Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

mosquito Facebook Twitter
Πέρα από την ενόχληση, το οίδημα, τον πόνο και τη φαγούρα, που μπορεί να χαλάσουν την ξεγνοιασιά των διακοπών, τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα ή να μεταφέρουν επικίνδυνες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο δάγκειος πυρετός.
0

ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥΣ προορισμούς τα κουνούπια είναι δυστυχώς περισσότερα από τους ταξιδιώτες, σε σημείο που τα βράδια δεν μπορούμε να απολαύσουμε το ποτό ή το δείπνο μας δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να γίνουμε κόσκινο από τα τσιμπήματά τους.

Πέρα από την ενόχληση, το οίδημα, τον πόνο και τη φαγούρα, που μπορεί να χαλάσουν την ξεγνοιασιά των διακοπών, τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα ή να μεταφέρουν επικίνδυνες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο δάγκειος πυρετός. Μάλιστα, τα αλλεργικά άτομα κινδυνεύουν να υποστούν αναφυλακτικό σοκ, για παράδειγμα ένα τσίμπημα σφήκας μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Τέτοιου είδους επισκέπτες είναι έντομα, ερπετά ή πλάσματα της θάλασσας τα οποία μας τσιμπούν και βασανίζουν τις νύχτες μας, ενίοτε και τις ημέρες μας. Εκτός κι αν λάβουμε τα μέτρα μας!

Επιπλέον, υπάρχουν σαρανταποδαρούσες, φίδια και σκορπιοί, των οποίων το τσίμπημα/δάγκωμα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί άμεσα στην πρώτη διαθέσιμη δομή υγείας, για τη χορήγηση αντιδότου. Τέτοια περιστατικά, εκτός από επικίνδυνα, είναι και ιδιαίτερα αγχωτικά, ειδικά αν συμβούν σε προορισμούς που δεν τους γνωρίζουμε καλά, και είναι αποκομμένοι από τις μεγάλες πόλεις.

Ο ΠΟΥ πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση για την ασφαλή παραγωγή αντιδότων για το δάγκωμα φιδιού. Κατ’ εκτίμηση 5,4 εκατ. άνθρωποι υφίστανται δάγκωμα φιδιού ετησίως και 83.000-138.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από χρόνιες αναπηρίες και επιπλοκές. Τα υψηλής ποιότητας αντίδοτα θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτούς τους θανάτους. Όπως εξηγεί ο Dr Socé Fall, διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, τα αντίδοτα για το δάγκωμα φιδιού παρασκευάζονται με εμπειρικές συνταγές εδώ και 130 χρόνια. Ωστόσο, παρότι η παρασκευή τους είναι διαδεδομένη, δεν υπήρχε μέχρι τώρα καμία καθοδήγηση από πλευράς των ειδικών που να διασφαλίζει την ποιότητα και την επαναληψιμότητα  του αποτέσματος. 

Επίσης, στη θάλασσα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μας τσιμπήσει μέδουσα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η υπεραλίευση στη Μεσόγειο, μια κλειστή θάλασσα, έχει οδηγήσει στη δυσανάλογη αύξηση μεδουσών κάθε χρώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μοβ μέδουσα, της οποίας το τσίμπημα προκαλεί έντονο πόνο λόγω της τοξίνης που έχει στα πλοκάμια της.    

Για να προλάβουμε/αποφύγουμε όλα τα τσιμπήματα, είναι καλό να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό το βράδυ στο δωμάτιο και να τραβάμε πάντοτε τις σήτες όταν ανοίγουμε τα παράθυρα. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό όλη ημέρα και κυρίως τις νυχτερινές ώρες, ειδικά όταν επικρατεί άπνοια και είμαστε κοντά στο νερό και σε περιοχές με πολύ έντονη βλάστηση. Εντομοαπωθητικά υπάρχουν σε μορφή στικ, λοσιόν, σπρέι, τζελ και patch. 

Εντομοαπωθητική προστασία με ειδικές αμπούλες χρειάζονται και τα κατοικίδιά μας, ειδικά αν κοιμούνται το βράδυ σε εξωτερικό χώρο, καθώς κινδυνεύουν να κολλήσουν καλααζάρ. Για τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα άλλων πλασμάτων της νύχτας, όπως οι ψαλίδες, τα φίδια, οι σκορπιοί ή κάποιο άγριο ή πιθανότερα πεινασμένο και ταλαιπωρημένο σκυλί καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, να λάβουμε την κατάλληλη φροντίδα και το ειδικό αντίδοτο, αν χρειαστεί. Ιδιαίτερη προστασία χρειάζονται τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία.  

Το φαρμακείο των διακοπών

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων αυτών των απρόσκλητων επισκεπτών αλλά και των απρόσμενων συμβάντων χρειαζόμαστε ένα φορητό φαρμακείο των διακοπών, που είναι εξίσου απαραίτητο με το νεσεσέρ των καλλυντικών μας. Από αυτό δεν πρέπει να λείπει το εντομοαπωθητικό, μια αντιισταμινική αλοιφή, ένα στικ για τα τσιμπήματα (π.χ. στικ αμμωνίας), οινόπνευμα, βάμμα ιωδίου, τραυμαπλάστ, ένα επίδεσμος, σταγόνες τεχνητών δακρύων για τα μάτια, προστατευτικό στικ (με αντηλιακό) για τα χείλη, μια συσκευασία αναλγητικά, σιρόπι για τον πονόλαιμο, μπατονέτες και τσιμπιδάκι φρυδιών που είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που πατήσουμε αχινό στη θάλασσα. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM