«Άπιαστο σα φάντασμα»: Σπάνιο κολιμπρί επανεμφανίστηκε στην Κολομβία - Έχει καταγραφεί μόλις άλλες δύο φορές

«Άπιαστο σα φάντασμα»: Σπάνιο κολιμπρί επανεμφανίστηκε στην Κολομβία - Έχει καταγραφεί μόλις άλλες δύο φορές Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο κολιμπρί που εθεάθη για τελευταία φορά το 2010 στην Κολομβία, εντοπίστηκε ξανά στη χώρα από παρατηρητή πτηνών. 

Ο λεγόμενος «ξυλοκόπος της Σάντα Μάρτα», ένα είδος μεγάλου κολιμπρί που απαντάται μόνο στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα δε Σάντα Μάρτα της Κολομβίας, εθεάθη τελευταία φορά πριν από δώδεκα χρόνια, με τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους πως το είδος ίσως είχε αφανιστεί λόγω της αποψίλωσης των τροπικών δασών που αποτελούν το ενδιαίτημά τους, για λόγους γεωργίας. 

Ωστόσο, πλέον οι ορνιθολόγοι πανηγυρίζουν την επανεμφάνιση του επιστημονικά γνωστού Campylopterus phainopeplus το οποίο εντόπισε η κάμερα ενός έμπειρου ντόπιου παρατηρητή πουλιών. 

Είναι μόλις η τρίτη φορά που καταγράφεται το συγκεκριμένο είδος. Οι ερευνητές είχαν αποτυπώσει τις πρώτες φωτογραφίες του στην άγρια φύση για πρώτη φορά το 1946 και δεύτερη το 2010. 

Ο Γιούργκεν Βέγα που εντόπισε το κολιμπρί ενώ εργαζόταν με τις οργανώσεις προστασίας Selva, ProCAT Colombia και World Parrot Trust σε μια κοινή προσπάθεια καταγραφής και παρακολούθησης των ενδημικών πτηνών της Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα, παραδέχτηκε πως ένιωσε «να τον πλημμυρίζει το συναίσθημα» όταν είδε το πουλί. 

«Το θέαμα ήταν πλήρης έκπληξη. Όταν πρωτοείδα το κολιμπρί, αμέσως σκέφτηκα τον ξυλοκόπο της Σάντα Μάρτα. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως με περίμενε εκεί να βγάλω την κάμερά μου και να αρχίσω να το φωτογραφίζω. Ήμουν σχεδόν πεπεισμένος πως επρόκειτο γι'αυτό το είδος, όμως επειδή με είχε πλημμυρίσει το συναίσθημα, προτίμησα να είμαι επιφυλακτικός. Θα μπορούσε να είναι ο ξυλοκόπος της Lazuline που συχνά συγχέεται με εκείνον της Σάντα Μάρτα. Όμως, όταν είδαμε τις φωτογραφίες, ξέραμε πια πως ήταν αλήθεια» παραδέχεται ο ίδιος. 

«Άπιαστο σα φάντασμα»: Σπάνιο κολιμπρί επανεμφανίστηκε στην Κολομβία - Είχε θεαθεί μόλις άλλες δύο φορές Facebook Twitter
Η φωτογραφία του έμπειρου παρατηρητή πτηνών - Φωτ.: Yurgen Vega/Selva/ProCAT

Το συγκεκριμένο είδος κολιμπρί της Σάντα Μάρτα έχει καταχωρηθεί ως σοβαρά απειλούμενο στην κόκκινη λίστα της IUCN (Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης). Είναι τόσο σπάνιο και άπιαστο που ο Τζον Μίτερμαϊερ, ο διευθυντής του American Bird Conservancy, ανέφερε πως «είναι σαν να βλέπεις φάντασμα». 

Το κολιμπρί που απαθανάτισε ο Βέγα ήταν αρσενικό, όπως μαρτυρούσε το σμαραγδένιο πτέρωμά του, ο μπλε λαιμός του και καμπύλο μαύρο ράμφος του. Καθόταν σε ένα κλαρί δέντρου τραγουδώντας, συμπεριφορά που οι επιστήμονες θεωρούν πως συνδέεται με την ερωτοτροπία και το μαρκάρισμα περιοχής. 

Η Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα στα βόρεια της Κολομβίας φιλοξενεί πλούτο άγριας πανίδας, συμπεριλαμβανομένων 24 ειδών πτηνών που δεν ενδημούν πουθενά αλλού. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως μόλις το 15% των ορεινών δασών είναι άθικτο από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. 

«Το ευρημα αυτό επιβεβαιώνει πως εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ελάχιστα για πολλά από τα πιο ευπαθή και σπάνια είδη εκεί έξω και είναι επιτακτική η ανάγκη επένδυσης περαιτέρω στην κατανόησή τους. Πρόκειται για γνώση που οδηγσί σε δράση και αλλαγή - Δεν είναι δυνατόν να προστατεύεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις» σημειώνει ο Εστεμπάν Μποτερό-Δελγαδίγιο, διευθυντής προστασίας στη Selva. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM
Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

Περιβάλλον / Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

 Η μελέτη κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βορεϊνά δάση της Ασία
LIFO NEWSROOM