Έρευνα: Η παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου επιβλαβής για το περιβάλλον

Έρευνα: Η παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου επιβλαβής για το περιβάλλον Facebook Twitter
Έρευνα: Η παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου επιβλαβής για το περιβάλλον (Pixabay)
0

Το μέγεθος της ζημιάς για το κλίμα, που προκαλείται από την παραγωγή βιολογικού κρέατος είναι εξίσου υψηλό με αυτό του συμβατικού εκτρεφόμενου κρέατος, αναφέρει σχετική έρευνα.

Η ανάλυση εκτίμησε τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, που προέκυψαν από διαφορετικά τρόφιμα και υπολόγισε πόσο θα έπρεπε να αυξηθούν οι τιμές για να καλύψουν τη ζημία που προκαλούν ενισχύοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Για το βοδινό και το αρνί, η βιολογική και συμβατική παραγωγή είχε ως αποτέλεσμα παρόμοιο κόστος για το κλίμα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το βιολογικό κοτόπουλο ήταν ελαφρώς χειρότερο για το κλίμα και το οργανικό χοιρινό ελαφρώς καλύτερο από τα συμβατικά, αντίστοιχα.

Οι εκπομπές ρύπων στην συμβατική κτηνοτροφία προέρχονται από την κοπριά και, για τις αγελάδες και τα πρόβατα, από τις ριπές μεθανίου. Οι σπόροι στη διατροφή τους, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλές εκπομπές ρύπων.

Στην βιολογική κτηνοτροφία, από την άλλη, τα ζώα δεν τρέφονται με εισαγόμενες ζωοτροφές αλλά συχνά (τρέφονται) με γρασίδι. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο κρέας και μεγαλώνουν πιο αργά, επομένως ζουν περισσότερο, προκαλώντας εκπομπές ρύπων πριν από τη σφαγή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα φυτά που καλλιεργούνται βιολογικά έχουν το μισό κλιματικό κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα, καθώς δεν βασίζονται σε χημικά λιπάσματα και όλα τα φυτά έχουν πολύ χαμηλότερες εκπομπές από τα ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανάλυση έδειξε επείγουσα ανάγκη για πολιτικές, που θα διασφαλίζουν ότι οι τιμές των τροφίμων αντικατοπτρίζουν το πραγματικό τους κόστος.

Αυτό θα ήταν πιο δίκαιο, καθώς οι καταναλωτές που ακολουθούν διατροφές που βλάπτουν το κλίμα θα πληρώνουν για τη ρύπανση που προκαλούν.

Ισχυρίζονται δε, ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις φτωχότερες οικογένειες να διαχειριστούν την αύξηση των τιμών και να παρακινήσουν τους αγρότες να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.

Η έρευνα υπολόγισε την αύξηση που θα κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν για την κάλυψη του κλιματικού κόστους. Αυτή με τη σειρά της, για να καλυφθεί θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου 40% των τιμών στα καταστήματα σε σχέση με το συμβατικό, μη οργανικό κρέας.

Η αύξηση της τιμής για το βιολογικό κρέας θα είναι περίπου στο 25%, διότι εξ' αρχής είναι πιο ακριβό.

Αντίστοιχα, το γάλα θα αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο για τους αγοραστές και το βιολογικό γάλα κατά ένα πέμπτο. Αντίθετα, η τιμή των φυτικών τροφίμων θα δει ελάχιστη αλλαγή.

Η έρευνα ανέλυσε τη γερμανική παραγωγή τροφίμων, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα θα ήταν παρόμοια για οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

«Περιμέναμε ότι η βιολογική καλλιέργεια θα έχει καλύτερη βαθμολογία αλλά, για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Maximilian Pieper, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και επικεφαλής της έρευνας.

«Αλλά σε ορισμένες άλλες πτυχές, η βιολογική είναι σίγουρα καλύτερη από τη συμβατική γεωργία.» Η υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων και ο λανθασμένος χειρισμός της κοπριάς προκαλούν ρύπανση του νερού και του αέρα, ενώ τα φυτοφάρμακα μπορούν να βλάψουν την άγρια φύση.

Η Amelie Michalke, στο Πανεπιστήμιο του Greifswald και μέλος της ομάδας μελέτης, είπε πως «Οι τιμές ψεύδονται. Το κλιματικό κόστος αυξάνεται και όλοι πληρώνουμε γι αυτό».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, χρησιμοποίησε την εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης για το κόστος ζημιών από το κλίμα - 180 ευρώ ανά τόνο CO2 - η οποία βασίζεται σε εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Διαπίστωσε ότι η τιμή του βόειου κρέατος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 6 ευρώ  το κιλό για να καλύψει τη ζημιά του κλίματος και περίπου 3 ευρώ το κιλό  περισσότερο για το κοτόπουλο.

«Το κόστος της ζημίας για το κρέας είναι ιδιαίτερα τρομακτικό αν τα συγκρίνεις με τις άλλες κατηγορίες», δήλωσε ο Pieper. «Οι απαιτούμενες αυξήσεις τιμών είναι 10 φορές υψηλότερες από ό, τι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και 68 φορές υψηλότερες από ό, τι για τα φυτικά προϊόντα.»

«Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι όταν ο καταναλωτής έχει ένα εύρος γεωργικής καλλιέργειας και καταναλώνει αυτά τα φρούτα, λαχανικά κλπ άμεσα, αυτό σημαίνει και το τέλος των ρυπογόνων εκπομπών. Αλλά για το βόειο κρέας, για παράδειγμα, χρειάζονται 42 κιλά τροφής για να παραχθεί μόνο 1 κιλό βόειου κρέατος. Αυτή η τεράστια αναποτελεσματικότητα εξηγεί το κενό».

Ακόμα και το κρέας με χαμηλότερο αντίκτυπο, όπως είναι το βιολογικό χοιρινό, είναι υπεύθυνο για οκτώ φορές υψηλότερο κόστος σε επίπεδο κλίματος, σε σχέση με τα πιο ρυπογόνα φυτά, δηλαδή τους συμβατικούς ελαιούχους σπόρους (π.χ γογγύλι, φιστίκι, σόγια, βαμβάκι).

Σε αντίθεση με άλλα κρέατα, το βιολογικό χοιρινό κρέας έχει χαμηλότερο κλιματικό κόστος από το συμβατικό χοιρινό, επειδή το τελευταίο τρέφεται με περισσότερες εισαγόμενες ζωοτροφές από άλλα ζώα.

«Αυτή η ανάλυση επιβεβαιώνει το υψηλό κόστος που έχουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης για τον πλανήτη», δήλωσε ο δρ Marco Springmann, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι επιπτώσεις της πολιτικής είναι σαφείς: η εφαρμογή μιας τιμής για τις εκπομπές ρύπων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, θα παρείχε ένα συνεπές και πολύ αναγκαίο κίνητρο για αλλαγή προς μια πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη διατροφή που βασίζεται κυρίως στα φυτά».

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM