Αν δε σώσουμε την άγρια ζωή απειλείται και η ανθρωπότητα

Αν δε σώσουμε την άγρια ζωή απειλείται και η ανθρωπότητα Facebook Twitter
1

Καθώς η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στα έθνη που δεν θα συμμετάσχουν.

Εν μέσω της χειρότερης απώλειας της ζωής στη Γη μετά την κατάρρευση των δεινοσαύρων, η ατζέντα της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD) στην Αίγυπτο θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική, αλλά το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας φαίνεται να είναι η μεγάλη απειλή για την άγρια ζωή του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει ποτέ και η Βραζιλία είναι μεταξύ μιας ομάδας χωρών όπου οι νέοι εθνικιστές ηγέτες απομακρύνονται από την παγκόσμια συνεργασία.

Η σύσκεψη της CBD είναι η πρώτη που γίνεται εδώ και δύο χρόνια. Τα άγρια ζώα δεν ήταν ποτέ ψηλά στην ατζέντα όπως το κλίμα καθώς η προσπάθεια διατήρησης φυσικού κόσμου αφέθηκε σε αδύναμα υπουργεία περιβάλλοντος.

Η έρευνα των μέσων ενημέρωσης δείχνει ότι υπάρχει μόνο μία είδηση σχετικά με τις συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα για κάθε 20 περίπου για το κλίμα και την ενέργεια.

Η κάλυψη τείνει να επικεντρώνεται σε μερικά εμβληματικά είδη, όπως λιοντάρια, χιμπατζήδες και τα πάντα αντί για τα καταρρέοντα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται κυριολεκτικά η ανθρωπότητα. 

Από το 1970, η ανθρωπότητα έχει εξαλείψει το 60% των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών και των ερπετών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Living Planet του WWF, η οποία προειδοποίησε ότι η απώλεια άγριας πανίδας ήταν τώρα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τον πολιτισμό μας.

Η Cristiana Paşca Palmer, επικεφαλής της CBD, λέει ότι πρέπει να διακόψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας ή να αντιμετωπίσουμε την προοπτική της εξαφάνισής μας. Αλλά η παγκόσμια κινητοποίηση για να γίνει αυτό απουσιάζει.

Ο Mike Barrett, διευθυντής της επιστήμης και διατήρησης άγριας ζωής του WWF, δήλωσε ότι το σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι η αναγνώριση ότι η διεθνής αντίδραση μέχρι τώρα ήταν αποτυχημένη. Αντί για την παλιά προσέγγιση των ασαφών στόχων και την εξάρτηση από τα αδύναμα υπουργεία περιβάλλοντος για τον προσδιορισμό πιο προστατευόμενων περιοχών, τόνισε την ανάγκη για πιο φιλόδοξες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα από επιχειρήσεις και ιδιώτες σε αγροκτήματα και υπουργεία οικονομικών.

Ακόμη σημαντικότερο, είπε, ήταν να εξεταστούν το εμπόριο και οι επενδύσεις, διότι δεν είναι χρήσιμο οι πλούσιες χώρες να δωρίσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα διατήρησης στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική αν συνεχίσουν να προωθούν εμπορικές συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα που επιταχύνουν απώλεια οικοτόπων.

Για παράδειγμα, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει χρήματα στις προσπάθειες για την προστασία της τροπικής περιοχής Cerrado στη Βραζιλία, ενώ συγχρόνως εισάγει τεράστιες ποσότητες σόγιας που αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, οι εκπρόσωποι θα ξεκινήσουν την επεξεργασία ενός πλαισίου για νέους στόχους, τους οποίους ελπίζουν να οριστικοποιήσουν οι ηγέτες του κράτους στην Κίνα το 2020. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία με το ίδιο επίπεδο πολιτικής δέσμευσης όπως η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα και να αναγνωρίσουμε ότι τα δύο ζητήματα συνδέονται.

Στο σημερινό πολιτικό κλίμα, αυτό θα είναι δύσκολο. Ακόμη και οι συνομιλίες για το κλίμα έχουν δώσει μάχη για να σημειώσουν επαρκή πρόοδο. Οι επιστήμονες λένε ότι η συνδυασμός των δύο απειλών είναι απαραίτητη για να δοθεί παγκόσμια προσοχή.

Ο Matt Walpole της Flora & Fauna International λέει: «Δεν καταφέραμε να δούμε πόσο σημαντική είναι η βιοποικιλότητα. Δεν πρόκειται μόνο για μερικά απειλούμενα είδη. Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό που συμβαίνει στα οικοσυστήματα μας έχει αντίκτυπο στην ανθρωπότητα».

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σωπάτε ρε Σέρλοκ Χολμς.Ώστε αν καταστρέψουμε την άγρια ζωή θα καταστραφούμε κι εμείς;Τι λε ρε παιδάκι μου, ανατρίχιασα τώρα...Ευτυχώς που το ανακαλύψατε το 2018 και μας το είπατε, ώστε να έχουμε χρόνο μέχρι το 2150 να προετοιμαστούμε.Πηγαίνετε τώρα οι μισοί να χαζέψετε κώλους στο ίνσταγκραμ και οι άλλοι μισοί να βγάλετε φράγκα, διότι η ανάπτυξη πάνω απ' όλα.Οι εν Ελλάδι, τσιμεντώστε κι άλλες παραλίες, χτίστε παντού ξανοδοχεία και ταβέρνες, διότι μόνο αν έρθουν 90 εκατομμύρια τουρίστες θα ορθοποδήσουμε.Ανάπτυξη κύριος, για ποιά ζώα μου λες τώρα;Μην ξεχάσετε να πυροβολήσετε τα δελφίνια και τις φώκιες όπως κάθε χρόνο και μην ξεχάσετε να θερίσετε ότι πετάει και ότι περπατάει στα ελληνικά βουνά.Μόνο όταν πεθάνει το τελευταίο δελφίνια, ο τελευταίος αετός και η τελευταία μέλισσα, θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται.Υ.Γ. Τα έχουν γράψει και τα έχουν ξαναγράψει σοβαροί άνθρωποι από το 1960. Εδώ και 60 χρόνια (τουλάχιστον) η ανάπτυξη, της οποίας τα οφέλη - αν υπάρξουν - μοιράζονται ανάμεσα σε όλο και πιο λίγους, στέλνει όλους μας στον γκρεμό.Αλλά ας κάνουμε ένα συνέδριο και ας επικεντρωθούμε στο γιατί δεν ήρθε ο "κακός" Τραμπ και ο "κακός" βραζιλιάνος. Αυτοί μας μάραναν.