Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό έδαφος

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό έδαφος Facebook Twitter
0

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, γνωστό ως A68a, είναι σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στη νήσο Νότια Γεωργία στον Ατλαντικό.

Ο γίγαντας της Ανταρκτικής έχει παρόμοιο μέγεθος με το νησί το οποίο προσεγγίζει και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκρουστεί και να αγκυροβολήσει στα ανοικτά του καταφυγίου της άγριας ζωής στην περιοχή.

Εάν συμβεί αυτό, αποτελεί σοβαρή απειλή για τους πιγκουίνους και τις φώκιες που ζουν εκεί καθώς θα μπλοκάρει τις διαδρομές των ζώων για αναζήτηση τροφής. Επίσης πολλά από τα πλάσματα που ζουν στον πυθμένα της θάλασσας θα συνθλιβούν εκεί που θα πέσει το A68a - μια διαταραχή της φύσης που θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να αντιστραφεί.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με βρετανικό έδαφος Facebook Twitter
Εικόνα από δορυφόρο κατέγραψε την ακριβή θέση του γιγαντιαίου παγόβουνου

«Τα οικοσυστήματα μπορούν και θα ανακάμψουν φυσικά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν κολλήσει εκεί αυτό το παγόβουνο, να μείνει εκεί για 10 χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Geraint Tarling από τη Βρετανική Έρευνα Ανταρκτικής (BAS). «Αυτό θα έκανε μια πολύ μεγάλη διαφορά, όχι μόνο για το οικοσύστημα της Νότιας Γεωργίας, αλλά και για την οικονομία», δήλωσε στο BBC News.

Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος είναι κάτι σαν «νεκροταφείο» για τα μεγαλύτερα παγόβουνα της Ανταρκτικής. Αυτά τα μεγαθήρια παρασύρονται από ισχυρά ρεύματα και καταλήγουν να περιορίζονται στα ρηχά της υφαλοκρηπίδας που περιβάλλει το απομακρυσμένο νησί.

Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει πορεία αργότερα;

 

Το A68a ακολουθεί αυτή τη διαδρομή από τότε που απελευθερώθηκε από την Ανταρκτική στα μέσα του 2017 και πλέον είναι μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής. To παγόβουνο αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen C στα ανατολικά της χερσονήσου της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017 και σήμερα έχει μήκος σχεδόν 150 χιλιόμετρα και πλάτος 48.

«Είναι δύσκολο για εμάς να προβλέψουμε ακριβώς πού θα καταλήξει», λένε επιστήμονες που ερευνούν την διαδρομή μέσω εικόνων από δορυφόρο. Παρόλο που οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι το A68a βρίσκεται σε άμεση διαδρομή προς τη Νότια Γεωργία, ενδέχεται αυτό να αλλάξει. «Οτιδήποτε είναι δυνατό», λέει ο ειδικός χαρτογράφησης της BAS, Δρ. Peter Fretwell. «Είναι πολύ δύσκολο να πούμε ακριβώς τι θα συμβεί», είπε στο BBC News.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ