Ακτιβιστές πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ - «Το έργο αυτό δε θα αξίζει τίποτα αν δεν έχουμε να φάμε»

Ακτιβιστές πέταξαν πουρέ σε πίνακα του Μονέ - «Αυτός ο πίνακας δε θα αξίζει τίποτα αν δεν έχουμε να φάμε» Facebook Twitter
Φωτ.: AufstandLastGen
0

Ο Κλοντ Μονέ έγινε το τελευταίο «θύμα» διαμαρτυρίας ακτιβιστών, αυτή τη φορά στη Γερμανία. 

Μέλη γερεμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης εκτόξευσαν πουρέ πατάτας σε έναν από τους πίνακες του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή, στο μουσείο του Πότσνταμ. 

Οι δύο ακτιβιστές της Letzte Generation μπήκαν στο μουσείο Μαραμπερίνι και εκτόξευσαν στις «Θημωνιές» του Μονέ πουρέ, προτού κολλήσουν τα χέρια τους στον τοίχο. 

Οι ίδιοι εξήγησαν πως η διαμαρτυρία τους έχει στόχο να αφυπνίσει τον κόσμο μεσούσης της κλιματικής καταστροφής. «Οι άνθρωποι πεινάνε, οι άνθρωποι παγώνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν» σημείωσε η μία από τους δύο ακτιβιστές σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από την οργάνωση. 

«Βιώνουμε μια κλιματική καταστροφή κι εσείς φοβάστε μια τοματόσουπα ή έναν πουρέ πάνω σε πίνακα. Ξέρετε τι φοβάμαι εγώ; Φοβάμαι γιατί η επιστήμη μάς λέει πως το 2050 δε θα είμαστε σε θέση να ταΐζουμε τις οικογένειές μας» πρόσθεσε η ακτιβίστρια. 

«Χρειάζεται πουρές πατάτας πάνω σε πίνακα για να ακούσετε; Αυτός ο πίνακας δε θα αξίζει τίποτα αν χρειαστεί να παλέψουμε για την τροφή μας. Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε;» πρόσθεσε. 

Εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε στο Tagesspiegel πως ο πίνακας ήταν προστατευμένος από γυαλί, οπότε ο πουρές δεν κατέληξε στον καμβά. 

Η ίδια σημείωσε πως ειδικοί εκτιμητές εξετάζουν το έργο τέχνης ώστε να διαπιστώσουν αν προκλήθηκε ζημιά, προσθέτοντας πως η αστυνομία παρενέβη άμεσα «ξεκολλώντας σχετικά εύκολα» τα χέρια των διαδηλωτών από τον τοίχο. 

Πέρυσι, μέλη της Λέτστε Γκενερατσιόν πραγματοποίησαν απεργία πείνας έξω από το κτήριο της Reichstag προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική απραγία της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική επιτακτικότητα.

Προ ημερών, ακτιβιστές της ομάδας Just Stop Oil πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM