"Εκτεταμένη λεύκανση" στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο- Η τέταρτη από το 2016

"Εκτεταμένη λεύκανση" στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο- Η τέταρτη από το 2016 Facebook Twitter
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας
0

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας υφίσταται «εκτεταμένη λεύκανση» την τέταρτη από το 2016, η οποία προκαλείται από τις υψηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες των υδάτων.

Πτήσεις εναέριας παρακολούθησης έδειξαν αποχρωματισμό των κοραλλιών σε πολλά σημεία του υφάλου, κάτι το οποίο «επιβεβαιώνει ένα εκτεταμένο φαινόμενο λεύκανσης, το τέταρτο από το 2016», σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας αρχής για τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο.

Τα κοράλλια υφίστανται λεύκανση παρά το φαινόμενο Λα Νίνια που μείωσε τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Αυστραλία, υπογράμμισε η αρχή.

Το φαινόμενο της φθοράς αυτής των κοραλλιών, το οποίο εκφράζεται με τον αποχρωματισμό τους, προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο αν οι συνθήκες καλυτερεύσουν μπορεί ακόμη να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί τα κοράλλια, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες των δύο προσεχών εβδομάδων έχουν κρίσιμη σημασία για να διευκρινιστεί η έκταση και η σοβαρότητα της λεύκανσης των κοραλλιών στο θαλάσσιο πάρκο», σημείωσε.

Η μελέτη για το φαινόμενο της «εκτεταμένης λεύκανσης» των κοραλλιών δημοσιεύτηκε τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη επιθεώρησης από τον ΟΗΕ του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου προκειμένου να αποτιμηθεί αν η τοποθεσία αυτή, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προστατεύεται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αποστολή της UNESCO θα αποτιμήσει αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενεργεί επαρκώς κατά των απειλών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, κυρίως από τις κλιματικές αλλαγές, προτού η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποφασίσει τον Ιούνιο αν θα πρέπει να καταταχθεί σε αυτά που βρίσκονται «σε κίνδυνο».

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς είχε αποφασίσει να μην τον κατατάξει σε αυτά που απειλούνται, προς έκπληξη πολλών παρατηρητών και σε αντίθεση με την σύσταση της UNESCO.

Η Αυστραλία ξεκίνησε ένα σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου υπό τον τίτλο «Reef 2050» αφότου ο ΟΗΕ απείλησε το 2015 με αποχαρακτηρισμό της τοποθεσίας αυτής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ