Ακτιβιστές πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ - «Το έργο αυτό δε θα αξίζει τίποτα αν δεν έχουμε να φάμε»

Ακτιβιστές πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ - «Αυτός ο πίνακας δε θα αξίζει τίποτα αν δεν έχουμε να φάμε» Facebook Twitter
Φωτ.: AufstandLastGen
0

Ο Κλοντ Μονέ έγινε το τελευταίο «θύμα» διαμαρτυρίας ακτιβιστών, αυτή τη φορά στη Γερμανία. 

Μέλη γερεμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης εκτόξευσαν πουρέ πατάτας σε έναν από τους πίνακες του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή, στο μουσείο του Πότσνταμ. 

Οι δύο ακτιβιστές της Letzte Generation μπήκαν στο μουσείο Μαραμπερίνι και εκτόξευσαν στις «Θημωνιές» του Μονέ πουρέ, προτού κολλήσουν τα χέρια τους στον τοίχο. 

Οι ίδιοι εξήγησαν πως η διαμαρτυρία τους έχει στόχο να αφυπνίσει τον κόσμο μεσούσης της κλιματικής καταστροφής. «Οι άνθρωποι πεινάνε, οι άνθρωποι παγώνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν» σημείωσε η μία από τους δύο ακτιβιστές σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από την οργάνωση. 

«Βιώνουμε μια κλιματική καταστροφή κι εσείς φοβάστε μια τοματόσουπα ή έναν πουρέ πάνω σε πίνακα. Ξέρετε τι φοβάμαι εγώ; Φοβάμαι γιατί η επιστήμη μάς λέει πως το 2050 δε θα είμαστε σε θέση να ταΐζουμε τις οικογένειές μας» πρόσθεσε η ακτιβίστρια. 

«Χρειάζεται πουρές πατάτας πάνω σε πίνακα για να ακούσετε; Αυτός ο πίνακας δε θα αξίζει τίποτα αν χρειαστεί να παλέψουμε για την τροφή μας. Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε;» πρόσθεσε. 

Εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε στο Tagesspiegel πως ο πίνακας ήταν προστατευμένος από γυαλί, οπότε ο πουρές δεν κατέληξε στον καμβά. 

Η ίδια σημείωσε πως ειδικοί εκτιμητές εξετάζουν το έργο τέχνης ώστε να διαπιστώσουν αν προκλήθηκε ζημιά, προσθέτοντας πως η αστυνομία παρενέβη άμεσα «ξεκολλώντας σχετικά εύκολα» τα χέρια των διαδηλωτών από τον τοίχο. 

Πέρυσι, μέλη της Λέτστε Γκενερατσιόν πραγματοποίησαν απεργία πείνας έξω από το κτήριο της Reichstag προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική απραγία της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική επιτακτικότητα.

Προ ημερών, ακτιβιστές της ομάδας Just Stop Oil πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM