Η ρύπανση από το πλαστικό έχει φθάσει μέχρι το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, την Τάφρο των Μαριανών.
Στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό ερευνητές ανίχνευσαν τα υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ανοιχτή θάλασσα.
Έτσι, στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη, εντοπίζονται τα υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών σε σχέση με αυτά που έχουν εντοπιστεί οπουδήποτε αλλού στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό.
«Πλαστικά, φτιαγμένα από άνθρωπο, έχουν μολύνει τα πιο απομακρυσμένα και τα πιο βαθιά σημεία του πλανήτη», ανέφεραν Κινέζοι ερευνητές.
«Η 'ζώνη του Άδη' αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες 'χαβούζες' για μικροπλαστικά υπολείμματα στη Γη, με άγνωστες αλλά δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις για το εύθραυστο οικοσύστημά της.»
Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν το μέγεθος της ανθρώπινης επίδρασης στην Τάφρο των Μαριανών, με ασυνήθιστα επίπεδα ρύπων να έχουν βρεθεί στα στομάχια όντων που βρίσκονται στην βαθιά θάλασσα.
Μικροπλαστικά έχουν επίσης βρεθεί στα ελβετικά βουνά, σε νερό βρύσης και σε ανθρώπινα κόπρανα.
Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς αλλά το που καταλήγει η ρύπανση δεν είναι πλήρως γνωστό. Οι ερευνητές του Institute of Deep Sea Science and Engineering από το Χαϊνάν της Κίνας συνέλεξαν δείγματα νερού και ιζήματος.
Το βάθος από όπου λήφθηκαν τα δείγματα κυμαίνεται από 2.500 μέτρα ως 11.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συγκριτικά, η κορυφή του Έβερεστ αγγίζει τα 8.850 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geochemical Perspectives Letters, η συγκέντρωση μικροπλαστικού ήταν μεγαλύτερα στα δείγματα που είχαν ληφθεί από τα χαμηλότερα βάθη.
Στα δείγματα από τον πυθμένα εντόπισαν το μέγιστο των 2.200 κομματιών ανά λίτρο στα ιζήματα και 13 κομμάτια ανά λίτρο στο νερό.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα μικροπλαστικά στην Τάφρο πιθανότατα προέρχονται από τις βιομηχανικές χώρες της δυτικής Ασίας, ανάμεσα στις οποίες η Κίνα και η Ιαπωνία.
Η τάφρος είναι μια στενή, σχήματος V άβυσσος και έτσι συγκεντρώνει τα σωματίδια που βυθίζονται. Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στη Τάφρο και αυτό ίσως βοηθάει τα σωματίδια να καταβυθίζονται.
Στα δείγματα νερού η πλειονότητα των μικροπλαστικών ήταν ίνες μήκους λίγων χιλιοστών, κατά πάσα πιθανότητα προερχόμενες από ρούχα και μπουκάλια.
Φαίνεται πως τα μικροπλαστικά έβλαπταν την θαλάσσια ζωή η οποία ήδη καταστρέφεται από την υπεραλίευση και την κλιματική αλλαγή. Οι ερευνητές ανέφεραν πως περαιτέρω έρευνα επείγει.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια