον Ιούνιο του 2017, υποστηρίζοντας ότι θα υπονόμευε την οικονομία των ΗΠΑ.
Αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει επίσημα μέχρι τώρα λόγω των απαιτήσεων της συμφωνίας.
Η αποχώρηση καθιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες τη μόνη χώρα από τις 197 που είχαν υπογράψει τη Συμφωνία που αποχωρούν. Ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα είχε δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των ΗΠΑ κατά 26-28% έως το 2025 από τα επίπεδα του 2005 στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ο Μπάιντεν αναμένεται γενικά να επιτύχει αυτούς τους στόχους εάν εκλεγεί. Υποσχέθηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 στο πλαίσιο ενός σαρωτικού σχεδίου 2 τρισ. δολαρ.
Το Rhodium Group είπε ότι το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι περίπου 21% κάτω από τα επίπεδα του 2005.
Πρόσθεσε δε, ότι υπό μια δεύτερη προεδρία Τραμπ, αναμένει ότι οι εκπομπές των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 30% έως το 2035 από τα επίπεδα του 2019.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές απότομα και γρήγορα προκειμένου να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσαν πρόσφατα τους στόχους τους για τη μείωση του άνθρακα.
Mε πληροφορίες του Reuters