Ανακαλύφθηκαν επτά νέα είδη εντόμων με «ειδικότητα» στο καμουφλάζ

Ανακαλύφθηκαν επτά νέα είδη εντόμων με «ειδικότητα» στο καμουφλάζ Facebook Twitter
Φωτ.:Twitter
0

Επτά νέα είδη εντόμων που είναι άριστα στο καμουφλάζ και είναι γνωστά ως «φύλλα που περπατούν», ανακαλύφθηκαν σύμφωνα με επιστήμονες.

Τα συγκεκριμένα έντομα, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν τη δυνατότητα του καμουφλάζ σε κλαδιά και φύλλα, κάτι που τους επιτρέπει να αναμειγνύονται στο περιβάλλον χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Ιστορικά, είναι δύσκολη η ταξινόμηση τέτοιου είδους εντόμων καθώς ένα είδος δεν μπορεί να αναγνωριστεί με βάση μόνο την εξωτερική εμφάνιση. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ZooKeys, χρησιμοποίησε γενετικό υλικό για τον εντοπισμό του είδους. 

Σημειώνεται πως ορισμένα έντομα που είχαν εντοπιστεί στην Ινδία θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας ειδών της νοτιοανατολικής Ασίας, κάτι που με τη συγκεκριμένη μελέτη διαψεύδεται. «Συχνά άτομα διαφορετικών ειδών υπολογίζονται ότι ανήκουν στην ίδια "οικογένεια" με βάση την εμφάνισή τους. Ήμασταν σε θέση να αναγνωρίσουμε μερικά από τα νέα είδη μόνο από τα γενετικά τους χαρακτηριστικά», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sarah Bank-Aubin από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Sven Bradler, επίσης από το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, πρόσθεσε πως «υπάρχουν περίπου 3.500 γνωστά είδη εντόμων που κατοικούν σε κλαδιά και φύλλα αλλά λίγο περισσότερα από 100 είδη που κατοικούν αποκλειστικά σε φύλλα. Αν και αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτής της ποικιλόμορφης οικογένειας εντόμων, η εντυπωσιακή και απροσδόκητη εμφάνισή τους τα κάνει μοναδικά».

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι σημαντικά όχι μόνο για τη μελέτη των εντόμων στα φύλλα αλλά και για την προστασία της ποικιλομορφίας τους. Είναι χαρακτηριστικό πως η απώλεια αυτών των εντόμων από την Ινδία δεν θα μείωνε απλώς τους αριθμούς σε ένα γνωστό είδος, αλλά θα σήμαινε την εξαφάνιση ενός εντελώς ξεχωριστού είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Dr. Sarah Bank-Aubin τόνισε τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας λέγοντας πως «το συγκεκριμένο εύρημα είναι σημαντικό για τη διατήρηση των ειδών. Εάν όλα τα έντομα του συγκεκριμένου είδους πεθάνουν στην Ινδία, δεν είναι απλώς μια ομάδα μέσα σε ένα είδος που μειώνεται, όπως πίστευαν προηγουμένως. Στην πραγματικότητα, ένα ολόκληρο ξεχωριστό είδος εξαφανίζεται. Αυτό σημαίνει ότι το ινδικό είδος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατευθεί».

Χρησιμοποιώντας αυτές τις γενετικές τεχνικές, περισσότερα από 20 νέα έντομα με δυνατότητα καμουφλάζ έχουν ανακαλυφθεί σε Βιετνάμ, Βόρνεο, Ιάβα και Φιλιππίνες.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ