Climate Trace: Ο χάρτης που δείχνει ακριβώς πού βρίσκονται 70.000 από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο

Climate Trace: Ο χάρτης που δείχνει ακριβώς πού βρίσκονται 70.000 από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: Climate Trace
0

Ένα μόνο εργοστάσιο χάλυβα στο Jiangsu της Κίνας εκπέμπει 43 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κάθε χρόνο, περισσότερους από ολόκληρη τη Μαδαγασκάρη ή τη Νικαράγουα, σημειώνει το Fast Company.

Είναι μία από τις περισσότερες από 70.000 μεμονωμένες πηγές κλιματικής ρύπανσης που αναφέρονται σε έναν νέο χάρτη που δημιουργήθηκε από τη μεγαλύτερη, πλέον λεπτομερή βάση δεδομένων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.

«Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις εκπομπές αν δεν ξέρετε ποιες είναι», λέει ο Gavin McCormick, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της WattTime, μιας περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που αποτελεί μέρος ενός συνασπισμού οργανισμών, επιστημόνων δεδομένων, ερευνητών και ειδικών τεχνητής νοημοσύνης, του Climate Trace.

Το Climate Trace έφτιαξε τον κατάλογο και τον χάρτη. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τα πάντα, από φορτηγά πλοία μέχρι χώρους υγειονομικής ταφής, τους μεγαλύτερους ρυπαντές του κλίματος στην παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές, τα απόβλητα, τη γεωργία και τη βαριά βιομηχανία.

Σημειώνει δε, πως οι χώρες συχνά καθυστερούν να δημοσιεύσουν δεδομένα εκπομπών αερίων, έτσι ώστε οι πληροφορίες να είναι ξεπερασμένες όταν είναι διαθέσιμες, ενώ ακόμη και οι επίσημες αναφορές εκπομπών μπορεί να είναι ανακριβείς.

Το Climate Trace κάνει τους πιο λεπτομερείς υπολογισμούς για κάθε πηγή. Σε εκτροφές βοοειδών, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν εκπομπές μεθανίου, χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για να μετρήσουν το μέγεθος της εγκατάστασης.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο για να προσδιορίσουν εάν πρόκειται για γαλακτοκομείο ή βόειο κρέας και για να εκτιμήσουν τον αριθμό των αγελάδων. Αυτό πολλαπλασιάζεται με μια εκτίμηση των εκπομπών ανά αγελάδα για τη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου -τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον χάρτη- η ομάδα χρησιμοποίησε λεπτομερή μοντέλα, που βασίζονται σε δεδομένα τα οποία περιλαμβάνουν όγκους πετρελαίου και φυσικού αερίου, τεχνικές παραγωγής και δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τις εκρήξεις και τις διαρροές αερίου.

Οι εκπομπές σε μια εγκατάσταση μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερες από μια άλλη του ίδιου μεγέθους, λόγω του τρόπου διαχείρισης.

«Ο εντοπισμός των εγκαταστάσεων που είναι τόσο υψηλής έντασης όσο και μεγάλου όγκου δίνει στις επιχειρήσεις, τους επενδυτές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους καταναλωτές, μια σαφή ένδειξη για το πού θα στοχεύσουν πρώτα για τη μείωση εκπομπών», λέει η Deborah Gordon, ανώτερη διευθύντρια στον μη κερδοσκοπικό RMI, που ηγείται της εργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το Climate Trace.

Η ομάδα είχε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι εκπομπές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες συχνά αναφέρονται από τους ίδιους τους ρυπαίνοντες, είναι υπομετρημένες.

Ωστόσο τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι νόμιζαν. Στις χώρες που υποχρεούνται να αναφέρουν τις εκπομπές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, οι πραγματικές εκπομπές είναι τρεις φορές υψηλότερες από τους αριθμούς, που αναφέρουν οι χώρες.

Οι επενδυτές που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων για να εκτιμήσουν το αποτύπωμα του άνθρακα των εγκαταστάσεων στις οποίες ενδέχεται να επενδύσουν, λέει ο McCormick.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χάρτη για να βρουν τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών στην περιοχή τους, και άρα τα μέρη που πρέπει να στοχεύσουν πρώτα καθώς προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Ο καθένας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τον χάρτη για να βρει τους μεγαλύτερους ρυπαντές στη γειτονιά του και να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν, σημειώνει.

Οι εταιρείες μπορούν επίσης να αξιολογήσουν πιθανούς προμηθευτές χρησιμοποιώντας τα δεδομένα. «Για παράδειγμα, μπορούν να δουν το αποτύπωμα άνθρακα ανά τόνο χάλυβα ουσιαστικά κάθε χαλυβουργείου παγκοσμίως», λέει ο McCormick.

«Ή το αποτύπωμα άνθρακα ανά ναυτικό μίλι, ουσιαστικά κάθε μεγάλου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως. 

Το εργαλείο βοηθά ώστε να μπούμε «σε μια εποχή ριζικής διαφάνειας για την παρακολούθηση των εκπομπών», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις παγκόσμιες συνομιλίες του COP27, στη Σύνοδο για το κλίμα. 

Με πληροφορίες του 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ