Επιβαρύνει το χριστουγεννιάτικο φαγητό το κλίμα; Γαλοπούλα από τις ΗΠΑ και «αμαρτωλό» ρύζι

Επιβαρύνει το χριστουγεννιάτικο φαγητό το κλίμα; Γαλοπούλα από τις ΗΠΑ και «αμαρτωλό» ρύζι Facebook Twitter
iStock
0

Ψάρι από τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία, γαλοπούλα από τις ΗΠΑ, γεμιστή χήνα από τη Γερμανία: παντού όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα τα εδέσματα είναι εκλεκτά. Έχουν όμως θετικό αποτύπωμα σε σχέση με το περιβάλλον;


Τι κλιματικό αποτύπωμα είχαν όσα καταναλώθηκαν το περασμένο 24ωρο; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά πιάτα αν τα αξιολογούσαμε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

Σε μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Ερευνών (ifeu) της Χαϊδελβέργης επιστήμονες υπολόγισαν ανά κιλό το ενεργειακό αποτύπωμα τροφών μέχρι να φτάσουν στον αγοραστή σε σούπερ- μάρκετ. )Στις τιμές δεν έχουν υπολογιστεί τη μεταφορά των τροφίμων στο σπίτι και το μαγείρεμά τους.)


Φρέσκα τρόφιμα και της εποχής

Ας πάρουμε ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο φαγητό, όπως η χήνα με μπουλέττες από πατάτες και κόκκινο λάχανο. Όταν το κόκκινο λάχανο βρίσκεται σε βαζάκι, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αντιστοιχούν σε 700 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Όταν είναι φρέσκο, μειώνονται στα 200 γραμμάρια. Η σκόνη για τον πουρέ πατάτας αντιστοιχεί σε 900 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακος, στις φρέσκες πατάτες σαφώς λιγότερο με 200 γραμμάρια.

Το συμπέρασμα; Ο Γκίντο Ράινχαρντ, επικεφαλής του Ινστιτούτου, επισημαίνει ότι «κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά η διαφορά ανάμεσα στα φρέσκα και στα επεξεργασμένα και πακεταρισμένα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Γι αυτό καλύτερα να αγοράζετε τρόφιμα εκτός συσκευασίας, που να έρχονται από την περιοχή και να είναι της εποχής».


Τα πουλερικά αφήνουν ενεργειακό αποτύπωμα ανάμεσα στα 5,5 μέχρι 6 κιλά CO2. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η ενεργειακή κατανάλωση από το ψήσιμο στο φούρνο. Εάν συμπεριληφθεί όμως το διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Και τι γίνεται εάν αντικαταστήσουμε τη χήνα με βοδινό κρέας; Το ενεργειακό αποτύπωμα εκτοξεύεται στα ύψη και αγγίζει το αντίστοιχο σε 13,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο από ότι στα πουλερικά.


«Αμαρτωλό» και το ρύζι

Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης με αυτήν την ενέργεια θα μπορούσαμε να καλύψουμε με ένα αυτοκίνητο, που καταναλώνει 7 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα, μια διαδρομή γύρω στα 80 χιλιόμετρα. Στην Ακτή Ελεφαντοστού οι κάτοικοι τρώνε αυτές τις ημέρες κοτόπουλο με ρύζι και φασόλια. Το ενεργειακό αποτύπωμα του ρυζιού είναι γύρω στα 4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Κυρίως όταν βρίσκεται κάτω από το νερό εκλύει πολύ μεθάνιο.

Και το κοτόπουλο; «Όταν η εκτροφή του γίνεται κοντά στον καταναλωτή με υπολείμματα φαγητού το αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα είναι μικρότερο, από ότι αν τρέφονταν με τροφή που πρέπει να καλλιεργηθεί» λέει ο Γκίντο Ράιχαρντ. «Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται κανείς στην Ευρώπη ή την Αφρική. Γι αυτό θα πρέπει να πούμε ότι οι διαφορές σε ενεργειακό αποτύπωμα των πουλερικών είναι ανεπαίσθητες ανάμεσα σε ένα σούπερ-μάρκετ σε αφρικανική μεγαλούπολη και σε δυτικά σούπερ-μάρκετ».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM